úterý 24. března 2020

Süss-Sauer Sauce & BBQ Sauce, Develey

Ani omezení základních lidských svobod vás neochrání před další recenzí plnou třeskutýho humoru a spoustou svérázných slovíček. Protože ještě furt držím suchý jaro (kvůli nudě u McDonald's a z malé části kvůli celonárodní karanténě), tak recenzovat nějakou tu novinku v blízké budoucnosti asi nebudu. Tím pádem je třeba sáhnout do archivu a análů lednice a vytáhnout něco, co tam na mě čeká už nějakou tu dobu. Ano, uhodli jste správně. Kromě starýho knedlíku a Ramy připravené na tu pravou karenténu jsem tam našel i pár omáček. Dva páry.


Sladkokyselá a BBQ omáčka od Develey z volnýho prodeje plus Sladkokyselá a BBQ omáčka od McDonald's. Dvě omáčky, další dvě omáčky a dvě otázky. Jsou shodný s těma od McDonald's? Jak chutnají? To všechno se dozvíte po pár dalších obrázcích a odstavcích. Že to moc natahuju? No tak kdovíkdy bude další recenze. Musíte si to užít...

A začneme BBQ.

Rauchig-Würzig

Rauchig-Würzig hlásá obal. Po vyčerpávajícím překladu za použití nejmodernější výpočetní techniky lze s velkou přesností určit, že nápis znamená "zakouřený a kořenitý". To zní přímo delikátně. Co složení?


Ja! Ujde. Zaujme hlavně takzvaný Ananassaft aus Ananassaftkonzentrat neboli Ananasová šťáva z koncentrátu ananasové šťávy. To nebývá častá složka BBQ omáčky. Doslova hřejivá vzpomínka na Rozpálený ananas od Gastona mě příjemně naladila na ochutnávku a očekávání byly vysoký. A právem.


Už po nalití/nakydání se ukáže krásná zakouřená vůně. Ne tak moc uzená jako u White BBQ, ale taková doslova kouřová. Jako zrovna dohořelý dřevo. Nemá daleko od rašeliny z pořádné Islay Whisky. Za množstvím kouře se ve vůni skrývá kyselost octa a rajčat. V chuti převládá kyselost nad kouřem, v pozadí pak dávka řiznutivšího koření. Nějakej ten pepř, možná špetka pálivé papriky, cibule a tak. Do toho trocha cukru. Všechny čtyři složky - kyselost, kouř, kořenitost (především pepř) a cukr jsou krásně vyvážený. Je to parádně vyladěná BBQ omáčka od lidí, kteří rozhodně ví, co dělají. Jak kouř tak koření tak kyselost spolu krásně kooperujou a lehce sladký závěr s pikantním ocáskem tomu dodají korunu. Nemám moc co vytknout. Jedna z nejlepších BBQ omáček, co si lze koupit. Snad jen konzistence působí až moc dokonale, což svědčí o použití nějaké té chemie. Za tu cenu ale v klidu odpouštím. V Kauflandu nedávno byla za 29 korun. Za ty peníze opravdu lepší BBQ nepořídíte a jakmile ji tam zahlídnu znova, tak ji beru do zásoby.


BBQ omáčka od McDonald's, leč taky od Develey, má už na první pohled jiný složení. Chybí Ananassaft aus Ananassaftkonzentrat. Zbytek by se dal říct, že plus minus sedí. Chuť je ale trochu rozdílná. U omáčky od McDonald's ve vůni převládá ocet a až pak trochu kouře. Oproti originálu je tak čuchově o dost míň výrazná. Po letmým ochutnání ucítíte jako první věc kyselý rajčata s octem, pak trochu kouře. Zakončení má omáčka prázdný a chybí nějaký výrazný koření nebo sladkej dozvuk. Omáčka to není špatná. Ale chybí ji to něco, za co bych ji nazval výbornou. Je to prostě dobrá BBQ, ale nezaujme. Kromě faktu, že ji prodávají v McDonald's, na ni není nic zajímavýho. Obyčejná, nevýrazná, spíš nakyslá než kouřová, BBQ omáčka. Pokud bych měl teda porovnat originál BBQ od Develey s McDonaldovskou BBQ od Develey, tak vyhraje originál. Na celé čáře.

Jdeme dál.

Fruchtig-Würzig

Ovocná a kořenitá. To už dává větší smysl. Složení?


Cukr, meruňková dužina, zasecukr a trocha sójovky. Takhle nějak by vypadal výcuc českýho překladu. A vlastně tak nějak to i chutná. Vemte meruňkovej kompot od babičky (potají, ať ji nenakazíte), rozehřejte ho v hrnci a jakmile se bude táhnout, nacpěte ho do lahvičky. Ani tu sójovku tam dávat nemusíte. V originále taky moc výrazná není. Takže se vlastně jedná o ztekutělou a hodně oslazenou chuť meruněk. Proč ne. Meruňka je sama od sebe sladkokyselá, tak proč ji nepoužít do sladkokyselé omáčky. Kdybych píchal hnidy, tak někde úplně, ale úplně v pozadí se skrývá nějaký to koření, který vás bude maličko hladit na patře. Omáčka je sice celkem povedená, ale její použití kvůli přespřílišné sladkosti je dost omezující.


Kam s ní? K párkům? Fuj. Vajíčka s knedlíkem? Fuj. Burger? Fuj. Tak leda ke krevetám. Možná nějaký ten jarní závitek nebo kuřecí nugeta. Ale tam to končí. Tahle omáčka není špatná a zase za těch pár kaček v akci v Kauflandu lepší sladkokyselou nekoupíte. Ale mě osobně její sladkost až moc limitovala a znova si ji kupovat nehodlám.


Sladkokyselá omáčka od McDonald's má zase trošku jiný složení. Nebo spíš poměr surovin. Od McDonald's dostanete na prvním místě meruňkový protlak místo cukru a jde to znát. Omáčka není tak moc sladká, je živější, víc nakyslá a v pozadí se odehrává hra koření. Tohle je ta omáčka, kterou já osobně si představím při pojmu sladkokyselá omáčka. Ovocný meruňky ve vůni vévodí stejně jako v chuti. V chuti se po meruňkách objeví i kyselost vzadu v krku společně s lehkým kořenitým švihem. Pořád to není omáčka na běžný domácí použití, ale při pomyšlení na kuřecí nugety nebo ty krevety bych se na tuhle omáčku vyloženě těšil. Škoda, že tuhle si jen tak nekoupíte.


Toliko ke srovnání. BBQ omáčka je mnohem lepší přímo od Develey a Sladkokyselá zase od McDonald's. Ač stejný výrobce, jedná se tak o rozdílný omáčky. Jestli bych poznal rozdíl o půlnoci za týden? U BBQ asi ano, u sladkokyselé dost možná ne. Vyznění recenze je ale jasný. Pokud půjdete obchodem a uvidíte omáčky Develey za 29 korun, berte. Berte je všechny, však doma si je už přeberete...


Recenze na ostatní vás nejspíš neminou. Připravte se!

Žádné komentáře:

Okomentovat