Stránky

neděle 10. června 2018

Rozpálená švestka, Gaston Chilli

Mít svůj blog o jídle má svoje výhody. Po večerech se nenudíte, ochutnáváte věci, který byste normálně neochutnali, máte výmluvu, proč je třeba investovat do novějšího telefonu s lepším foťákem, jednou se stanete slavným a od státu dostanete nový Porsche za osvětu národa a podobně. Nebo vám někdo napíše, že vyrábí něco zajímavýho a naláká vás na ochutnávku. A pokud nechce schůzku o půlnoci v parku, tak se na to dá i kývnout. Tentokrát to byl chilli mistr Gaston a statečně se ozval, abych podrobil nějakou jeho omáčku kritické kritice. Bude to znít divně, ale není to první výrobce chilli, co se mě ozval (zdravím Martina a jeho Agenta Orange). Chilli omáček se mě tak doma už pár prostřídalo a čím jsem starší, tím mám větší výdrž. A proto jsem se nebál, vyrazil na ostravský farmářský trhy a jal se ochutnávat plody Gastonovy zahrádky a kuchyně.

Omáčky tam měl seřazený pěkně od "tohle moje děti používají místo kečupu" po... po ten druhej konec. Konec plnej ohňů, lávy a rozpouštědel oceli. Všechny jsem neochutnal (bylo jich tam snad deset), ale chytře jsem to vzal z toho jemnějšího konce. A musím říct, že i jedna paprička na etiketě Cayenne v rajčeti byla znát. Proto bylo jasný, že se budu držet lehčího spektra. Omáček jsem ochutnal dost a nakonec si vybral tu, kterou jsem si vyhlídnul na webu. Rozpálená švestka! Jó švestky, to já rád. Mimochodem jsem ochutnal i tu nejpálivější. Žhavé tropy, pět papriček na etiketě. Ta prve chutnala jako parádní mix sladkých exotických ovocí, úplnej průvod z Ria v puse a pak, pravda, přišla pikantní facka jak od mexickýho prezidenta Machette. Recenzi na Žhavý tropy tak přenechám nějaké plechové hubě a my se spolu podíváme na Rozpálenou švestku. Jen ještě podotknu, že tenhle článek není žádná reklama, ale recenze jako každá jiná.



Složení je opravdu parádní. Švestky, Cayenne a Habanero papričky, jablečná šťáva, vinný ocet, třtinový cukr, růžová sůl, česnek, kmín, koriandr, zázvor, bazalka, cibule, skořice a kardamom. Žádný éčka a podobný voloviny, takže pecka. Pár věci ve složení překvapí. Třeba růžová sůl a bazalka. To by čekal v chilli omáčce asi málokdo. A jak vypadá samotná omáčka?


Rozpálená švestka vzhledově připomíná spíš řidší marmeládu. Po prvním nalití vás to rozhodně překvapí. Hlavně díky barvě a super ovocné vůni by si ji někdo s marmeládou na první pohled splíst mohl. V omáčce jsou rozeznatelný kousky namletých papriček a ostatní zeleniny. Při jedení kousky nijak neruší a občasný zákus do cibule nebo kusu švestky potěší. Konzistence je fajn. Pokud omáčku pořádně protřepete před nalitím, tak se všechno krásně spojí a konzistence je naprosto perfektní. Ani moc řídká, ani moc tuhá. Někdo by ji možná ještě o něco víc zahustil, ale pak by ji zůstávalo na soustu hodně a to by vzhledem k pálivosti nemuselo dělat dobrotu. Za mě teda konzistence akorát. U domácí omáčky bez použití chemie a přemíry cukru to určitě musí být oříšek. Tady se to povedlo. Cukru v omáčce opravdu moc není. A pokud, tak hlavně přírodního ze švestek. Omáčka krásně ovocně voní. Váš nos rozezná prve ovocnou vůni švestek, pak zachytí trochu kyselosti z octa a pak se dostaví klasický kombo skořice/kardamom. Vůně je výrazná a dokáže naplnit menší místnost. Všechno se k sobě ve vůni hodí a nic neruší.

To stejný platí i u chuti. První na řadě jsou švestky lehce políbený skořicí a kardamomem. Pak lehce zázvor, ale to už se z pozadí řítí chilli papričky a rozhodně se toho nebojí. Švestky jsou nuceny ustoupit a v puse vás začne pálet. Tady se to bude lišit osoba od osoby a jídlo od jídla. Když ji chutnám samostatně, tak se pálivost blíží hranici, kdy si ještě pálivost užívám. Taková sedmička z deseti na moji soukromé stupnici. Silnější omáčka se třema papričkama na etiketě by na hranici užívatelnosti byla skoro určitě. Možná i za ní. Ale tyhle dvě papričky na Rozpálené švestce se dají krásně užít beze strachu a přesto jste si naprosto jistí, že opravdu baštíte chilli omáčku. V kombinaci s jídlem je pálivost menší a o to víc se prosazují ovocný tóny omáčky. Díky ovocnosti omáčky je taky nasnadě její použití s masem. No nebyl bych to já, kdybych ji nezkusil snad se vším, co jsem doma za těch pár týdnů vlastnictví omáčky uvařil. Jsem línej, takže zase tak moc toho nebylo. Ale něco přece. Tak třeba špagety a ostatní těstoviny. Na ty se omáčka nehodí. Párky? Taky nic moc. Pikantní švestky a chuť párků k sobě moc nejdou. Pokud se ale budete držet komba maso a Rozpálená švestka, dostaví se výsledky. Tak třeba domácí slidery.


Rozpálená švestka dokázala držet krok s ostatníma surovinama. I přes silnou chuť slaniny, masa a cibule se dokázala prosadit. Nejen pikantností, ale i její ovocností. Pikantnost provázela chuť slideru po celou dobu, na ovocnost jste se museli zaměřit, ale vyplatilo se. S hovězím se kombinovala jedna báseň. Se zeleninou ve slideru si taky omáčka padla do oka. K čemu mi ale omáčka chutnala opravdu nejvíc a k čemu si zaslouží razítko "kavoniho tajný gastrotip", je krůtí maso.


Krůtí plátky, bramborová kaše a Rozpálená švestka. Chuťový orgasmus zajištěn. Jemná chuť masa, jemná ovocnost omáčky, jemný koření v pozadí obojího a do toho parádní, akurátní pikantnost. S jídlem omáčka není tak moc pikantní, jako když ji chutnáte samostatně, a tak si můžete naplno vychutnat všechny plejády hlavního chodu na jazyku. Pikantnost vás provází od začátku do konce. Pikantnost je ale v tomhle spojení natolik decentní, že ustupuje mezi sousty, aby se s každým dalším zase vrátila. Tak si můžete gastroorgasmus užívat opravdu často a kombinace je to návyková. Švestky společně s krůtím masem se u mě v kuchyni určitě neukázaly naposledy.

Gaston dělá spoustu různých příchutí a musím podotknout, že je opravdu super, že tam vždycky cítíte i to ovoce/hlavní složku z etikety. Výběr omáčky je proto dost snadnej. Jaký máte rádi ovoce/hlavní složku plus kolik papriček na etiketě jste ochotni vydržet. Jakmile máte tohle rozhodnutý, máte vybráno. Za mě osobně jsou ideál pálivosti papričky na etiketě dvě, k výraznýmu jídlu možná tři. Ale já jsem víkendovej chilližrout. Osoby, pro který je peklo jen chalupa na letní víkendy, se nemusí bát jít do vyšších pálivostí. Pokud jste z Ostravy, zajděte si na farmářský trhy a zkuste sami. Na webu pak mají i další prodejní místa/způsoby. Určitě si vybere každej. Snad jen jedno varování. Pokud vás nesnesitelně pálí i pálivej kečup z obchodu, tak se držte při zemi a bez ochutnání nad dvě papričky nechoďte. I ta jedna vám bude možná stačit. Pokud ale víte, která bije, s chutí do ochutnávání. Cena Rozpálené švestky je 149 korun. Ostatní stojí podobně. Cena je to odpovídající. Lahvička je plná dobrých surovin, domácích papriček, domácí výroby a prostě fair trade. A to se v dnešní hipsterské době cení víc než cokoliv jinýho.

2 komentáře:

  1. Díky za obsáhlou recenzi. Na příštím trhu budu mít spoustu novinek, rád tě uvidím

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tip! Koukala jsem na stránky a vypadá to hodně dobře, určitě objednám.Dneska jsem byla na Burger Festu v Olomouci a pořídila jsen si tam dvě chilli omáčky, barbecue a hořčicovou. Bohužel jsem ale nemile překvapená složením, když už si kupuju dražší omáčku od malé firmy, očekávám, že složení nebude stejné jako u omáčky ze supermarketu za třetinovou cenu.

    OdpovědětVymazat