středa 21. března 2018

Royal Burger, Bistropen, Ostrava

Kde je ten prďola, co tu píše ty recenze na hospody? Tady jsem! A udělal jsem si výlet na Landek do podniku Bistropen. Celkem nová a moderní restaurace, která má menu dle mýho gusta a veškerý reference na ni jsou více než kladný. Co víc dodat. Mají spoustu miniburgerů a pak jeden velikostí normální Royal burger. Volba byla jasná.


Bistropenský Royal burger obsahuje 160 gramů vyzrálého hovězího masa s dvojitým čedarem, briošku, slaninu, nakládané zelí, hořčičnou mayo, švestkový kečup, cibulový džem, smaženou cibulku a 200 gramů hranolek. Burger vám donesou v malé dřevěné bedýnce společně s hranolkama. Talíře jsou zjevně pasé jako klobouky. Nechtěl bych to potom umývat. Zvlášť, když už od pohledu je burger nacpanej omáčkama a šťavnatým masem. K těm omáčkám. Jsou tam dvě. Dole hořčičná mayo a nahoře švestkový kečup.

Má to svoji logiku. Spodní hořčičná mayo se dělí o místo s nakládaným zelím. Kyselkavá mayo plus kyselkavý zelí? Fajný kombo. A vrchní patra nezůstávají pozadu. Penthouse těsně pod houskovou střechou obsadil cibulový džem se švestkovým kečupem. Cibulový džem byl hodně sladkej. Což u džemu asi není žádný minus. Kečup byl taky docela sladkej. Trochu ovocnější, ale nějakou super intenzivní švestkovou chuť jsem nezaznamenal. Od masa tuhle sladkou nálož pak drží slaný patro. Smažená cibulka se slaninou a sýrem. Smažená cibulka tak nějak zapadla do cibulovýho džemu, takže se moc neprosadila. Slaniny by mohlo být mnohem víc a cheddar? Ten byl super. Parádně rozteklej, pořádná porce, krásně tučnej, lehce aromatickej. No prostě kvalitní čedar. A vůbec. Všechny suroviny jsou od pohledu a od chuti kvalitní, omáčky domácí, domácí cibulovej džem... No jen jestli nakonec těch surovin není nakonec zbytečně moc...

Ale jdeme dál na to hlavní, na maso. Masíčka je velká porce. Na menu píšou, že ho dělají s růžovým středem. Obsluhu jsem teda o medium nežádal a čekal, jak to dopadne. Občas se růžová ukázala, ale medium to nebylo. V řeči steaku bych to nazval spíš medium well. Však posuďte sami podle fotek. Mohlo by být růžovější. Naštěstí je maso, stejně jako zbytek surovin, kvalitní a opravdu nejspíš vyzrálý, jak tvrdí menu. Takže je šťavnatý a plný krásných vzpomínek masnýho plemene. Ochucený jenom solí, možná lehce pepřem. Žádný bylinky a podobný blbosti. Jen maso s masem a masem. Mňam. Jen si neodpustím jednu další menší výtku. Maso by mohlo být namletý víc na jemno. Nebo líp očištěný. Bylo docela hrubý a k tomu mi párkrát v puse zůstala nějaká ta křupka. Ale co se chutí týče, tam není co vytknout.


Zbylo nám něco? Houska! Tak na tu nenajdu asi nic. Chutnala jako vánočka, jak už to u briošek bývá. Byla čerstvá, parádně opečená a hlavně držela tvar od začátku až do konce. A protože tenhle burger byl jeden z těch nejšťavnatějších, tak klobou dolů před houskou. Neměla to lehký, ale úkol zvládla na jedničku.

Tím jsme vyčerpali tu ohromnou spoustu surovin a jdeme do finále. Celková chuť. Celkovou chuť tvoří hlavně maso. K tomu lehce kyselej spodek a docela dost sladkej vrch. Občas chuť sýra. Když chutnáte samostatně, jste nadšeni. Ale dohromady to popravdě k sobě moc nejde. Sladká a kyselá by k sobě šla asi dobře. Ale jakmile se to spojí se slaným masem, slanou slaninou a slaným sýrem, tak to přestává trochu klapat. Do toho díky housce má sladká chuť nadvládu a já osobně bych třeba radši tu chuť kyselkavou. Tenhle burger zbaštíte s gustem a ve vaší bedýnce zbudou brzo jen hranolky. A spousta omáček a šťáv. Ale zachytíte svýma chuťovýma pohárkama zároveň cibulový džem se smaženou cibulkou a zelím? No nevím. Spíš se vám to slije do sladké velechutě, občas kyselkavé velechutě a nejčastěji to bude masochuť. Ochutnat? Tak určitě. Ale prostor pro zlepšení by tam ještě byl. Cena 195 korun i s hranolkama je cena vzhledem ke kvalitě a velikosti přiměřená.

Zmínil jsem hranolky, tak něco málo k nim. Jsou domácí. Bohužel. Bohužel, protože křupavý hranolky umí málokdo a Bistropen to není. Jejich hranolky chutnají spíš jako vařený brambory a když takovou hranolku vezmete do ruky, schlípne vám v ní jakoby v sobě měla šest piv, tři rumy a litr vína. Povzbudit se dá jen v některé z jejich domácích omáček, který si můžete z menu objednat. A ty jsou pro změnu boží. Jalapeno mayo (nebo chilli, obsluha byla lehce zmatená) byla pekelně ostrá a rozhodně jste dostali to, co jste čekali. A BBQ mayo? Ta byla bombastická. Nasládlá a hodně uzená mayo. Je třeba dodávat víc?

Bistropen ve mě zanechal moc kladnej dojem. Dostanete tam šťavnatej parádní burger z kvalitních surovin, kterej se může směle zařadit do ostravské špičky. Jen těch surovin je možná zbytečně moc, maso by mohlo být růžovější a líp namletý. Ale to jsou tři malý mínusy v záplavě plusů, takže Bistropen rozhodně můžu s klidným svědomím doporučit. Jen pozor, protože od dubna do podzimu bude jiný menu. Burgery v něm nejspíš zůstanou, ale i tak doporučuju prve mrknout na net.

PS: K burgeru jsem si dal parádní jedenáctku Koníček Ryzák a sedla jako vyšitá. Piv tam mají větší výběr, takže další, zvlášť v Ostravě nezanedbatelný, plus.

Žádné komentáře:

Okomentovat