neděle 11. února 2018

McRoyal Hot a Jalapenos se sýrem, McDonald's

Další horká novinka od McDonald's a další variace na McRoyal se jmenuje McRoyal Hot. Že jste ji na webu, v televizi ani na plakátech v tramvajích (v šalině, v socce) přehlídli? Není divu. Tenhle kousek si můžete dát jen v restauracích s objednávacím panelem. V restauracích nové generace, jak je McDonald's vznešeně nazývá, chcete-li. Proto je jeho propagace slabší. I když jak tak koukám na jejich mapu, tak předělaných restaurací by mělo být už 85 z 96-ti. Takže drtivá většina. Slušný skóre. Tak alespoň tahle recenze nebude pro publikum užší než poloměr průměrné topmodelky. Jdeme na to.


Pikantní burgery od McDonald's nejsou žádná novinka. A bodejť by byla. Žroutů chilli přibývá rychleji než Halině kilotuny a cokoli pikantního si svoje fanoušky vždycky najde. A tím nastává problém. Jak moc pikantní nálož je třeba vytvořit? Koho chce McDonald's víc potěšit? Velkou masu průměrnopikantňáků nebo pár extremistů, kteří chilli papričkou míchají kakao svým dětem? McDonald's dokázal už obojí. Připomenu třeba dost hodně pikantní Big Chilli z roku 2011. Pamětníci si možná pamatují. A nebo pravý opak, Big Jalapeno z roku 2014, kterej se vracel celkem pravidelně a pálil tak akorát, aby to snesla masa lidí a nikdo si nepoplakal. Jakým směrem se vydal McDonald's tentokrát?


Nebudu to protahovat jak televizní moderátoři finále Superstar. McRoyal Hot nepochybně cílí na obyčejný publikum. Skládá se z hovězího masa, červené cibule, sýra, majonézy, omáčky tabasco, okurky a jalapenos. Tak píšou na webu. Začněme u omáček. Omáčka tabasco nerovná se Tabasco. Je to ta zelenkavá omáčka na obrázku. Přesně tak. Snad první zelená omáčka, kterou jsem kdy v burgeru viděl. Chuťově byla vynikající. V podstatě je to majonéza, do které někdo dal pomálu zelenýho Tabasca. Zelený Tabasco je snad to nejmíň pálivý. Lehce nakyslý s hodně ovocnou chutí po papričkách a jemnou pálivostí. Tady utopený v majonéze.  A tahle nazelenalá majonézová tabasco omáčka je utopená v další, ještě větší vrstvě majonézy.


Takže tu máme majonézu se zeleným tabascem v další majonéze. Hodně majonézy. My moudří víme, že majonéza je pro nás dobrá, takže žádný problém. A jestli jsem si minule u McRoyal Western stěžoval na nedostatek omáčky, tak u McRoyal Hot si stěžovat opravdu nemůžu. Leda na její přebytek, ale to nikdy. Omáčky musí být. To je jedna z mála věcí, kterou McDonald's může konkurovat i těm nejlepším burgerovým restauracím. Při jedení tohodle sendviče jsem si připadal jako při natáčení nemravnýho německýho nebo japonskýho krátkometrážního a nízkonákladovýho filmu. Teklo to z burgeru, teklo mi to po rukách, teklo mi to z pusy. Jó prostě hodně omáčky. A dobré. Na kombinaci obřího množství majonézy s trochou jemnýho, ovocnýho a lehce pikantního zelenýho tabasca není vůbec nic špatnýho.


Ale nejen omáčkou je člověk živ. Dál tam byly kyselý okurky. Ty se do burgeru hodily. Nakyslá chuť k majonéze a kořeněná chuť k masu. Špica. Červená cibule díky ne až tak výraznýmu zbytku šla taky občas ucítit. Kombinaci sýra s masem netřeba představovat. Jako poslední na popis jsem si nechal to nejsilnější. To, co dělalo McRoyal Hot hotem. Nakládaný jalapenos. Pokud jste do jedné z nich kousli, v puse se vám rozvinula prve ovocná chuť papričky, pak to začalo pálit, pak trochu víc a pak pálivost začala odeznívat. I díky obřímu množství majonézy. A pak znova kousnete do papričky a znova máte představení. Je to taková ta nenásilná ovocná pálivost. Ale pálivý to celkem je, ne, že ne. Pokud pikantní nejíte vůbec, tak McRoyal Hot vám chutnat nebude. Ale pokud pikantním občas nepohrdnete, určitě si pochutnáte. Je to taková ta pálivost na trojce z desíti. Nic pro děti, ale spotřebu Coly vám výrazně nezvýší.


Tím jsem vlastně kompletně popsal celkovou chuť sendviče. Pokud máte v puse jalapenos, hraje prim jalapenos. Jinak je to lehounce pikantní omáčka s masem a sýrem. Občas to zpříjemní okurka nebo lehce cibule. Všechno k sobě pasuje. S takovým McRoyal Westernem si dal někdo opravdu práci. Dlouho vymýšleli, dlouho skládali a vyrobili celkově tak možná lepší průměr. Hodně podobnej všemu, co posledních pár let vyrobili. Oproti tomu McRoyal Hot mě přijde jako spíchnutej na koleně v sobotu večer a to ještě někým, kdo to normálně nemá na starosti. Přesně jako novinky kdysi. A musím uznat, že se sakra povedl. Jednoduchá kombinace chutí, velký množství příjemných omáček a šikovná pálivost si mě získaly.


Cena 85,- samostatně, 119,- malý a 129,- velký menu jsou pak jen třešnička na dortu. McRoyal Hot samozřejmě není žadnej über obr, ale za tyhle peníze je to parádní deal. Zkusit? Jíte pikantní jídla? Pak ano všema deseti. Konečně novinka, která vybočuje z průměru. Svoji jednoduchostí, svoji přímočarostí a až nečekaně povedenou kombinací chutí. Víc podobných typicky junk food novinek prosím a míň Maester a rádoby top burgerů, který se snaží konkurovat klasickým restauracím. Ve fast foodu stačí málo a McRoyal Hot je toho krásným příkladem.


K menu si můžete přihodit ještě jalapenos papričky plněný sýrem. Jakkoliv byl McRoyal Hot přizpůsobený klasickýmu širokýmu publiku, tak tyhlety tři kousky jsou přizpůsobený dětem satanášovým. Opravdu. Já mám rád pálivý jídla, rád si v asijských bistrech všude liju chilli. Nebojím se chytnout papriku od pohledu zkroucenou bolestí a dát si ji do pusy. Ale toto jsem moc nedával.


Strouhanka i sýr jsou naprosto v pohodě. Sýr je takovej ten čerstvej tvarohovej. Je to vlastně celkem klasická kombinace a podobnej výrobek se dá koupit i v mrazáku Kauflandu. V čem mě ale McDonald's dostal byla ta pálivost. Prve to začne ovocně a pak se to vytáhne na bolest na jazyku, bolest v celé puse, začnete se víc potit a zrudnete. Tahle pálivost už byla kousek za mojí komfortní pikantní zónou. Taková osmička z desítky, kde desítka je žhavý uhlí ve slipech.


Poslední papričku jsem vykuchal, snědl vnitřnosti a zanechal osudu. Tak mi to pálilo. Taky jsem měl na tácu ještě ovocný taštičky a musel jsem si zanechat alespoň pár desítek chuťových buněk. Jinak pokud patříte mezi tu skupinu lidí, kteří si speciální domácí chilli omáčky kydají do všeho včetně krupice, tak vás tyhle papričky asi nezarazí. Žádnej extrém to není. Ale pro obyčejný smrtelníky už to moc není. Cena 49,- k menu mi přijde přiměřená. Kvalita i množství jsou celkem vysoko. Zkusit? To nechám na každým zvlášť. Já rád zkusil, ale příště ne díky. Moc pálivý.


A jako bonus na konec pro vás mám minirecenzi na dvě nový ovocný taštičky. McDonald's je nazývá Dvojitá taštička a dají se koupit jen spolu za 25 korun českých. Na taštičkách jsem nikdy nějak extra nefrčel, ale ta minulá perníková se švestkama, ta byla boží. Do té jsem se zamiloval. A tak trochu jsem doufal, že se mi podaří záletně zamilovat i do těch nových taštiček. No bohužel. Ta bílá malinová není nic extra. Chuť malin je sice super svěží a super malinová, ale chybí tam ta přidaná hodnota. Jako u švestkové ta kombinace s perníkem. Ta malinová je prostě malinová. A ještě byla poloprázdná. Asi se náplň někam vytratila nebo se šetří. No nebylo to ono.


Větší naděje sem ale vkládal do multikulturní, zvenčí černé kakaové, zevnitř bíle tvarohové taštičky. A pokud jsem malinovou nazval poloprázdnou, tak z tvarohové někdo tvaroh ukradl ve velkým. Tvarohu tam bylo až smutně málo. A kakaový těsto taky nazujalo tak, jak jsem doufal. Halt dvě taštičky za 25 korun, tak se muselo šetřit. Škoda. Radši bych normální taštičku za normální cenu a s normálním množstvím náplně než tyhle dva chromáčky. Zkusit? Určitě. Jsou to necelý tři pětky. Ale závislost z toho asi nebude.

3 komentáře:

  1. Ahoj, vím, jaký máš názor na sýrovou omáčku, která se dává do Swiss/Cheese Kinga. Jednu takovou mám v originálním balení k dispozici, jsem z Ostravy a rád bych ti ji věnoval :) Měl bys zájem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čau. Tož zájem by byl určitě. Ozvi se na email (začátek uhodneš a druhá část je centrum.cz).

      Vymazat
  2. Měl jsem nedávno. Docela dobrý ty jalapeňos, burger už poslabsi, samá majolka.

    Ale pozřel jsem to všechno s chutí :)

    OdpovědětVymazat