čtvrtek 8. června 2017

Tzatziky McWrap, McDonald's

Saláti se konečně dočkali

Kopr. Kopr kopr kopr. Kopr může za všechno zlo na Zemi. Nebylo to zakázané jablko, jehož utrhnutí vyhnalo Adama a Evu z ráje. Byla to snítka kopru! Co bylo v Pandořině skříňce? Nemoci, bída, zlo, hoře, strádání, závist, pohromy, neštěstí, spory, vády a války? Ne. Něco mnohem horšího. Snítka kopru! A ani se neptejte, čím byl napěchovanej Trojskej kůň. Je to tak. Zatímco si kopr vymýšlí fake news a snaží se o destabilizaci západního světa, někteří ho pořád špatně pochopili a přidávají do tzatziki (ne tzatziky, bod dolů pro McDonald's). Přitom by si kopr zasloužil úplně jinou péči. Vytrhat, hodit na hromadu, spálit, vykopat zeminu, rozpustit v kyselině, kyselinu naložit do sudu a vystřelit do Slunce. Možná vám to už došlo. Nemám rád kopr. Opravdu nemám. Je to snad jediná věc, po které se mě vždycky zvedne kufr. A to mám rád šneky, veškerý mořský potvory a za mlada sem jedl hlínu a papír...

A proč že to teda vůbec recenzuju Tzatziky McWrap? Inu, byla tu jistá šance, že v tzatziki od McDonald's kopr nebude. Málokdo ví, že samotní Řekové kopr do tzatziki dávají zřídkakdy. Spíš tam hodí mátu nebo tak. Minimálně z mých řeckých zkušeností. No ale vysvětlujte to zbytku světa. Naštěstí se našel věrný čtenář/informátor/kaskadér a pustil se do něj přede mnou. A podle něj tam kopr nebyl. Byl? Nebyl? Chutnalo mi? Jste napnutí? Nervozitou poklepáváte prstem na sklíčko displeje, klávesnici nebo okolosedící domácí zvíře? Tak čtěte dál.


Ha! Nebudu vás napínat. Kopr tam přítomen nebyl, případně nešel vůbec, ale vůbec cítit. Ale od začátku. Tzatziky McWrap obsahuje tortillu, hovězí maso, salát, červenou cibuli, salátový okurky, feta sýr, a tzatziki omáčku. Ano tzatziki. V materiálech od McDonald's, co mají kuchtíci v kuchyni nad sebou, je Tzatziki McWrap a tzatziki omáčka. Ale ve všech oficiálních dokumentech, webu, Facebooku a tak dál je to Tzatziky. Ne, že by na tom záleželo, ale trocha škodolibé radosti ještě nikoho nezabila.


Ač se to podle fotky může nezdát, tenhle wrap byl opravdovej macek. Už když jsem ho dostával z jejich celkem fajn praktickýho obalu (to se musí nechat), tak jsem cítil tu váhu. A že to byla těžká váha. Beze srandy byl snad dvakrát těžší, než byl můj Krevetovej McWrap, kterej jsem měl asi týden zpátky. Takže pohled do lehce prázdnýho začátku nebyl tak tristní, protože jsem věděl, že mě čeká nabitej střed a natřískanej konec. A taky že jo. No po kousnutí do toho začátku jsem ale moc nadšenej nebyl. Tortilla od McDonald's nepatří mezi to nejlepší, co mexičtí obchodníci s pšeničnými výrobky zrovna nabízí. A možná by i patřila. Ale pokaždé ji dostanu studenou a lepivou. Jak žvýkat sloní ucho. Jen to o něco líp chutná. Naštěstí všechny další kousnutí jsou jen a jen lepší.

Hned po tortille jsem měl tu čest ochutnat maso. To mě taky moc nenadchlo. Dost vysušený, taky nějak záhadně studený (za to určitě může zrádná salátová okurka) a nebylo snad vůbec okořeněný. Nabízelo jen lehounkou chuť kravičky. Vyloženě špatný nebylo, ale do hitparády hovězích produktů by se neprobojovalo. Pak jsem měl tu čest ochutnat salátovou okurku. Salátový okurky v sendvičích nemají podle mě co dělat. Ty patří do salátu nebo do popelnice. No ale čím jsem starší, tím víc beru spoustu potravin na milost a i na ty salátový okurky jsem si zvykl. Mají celkem svěží a zajímavou chuť. Samotný. Ve wrapu se celkem ztrácí. Snad jen tu svěžest tam přidávají.


Klasickýho salátu tam byla spousta. Kde byla trocha místa, tam byl salát. A vzhledem k tomu, že jde o letní wrap, tak to chválím a pochvaluji. A po třech kousnutích jsem se konečně dostal i na ty zajímavější suroviny. Třeba feta sýr. Ten byl super. Ale opravdu super. Spousta lidí v kotlině české baští ve velkým balkánský sýr (náhražka fety) a baví je ta slaná, přeslaná chuť a neurčitá pevná hmota. Ve skutečnosti je ale feta kombinace sýra ovčího a kozího a jakožto složenina těchto sýrů některým lidem trochu smrdí. K tomu je hrudkovitá a v puse mazlavá. Tak nějak má vypadat feta. A McDonald's to trefil dokonale. Těžko říct, z žláz jakýho zvířete pochází tenhle sýr, ale jakousi "uleželou", lehce navinulou chutí a konzistencí bych to minimálně na tu ovci tipl. U mě trefa do černýho. I když je mi jasný, že se najdou lidi, kterým sýr přijde hodně výraznej. A jakmile máte tenhle sýr v puse, tak slovo výrazný opravdu nabude svýho významu.

A konečně jsem u tzatziki omáčky. Té prostě nemám co vytknout. Řidší jogurtová konzistence zajistí, že se omáčka dostane všude. Není v ní cítit kopr. Svěží chuť, lehce do česneku, se hodí k naprosto všem surovinám. Není v ní cítit kopr. Její čistě bílá barva se přímo hodí k zelené v sendviči a celá ta zeleno-bílá kombinace přímo vybízí k chuti a k pocitu, že baštíte zdravě. Není v ní cítit kopr. A samozřejmě to hlavní. Není v ní cítit kopr. A málem bych zapomněl na cibuli! A to by absolutně nevadilo, protože cibule tam vidět je, ale cítit ne. Asi tak.


Takže si to shrňme. Maso, zelenina, omáčka, sýr... Ač některý jednotlivý suroviny byly slabší (maso, cibule, okurky, tortilla), tak všechno tohle dohromady prostě funguje. Kombinace masa s omáčkou je bomba, se zeleninou ještě bombastičtější a když se tam přidá silná chuť sýru, tak je to taková bomba, že bych to radši nevozil přes hranice. Prostě moc příjemný překvapení a ač Krevetovej McWrap mám hodně rád, tak při příští návštěvě zlatých oblouků budu zase volit Tzatziky McWrap. Cena 90,- samostatně a 130,- v McMenu naprosto odpovídá. Jdete do něj. Pokud se vám nepříčí kozí sýry, nebudete zklamaní.

2 komentáře:

  1. Já musel zbaštit polovinu suchého masa, než jsem se dopracoval k té tzatziki části. Takže chuťově mi to přišlo fajn, ale uvnitř nevhodně rozmístěné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to McDonald's moc vychytaný nemá. Tam by se mohl učit od KFCčka.

      Vymazat