sobota 3. června 2017

Chef Burger, Mama's Hot - Dogs, Burgers & Fries, Ostrava

Konečně nadešel čas na výpravu do některýho z nových ostravských amerických napajedel s pestrou nabídkou burgerů. Vlna zdravých a až moc zelených bister odpadnula. Po nedávným krachu jednoho bezlepkovýho bistra se v centru vyrojily dva podniky na americkou kuchyni s jasným zaměřením na maso. A jeden z nich má ty koule otevřít i v normální čas, kdy pracující lidi mají hlad, čas a peníze na utrácení za jídlo a sice o víkendu. Pražáci, Brňáci, Plzeňáci, Olomoučáci, Šumperáci, Zábřežáci a možná dokonce i Přerováci asi kulí oči. Ostraváci bydlící v centru ví. Tady je prostě nepsaný pravidlo místních podnikatelů mít o víkendu komplet zavřeno a svoje služby nabízet lidem s penězma na utrácení jen v době, kdy trčí v práci a ty peníze vydělávají. Ale za všechno špatný může Nová Karolina... :) Všechna čest výjimkám, kde se dá dobře najíst i v sobotu. A Mama's k nim patří, takže to byla jasná volba! Pokud zdejší burgerscénu trochu sledujete, tak víte, že Mama's (celým názvem to psát nebudu, protože by mě upadly ruce, snad si to nespletete s restaurací Mama's za Stodolní...) začínali jako foodtruck na Porubě u Tesca, aby pak o pár měsíců (let?) později nahradili v luxusní ulici Na Hradbách jednu z nejvíc rádobyluxusních restaurací, kterou podle drbů položila drzá obsluha. A pak že kapitalismus nefunguje. :)


A to je on! Chef burger od Mama's. Vybral jsem si Chef burger, protože jsem měl chuť na něco trochu netradičního. No posuďte sami: "180 gramů masa, karamelizovaná řepa, ementál, chorizo, křenový dip, medovo hořčicová mayo a rukola". To zní moc fajn. Objednat si můžete buď normální verzi nebo mini verzi. Taky burger na salátku. Taky si ho můžete koupit v menu (podle lístku jediná volba) nebo samostatně, což se dozvíte jen podle tabule v podniku. Obecně ta nabídka je celkem dost nepřehledná, kdy musíte sledovat každej kout v podniku a pečlivě studovat nepřehledný menu, abyste zjistili, co a jak si vlastně můžete dát. Za mě by to chtělo sjednotit a zjednodušit. Ale možná jsem už jenom moc starej. Tenhle kousek stojí samostatně 175 korun a v menu s hranolkama a coleslawem by vyšel na 209 korun. Jestli za ty peníze stojí se dozvíte kousek dole. Ale pěkně od začátku.

První věc, co vás na burgeru zaujme, je jeho velikost. Je to celkem macek. A ne jen houska, ale i masa byla pořádná porce. Bez váhání bych těm 180-ti gramům věřil. Samozřejmě se pořád najdou lidi, kterým to nebude stačit a radši si zajdou na 1+1 akci giga burgerů v Jack's burger baru, kde dostanou obří porci vysušenýho masa, ale hlavně za levno! To nás ostatní 180 gramů masa pěkně na medium potěší mnohem víc. Ano je to tak. Maso bylo medium. I když né tak úplně medium, jak bych já rád medium. Bylo uprostřed růžový? Bylo. Ale mohlo být ještě o chlup víc. Já měl maso těsně nad medium a moje spolustolovnice zase těsně pod medium. Kuchař si asi pořád zvyká na nový nádobíčko. Až to vyladí, bude to naprostá bomba. Ale i tak se to dalo ještě nazvat slovem medium a šťavnatý maso bylo zajištěno. A maso to bylo opravdu dobrý, plně hovězí. Dneska se dá už koupit hovězí maso, který jako kráva už ani nechutná. Něco jako kuřecí. To už taky většina lidí ani neví, jak že to má vlastně to kuře chutnat. Každopádně Mama's berou opravdu parádní hovězí, z kterýho ty vzpomínky na veselej život masnýho skotu přímo čiší a je radost ho baštit. Žádný zvíře připravovaný v tomhle podniku nepadlo nadarmo. Měl bych výtku jedinou a sice dochucení. Chválím použití jen soli a možná pepře, ale já bych si ho přisolil klidně ještě o chlup víc. Ale tohle už je čistě na každým člověku a rozhodně je lepší míň slaný, kdy si ho můžu sám dosolit než víc slaný, kdy je člověk nahranej (zdravím do Jeseníku). A taky tu sůl mohl zadupávat sladkej vrch.


Tím jsem se nenápadně dostal ke zbytku burgeru. Karamelizovaná řepa. Po řepě už ani moc nechutná. Ucítíte hlavně cukr. Trochu škoda, protože řepu mám moc rád. Samozřejmě v karamelizované uprávě se sladkost očekává, takže za mě fajn. I tak by ale víc řepy a míň cukru věci neuškodil. Sýr ementál. Ten funguje spíš na oko než na chuť, protože chuť krávy a sladké řepy neustojí a zmizí rychleji než dort u Haliny doma. Chorizo. Chorizo musím pochválit. Nevím, kde ho berou, ale snad ho tam budou brát pořád. Tohle chorizo má opravdu pikantní šmrnc a opravdu silnou prasečí chuť. Kdyby nastal konec světa, Cajthamlová se dostala do parlamentu a protlačila zákaz slaniny, chorizo od Mama's by byla jediná myslitelná náhrada. Tak mi chutnalo. A chuťově se prosadilo a nutno podotknout, že burgeru dávalo opravdu zajímavej šmrnc. Kráva, sladká řepa, chorizo... A to pořád není všechno!

Celkem zajímavou roli hrajou i omáčky. Teda spíš omáčka. A vlastně roli bohužel spíš vedlejší. Ale pořád důležitou. No takhle. Omáčky tam jsou dvě. Medovo hořčicová mayo a křenový dip. Medovo hořčicová mayo burgeru nedává nic, snad jen trochu víc cukru. Chuťově se neprosadila. Schoulila se do chuťovýho rohu, trucovala a občas jen okolo sebe hodila cukrem. Trochu jinak už to bylo s důrazným křenovým dipem. Ten je super. Pořádnej protiklad sladké řepě. To byl samozřejmě záměr, kterej by býval vyšel na jedničku. Dip opravdu chutná po křenu a má celkem koule. Ale bylo ho málo. Málo dipu na spoustu cukru. Škoda. Já bych tam toho dipu vrazil klidně dvakrát tolik.

No a pak je tam rukola. Občas ji ucítíte, občas ne, je to zelený a vypadá to dobře. Určitě fajn výběr zelenýho. A co houska? K té jsem výhrady nenašel. Držela tvar, není chuťově nějak extra výrazná, takže cajk. Jen mi její spodní patro sežralo většinu dipu. Možná by chtěla příště o něco víc opíct nebo tak. Nebo dát víc dipu. Ale tam už jsme byli. Celkově teda houska super. Nepochybně domácí nebo z dobrýho zdroje. Na tom bych nic neměnil.

Zpátky k jádru pudla. Stojí tenhle burger za 175 korun, případně za ještě víc v menu? Stojí. Určitě. Dostanete nevšední burger, kde prim hraje kravský maso doprovázený sladkým vrchem, zajímavým šmrncem od choriza a když máte štěstí, občas i křenovým dipem, kterej ten chuťovej velekolotoč uzavře. Ale musíte mít rádi sladký jídla. Tenhle burger opravdu obsahuje spoustu fruktóz a sacharóz a je třeba se na to připravit. Pokud máte rádi spíš slaný, dejte přednost jinýmu kousku. Bát se nemusíte. Co jsem viděl okolo sebe zbytek, všechno vypadá super.

A něco z toho okolo jsem i ochutnal. Třeba hranolky. Ty mají opravdu boží. Domácí a hlavně křupavý! Dneska se o hranolky snaží spousta podniků a většinou to končí spíš pečeným nebo vařeným bramborem ve tvaru hranolu se spoustou oleje. V Mama's hranolky umí a jsou dobrý. Po pravdě by si tam mohli zajít i kluci z Faency Fries, protože ti taky té ideální křupavosti zdaleka nedosahují. Pak jsem měl možnost ochutnat coleslaw. Ten byl fajn, rozhodně neurazil. A pro zajímavost jedna extra fotka. Takhle vypadá Mama's Signature Burger v mini verzi:


Tam vidíte to maso něco pod medium (na rozdíl od mýho masa nad medium nahoře).

Celkovej dojem z Mama's? Určitě super. Rád si tam občas zajdu. Zjevně ještě pořád ladí otevírací dobu. Na FB měli jinou, než když jsem jim volal a dělal rezervaci. Otevřená sobota je super. Momentálně mají ale až od tří odpoledne. Já bych uvítal i otevřeno přes obědy. V centru bydlí spousta lidí a spousta z nich je líná jako já a chodí se naobědvat do restaurací, aby si mohli doma pořádně přispat. Mít i jinou možnost mimo Hanoje a českých hospod jako je U Rady nebo Radegastovna by bylo super. A ano, dívám se i na vás Hogo Fogo, Eatmeat a podobně... ;)

2 komentáře:

  1. Mamčin burg je TOP široko daleko, ale pro mě mělo větší kouzlo autíčko a také proti autíčku stouply ceny. K hamboušům z mé strany - mohlo by být více omajdy a na mě trochu až moc sladká houska, ale celkově jak říkám TOP

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Houska mi sladká taky přišla celkem dost. I když ono v tom Chef Burgeru se to dost těžko rozeznává. Jinak Mama's je určitě fajn. Ale TOP jakože ostravský TOP u mě zůstává Hogo Fogo. Sice menší a dražší burger, ale provedením a chuťově ještě o chlup dál.

      Vymazat