čtvrtek 12. ledna 2017

Cheesy Angus XT, Burger King

Zimní království

Zimní království... ehm. Spojení akce s názvem Zimní království a dvou velkých burgerů založených na sýru a bramborové placce mi hlava moc nebere. Zimní království... Ne, pořád nic. Je to stejně ujetý jako ta nová pohádka Slíbená princezna. A tam ve středověku honil Zlatovlásku pirát s bouchačkou. Neptejte se mě proč, kdy a jak jsem viděl pohádku, radši se ptejte, proč zrovna Zimní království? To je ta záhada! Zimní záhada! Že by název příští akce? :)


Dost bylo blbých keců. Pojďme se podívat na novinku Cheesy Angus XT od Burger Kinga. Je to odpověď na konkurenci a jejich sýrovou sezónu. A trochu netradičně začnu cenou. Tenhle krasavec stojí 159,- samostatně a 199,- v menu. To jen tak na začátek, aby se někdo nedivil přílišné a ostré kritice. Halt pokud fast food chce peníze srovnatelný nebo dokonce i vyšší než specializovaný burgerový restaurace, je třeba burger podle toho hodnotit. Jdeme na to.


Podle webu Cheesy Angus XT obsahuje sýr Grana Padano, čedar a jogurtovo-pepřovou omáčku. Já bych popis doplnil o Angus hovězí maso, račata, salát, cibuli a kukuřičnou housku. Úplně špatně to nezní, tak proč neochutnat.


Po ochutnání mě jako první zaskočila vlhkost masové placky, de facto její suchost. Většinou jsem ten plátek Angus dostal celkem šťavnatej, ale tentokrát byl hodně suchej. Tlustej, dobrej, masovej, ale suchej. Další překvapení po prvním kousnutí byla chuť cibule. Silná chuť. To bylo díky nepřebernýmu množství materiálu. No ke konci jsem ji už začal vytahovat. Dalším překvapením byla omáčka. No omáčka... spíš kombinace omáčky se salátem. Ta kombinace byla skvostná. Omáčka jako taková už tu jednou byla a sice v Chicken Favorite roku 2013. A stejně jako tehdy i letos jsem se musel pousmát konzistenci. Ta je prostě... no jak bych to... vtipně řídkohustá. Chlapi vědí, některé ženy se červenají... Ale až na divokou konzistenci je ta omáčka boží. Lehká jogurtová, trochu majonézová a hlavně tak akorát pepřová. Chuť pepře nepřebije ostatní chutě, přesto každý sousto parádně okoření. A opravdu každý sousto, protože díky konzistenci, která je teplem řidší a řidší (ehm) se dostane všude. No a tahle omáčka v kombinaci se salátem, rajčetem a i tou cibulí tvoří naprosto fantastickou kombinaci chutí. Chuť čerstvou, svěží, kořeněnou, díky majonéze lehce nezdravou a přesto zdravou. Prostě tuhle omáčku by měli dávat do salátů a pak bych je i já začal dobrovolně baštit. No bohužel s hovězím si už tak dobře nerozuměla (s kuřecím v Chicken Favorite ji to šlo líp).


A co říct k sýrům? Čedar nebudu komentovat, protože si jeho chuť nijak extrémně nevybavuju. Ztratila se. Ale Grana Padano? Ten si vybavuju. Sýr je to dobrej. Takovej ten tvrdej italskej, kterej najdete na pastě v těch lepších restauracích. Jestli to byl opravdu Grana Padano, parmazán nebo Gran Moravia těžko říct, ale chuťově byl opravdu silnej a klidně to mohl být i ten originální Grana Padano. A že ho tam bylo minimálně stejně tolik jako cibule a betonu ve vile Haliny můžete sami vidět na fotce. Ale že by to byl nějakej bonus? Po pravdě ani ne. Sice se asi jen díky množství chuťově prosadil, ale popravdě mi ta chuť neseděla ani k hovězímu, ani k výbornýmu pepřovýmu zeleninovýmu vršku. Taky suchost sýra v kombinaci se suchým masem nebyla žádná pecka.

Takže celek? Hodně rozporuplnej. Ucítíte maso, ucítíte sýr Grana Padano a ucítíte parádní ochucenou zeleninu. Ale opravdu odvaření budete jen z té zeleniny nahoře s vynikající omáčkou. Maso ani sýr a už vůbec ne samotná jejich kombinace vás nenadchne. A za ty peníze by sakra měla. Takže koupit? Snad radši ani ne. Ale až zase bude v Burger Kingu nějakej kuřecí sendvič s touhle omáčkou tak neváhejte a skočte tam.

2 komentáře:

  1. Domnívám se, že zimní království to je kvůli tomu, že je teď zima a protože je to Burger KING :) Nicméně spojitost s burgery v tom názvu rovněž nevidím. Ještě pár chybek jako "Sice se asi se jen díky...". Btw za tuhle cenu fakt nevím, Burger King byl můj nejoblíbenější, ale od té doby, co mě tam většinou (bohužel, už se to stává opravdu většinou) u kasy okrádají a připočítávají si k té přemrštěné částce dokonce i pár korun navíc a od té doby co pojali cenovou politiku o pár hvězdiček výše... jsem na BK fakt ztratil chuť. A kvůli tomuhle se to asi jen tak nezmění.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aaaahhh tak to mi nedošlo. :) Jinak díky za najití chyby, už je opravená.

      To mě sice na pobočce neokrádají, ale ty ceny začínají být trochu přes míru. Ne, že bych dvě stovky za burger s hranolkama a pitím považoval za extra předražený jídlo, ale musí tomu odpovídat kvalita. A ta u prémiových sendvičů u BK bohužel poslední dobou moc neodpovídá. No ale i tak je třeba ocenit alespoň jejich kreativitu. Snaží se obměňovat nabídku, na což McDonald's poslední dobou prdí. A protože já rád nový věci na ochutnání, tak to pro mě znamená hodně.

      Vymazat