pátek 7. října 2016

"city" burger, Loft restaurant, Ostrava

Už hezkých pár let mě bombardujete v komentářích dobrými tipy na podniky a nově mě můžete bombardovat i na fóru, kde je to přecejen trochu přehlednější. Sem tam mě někdo šoupne tip i osobně. A když se osobní tip, tip z webu a tip z časopisu v jedno sejde, musí to být bomba. Tentokrát tím tipem byla restaurace Loft v ostravským Přívoze.

Restaurace Loft vznikla pod hotelem city|city v té části Ostravy, ve které moc věcí ze železa už nezbylo. Kanály nemají poklopy, koše nemají vnitřek a ve tmě je tam opravdu tma. Ale čím víc velkých měst člověk projede, tím víc mu i tyhle části města přijdou celkem v pohodě. Oproti okolí brněnskýho hlavního nádraží nebo pražskýho je to pořád parčík plnej snů a nadějí. Ale i tak existence celkem luxusního hotelu a restaurace na úrovni v podobné části města zarazí. Mě zarazila. Každopádně adresa a okolí dobrý jídlo nedělají. Minimálně ne burger. Viz moje zkušenost z neluxusního burgeru v luxusní La Brasserie v luxusním ostravským Imperialu na luxusní adrese. Takže čert vem adresu.

V Loftu jsem si nečekaně vybral "city" burger. Podle jejich menu jde o burger z vyzrálého masa s pečenými brambory. Velmi nápaditý, originální a neotřelý popisek. Každopádně v restauraci, kde mají umyvadlo o velikosti celé vaší koupelny, nemůžete čekat špatný jídlo. Nebo ano?


Shrnu to. Nemůžete. Tenhle burger byl opravdu super. Ale pěkně popořadě. Kromě vyzrálýho masa burger obsahuje pečený rajčata, smaženou cibulku, salát, pečenou slaninu, majonézu, "ďábelku", cheddar a to všechno bylo v briošce. Žádný sovětský experimenty se nekonají. Složení je jednoduchý a přímočarý. Takže se hraje na kvalitu a chuť samostatných surovin. Projděme si je popořadě.

A hnedle začnu masem. Maso je medium. Aniž byste komukoliv museli cokoliv říkat, pak se patnáct minut modlit a obětovat kozu, dostanete rovnou maso udělaný na medium. Konečně! Burger s masem na medium je bohužel v Ostravě ještě pořád spíš zjevení a kuchař v Loftě mě mile potěšil. Ale jak mě potěšil zpracováním, tak mě moc nepotěšil dochucením. Chuť samotné krávy v téhle placce byla super, ale bohužel se dělila s chutí bylinek. Dokonce bylinky lehce převažovaly. A to je škoda. Jakmile se zakousnete do toho parádně udělanýho medium masa, ucítíte šťastný kravský vzpomínky na jarní pastvu, podzimní déšť a cinkání kravských zvonů. Ale pak dostanete facku do jazyka od výrazné byliny a chuť krávy je ta tam. Škoda, já víc fandím čisté masové chuti.

Opečené slanině pak vytknout nic nemůžu. Parádní nasolená uzená chuť je přesně to, co chcete najít na Vánoce pod stromečkem. Salát byl čerstvej a dobrej. Pořádně opranej a zbavenej přebytečné vody. Rozpuštěnej cheddar se přímo rozplýval v puse a nesl v sobě pořádně hutnou sýrovo-smetanovou nálož. Pečený rajčata byly boží. Pečený rajčata jsou vyšší evoluce rajčat normálních (který jsou evoluce obyčejných a blbých jablek). A taky to byl asi největší tahák tohodle burgeru. Ač asi neplánovaně. Každopádně sousta, ve kterých byly pečený rajčata, byly o tři třídy výš než sousta ostatní. Ta parádní rajčatová chuť! Doteďka ji cítím v puse a topím se ve vlastních slinách (další recenze před obědem?!). Trošku kritiky pak snesu na jejich cibuli. Byla lehce opečená, takže tak něco mezi smaženou a syrovou. Já tenhle stav cibule moc nemusím. Cibule ztratí svoji typickou palčivou chuť a přitom nestihne dostát chuti smažené. Takže zůstane tak mezi a k tomu se zbytečně omastí. To by chtělo zlepšit.

Samotný omáčky si zaslouží samostatnej odstavec. Člověk by si řekl, pffff majonéza a ďábelka. Ale pozor. Ta jejich majonéza je ta nejlepší majonéza, kterou jsem kdy měl tu čest ochutnat. Konzistence na jedničku, barva na jedničku, no a chuť? Ta se ani číslem nedá vyčíslit. Čeká na vás hutná a tučná chuť s opravdu parádním švihem na konci. Trochu do sladka, trochu do kysela, trochu do slana. Vyladěná par excellence. Mimochodem tu samou majonézu dostanete i k pečeným bramborám. Pokud je tahle majonéza domácí a dělal ji sám kuchař, klidně by mohl na mistrovství Vesmíru výroby majonézy. Tak byla dobrá. Ďábelka, nebo jak nazvat tu jejich omáčku na horní housce, byla taky dobrá. Nebyl to osmý div světa jako jejich majonéza, ale nebyla špatná. Lehce pikantní, lehce oranžová, lehce kořeněná... dobrá byla. Co se množství omáček týče, tak to bylo opravdu štědrý. Společně s opravdu šťavnatým masem a mastnou cibulí se tak člověk o vlhkost burgeru bát nemusel. Naopak ke konci působil už trochu těžce.

Poslední tu máme briošku. K té bych pár poznatků taky měl. Byla až strašidelně pravidelná. Pokud je domácí, tak na to mají nějakou formu nebo co. Pokud ne, tak nevadí a pochválím jejich dodavatele. Schválně tomu říkám brioška a ne houska, protože pečivo chutná skoro jako vánočka a ke klasické bílé housce má dost daleko. Byla celkem dost sladká. To mi nevadí. Co mi trochu vadilo byla horní odlupující se vrstva, která značí ne tak úplně dokonalou čerstvost. A ke konci jedení sendviče to houska vzdala a zůstala mi smutně v ruce rozpadlá na kousky.

Verdikt? Udělejme si rešerši. Už jenom kvůli tomu, jak je to vtipný slovo. Takže máme dobře udělaný, ale zbytečně bylinkama dochucený maso, parádní pečený rajčata, mastnou cibuli, super sýr, královskou slaninu, vynikající omáčky a fajn housku, která se ale na konci rozpadne. Taky díky množství omáček a faktu, že i zelenina je opečená, burger působí lehce težce. Možná to vyznívá tak nějak negativně, ale musím se Loftu zastat. Přes menší, hnidopišsky vypíchnutý nedostatky je tohle opravdu parádní burger. Jednotlivý chutě jsou vyladěný a snad až na salát ucítíte každou položku ve vaší puse. Za 199,- i s pečenýma bramborama a majonézou ve vynikající restauraci na úrovni se jedná o must try pro všechny obtloustlý ostravský milovníky burgerů a dobrýho jídla obecně. Opravdu. A nepochybuju, že pro spoustu lidí tohle bude jejich oblíbený a nejlepší burger. Už jen kvůli těm pečeným rajčatům, který z tohodle burgeru dělají opravdu nevšední zážitek. Co mě se týče, tak bych ubral na bylinkách a dotáhnul cibuli. Taky to zkusil nějak odlehčit. Do té doby je to na ostravsku "jen" druhej nejlepší burger. Ale i tak se nemůžu dočkat, až si na něj zajdu znovu. 

4 komentáře:

  1. Kavoni se rozjel. :) Moc diky za recku, urcite loft v nejblizsich tydnech vyzkousim. :) Bylinky zamrzi, IMHO do masa v burgeru vubec nepatri. Mam pocit, ze stejny problem mel Kavoni i u Straceny ve Vyskovicich a jak jsem to tam taky navstivil, tak jsem musel dat za pravdu. Je to skoda, clovek chce tu chut masa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak. Vidíme to stejně. Mimochodem třeba v Sí v pasáži Vesmír taky mají maso přebitý bylinkama. Ale tam teda extrémně.

      Vymazat
    2. Ups, diky za info. Tam jsem se chystal pristi tyden. No, nejspis teda dostanou prioritu jina mista.

      Vymazat
    3. S čistým svědomím můžu doporučit jenom Hogo Fogo nebo právě ten Loft.

      Vymazat