sobota 6. srpna 2016

Stračena hovězí burger, Stračena Pub, Ostrava

Vlna burgerů úspěšně obráží Ostravu a už i Výškovice, kde kližky dávají dobrou noc (a asi pětkrát mi tam vykradli auto), se můžou pochlubit vyhlášeným burgrem. A kde se dobrej burger vyhlásí, tam se kavoni dřív nebo později zjeví. A zjevil se.


Vybral jsem si rovnou jejich vlajkovou loď pojmenovanou po samotným podniku. Menu můžete zkouknout zde. Pro lidi mající fóbii klikat na odkazy složení popíšu pěkně postaru, ručně. Žádný ctrl+c a ctrl+v, tak moc si vás vážím. Takže burger obsahuje sezamovou bulku, gratinovaný kravský sýr, restovanou zeleninu, zastřené vejce, salátové lístky, cibulku, rajčata, nakládaný okurky, domácí majonézu a bokem dostanete smažený hranolky.

Snad jen dodám, že maso, sýr a nejspíš i vejca si přímo sami pěstujou/poráží/vyrábí, protože Stračena Pub má společně s masnou U Stračeny farmu v Klokočově. Takže očekávání byly opravdu velký a bylo celkem jasný, že se bude srovnávat s tím nejlepším (Burger Inn, Delish, Hogo Fogo a podobně). Tak jdeme na to.

Houska byla domácí, držela tvar, byla čerstvá (v Arrows by se mohli učit) a chuťově dobrá. Prostě housce nebylo snad co vytknout. Zastřený vejce se jim taky povedlo. Žloutek se krásně rozlil po celým burgeru a bílek byl akorát udělanej. Ještě se trochu táhl a nebyl suchej. Taky ho musím pochválit. V burgeru se válela i "opečená" slanina (psaná na papírovým menu, na webu se o ni mlčí). Slanina jako taková byla chuťově vynikající. Jednalo se o parádně vyuzenej prasečí bok, takže člověk tam měl i kus špeku. To já rád. No bohužel opečená mohla být trochu víc. Byla spíš jen teplem líznutá než opečená. Tam by se to dalo trochu zlepšit.

Zelenina, podle webu restovaná, podle mě prostě zelenina, taky nebyla špatná a nenapadá mě nic, co bych ji vytknul. Snad jen okurky bych dal nahoru a ne dolů. Chápu, že drtivá většina lidí vezoucí se na moderní burgerové vlně baští burgery decentně (dementně?) příborem a je jim skladba burgeru ukradená. Ale my, burgerový mazáci, si burger umíme vychutnat. Burger je třeba pořádně obchytnout, pootočit po stranách, najít tu nejlepší stranu na první zákus, laškovně na burger mrknout, zmáčknout ho a vložit do pusy. Zkousnout, žvýkat, rozplývat se a opakovat. Takhle se jí burgery. Ale díky okurkám dole burger obchytnete a než stihnete laškovně mrknout, tak vám maso jede na okurkách pryč rychleji než cikán na zaručeně vlastním kole. Takže burger musíte trochu přeskládat, případně okurky potupně vytáhnout. Asi tak. Chuťově byly fajn. Zbytek restované nerestované zeleniny byl dobrej a nenapadá mě žádnej kloudnej komentář.

Domácí majonéza byla krásně hladká, hutná a chuťově jemná. Nějak takhle by omáčka měla chutnat. Na papírovým menu byla, myslím, psaná jako pikantní, na webu o pikantnosti není ani slovo. Ve skutečnosti tam náznak pikantnosti možná byl, ale pořád převládala tučná chuť majonézy. Super byla. Není zase co vytknout. Gratinovaný kravský sýr byl boží. Samostatně ochutnán. V burgeru se bohužel chuťově ztratil. Byl někde mezi čerstvým sýrem a tvrdším vyzrálým. Jak konzistencí, tak hlavně chutí. Byl jemnej, přesto plně kyselkavej. Prostě fajn. Mimochodem si ho můžete u nich koupit buď přímo v hospodě nebo v řeznictví na Svinově.

A proč se i tak dobrej sýr v burgeru ztrácel? Kvůli, bohužel, kámenu úrazu sendviče a sice masu. Na papírovým menu mají větičku, která zní asi takto: "burger vám na požádání připravíme medium nebo well done". Inu, požádal jsem o medium. Bylo mi obsluhou řečeno, že je dělají normálně medium a netřeba žádat. Super. No a samozřejmě burger přišel propečenej. Nebyl úplně vysušenej, ale po růžovým vnitřku ani stopy. Jednalo se o jednolitou, všude stejně propečenou hmotu. Přitom maso bylo opravdu kvalitní! Druhá vražda eko kravičky z eko farmy. Trochu si myslím, že obsluha udělala chybu a burger měla nahlásit do kuchyně jako medium tak, jak káže menu. A nevymýšlet si, že medium je u nich standard. Obsluha byla vůbec šíleně zmatená. Číšníci a číšnice tam byly čtyři a vystřídali se u nás všeci dvakrát. Včetně provozovatele (majitele?). Ale to vem čert, mě šlo o můj burger a ten byl sušší než bych rád. Bohužel to není jediný minus masa. Parádní chuť kvalitního masa byla přebitá bylinkama. Nějaká ta saturejka nebo majoránka tam byla a v množství větším než malém. Nic proti bylinkám a ozvláštnění masa, ale když mám superkvalitní maso z eko farmy, tak ho přece nesmíchám se dvěma hrstma bylinek...

Celá celková chuť sendviče se tak vezla ve znamení bylinkovýho masa. A spíš těch bylinek než masa. Chuť sýru? Ne. Chuť vajca? Možná maličko žloutku ucítíte. Chuť majonézy? Leda v soustu bez masa. Zelenina? Bez šance rozpoznat. Ani tu úžasnou slaninu přes maso neucítíte. Burger nebyl špatnej, nechápejte mě špatně. Dokonce se opravdu dá srovnávat se špičkama, jako je Delish. Ale souboj byl to byl krátkej a pro Stračenu fatální. Domácí housku si dělají, domácí omáčky si dělají, vlastní krávy si poráží, ale pak tohle všechno zamlží propečeným a přechuceným masem. Škoda škoda. Stračena Burger je nadprůměrnej burger, kvůli kterýmu se i do Výškovic vyplatí zajet. Ale pokud se potulujete v centru, můžete si dát lepší. No třeba jednou do Stračeny zajedu znova a pokud dostanu burger medium a nenarvanej k prasknutí bylinkama, tak budu o ostravské špičce na žebříčku přemýšlet. Do té doby není moc co řešit.

Cena je 159,- i s porcí domácích hranolek. Ty nejsou špatný, ale k hranolkům mají daleko. Připomínají spíš pečený americký brambory a porce je spíš degustační. Ale vzhledem k dvousetgramové porci masa to vůbec nevadí a rozhodně se najíte. Takže závěr? Stračena Pub má parádní a obří potenciál. Zajděte, zkuste a uvidíte sami. Revoluce se nekoná. Každopádně na Výškovice je to celkem bomba restaurace a ani v Ostravě celkově se neztratí. To se spíš ztratí číšníci ve vlastní restauraci...

PS: Vepřový žebra mají boží a pokud nejste zrovna fanoušci burgerů, bežte do žeber. Pivo a jejich rotující pípa s pokaždé jiným speciálem za návštěvu taky stojí. Taky se tam nekouří, což je na de facto sídlištní hospodu malej zázrak.

2 komentáře:

  1. Díky za tip, o tomhle podniku slyším poprvé. No, během srpna to tam vyzkouším. :) Jinak doporučuji zajet o kousek dál a vyzkoušet burgery u Floriana. ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Nebo ještě dál. Do Saily burgeru v Kopřivnici.

    OdpovědětVymazat