neděle 11. ledna 2015

Grander s modrým sýrem, KFC

Chuť ušlechtilých sýrů

Dlouho jsem přemýšlel, proč konečně po dlouhé době je i v KFC nějaká ta zajímavá novinka. Vytáhlo polský vedení KFC svoje koule ze skříně? Nabrali někoho, komu není nad sedmdesát a má občas i nějakej novej svěží nápad? Po bližším zkoumání bylo jasno. V polským McDonaldu běží sýrová sezóna a KFC se zase jednou neohroženě vrhlo do víru konkurenční bitvy o sesli nejlepšího fast foodu. To samozřejmě chválím, protože ať boj dopadne jakkoliv, zákazník na tom může jen a jenom vydělat. Teda pokud vám nevadí ušlechtilý (čti modrý, smradlavý a plesnivý) sýry.


Z bohaté a smrduté nabídky jsem si vybral Grander s modrým sýrem. Inovace Granderu tu nebyla snad několik let a tak je to v mých očích opravdu vítaná novinka. Podle webu KFC Grander s modrým sýrem obsahuje modrý sýr Lazur, obalovaný pikantní kuřecí, křupavou slaninu, červenou cibuli, čerstvý salát, hruškové chutney a majonézu. Hned na začátek vám prozradím, že web KFC lže a slaninu nehledejte. Není v sendviči, není na žádným z promo obrázků a není ani na "originálním" polským popisku. Prostě webový šotek. Ale zbytek tam opravdu je!


Co se velikosti týče, jedná se o lehce nadprůměrný sendvič. Milovníkům KFC asi nemusím velikost Grandera zdlouhavě popisovat. Pokud jste v tomhle žrádelním oboru amatéři, tak vězte, že se s tímhle kouskem v menu najíte. Běžci maratónů možná nesouhlasí, ale ti stejně frčí na jiné stravě. Jdeme na popis surovin. Na maso v Granderu jsem měl u plukovníka poslední dobou hodně velkou smůlu, no naštěstí tenhle kousek vyloženě potěšil. Nebylo vysušený, nebylo šlachatý a bylo celkem veliký. Taky pikantní bylo jak čert. To je na jednu stranu dobře (KFC si na pikantnosti založilo business), na stranu druhou tak lehce přebíjí chuť hruškovýho chutney a modrýho sýra. I když k tomu podrobněji až za chvíli. Taky byla z kuřete cítit pikantnost o maličko víc než samotný kuře. Salát asi nemá moc cenu představovat (chudák salát vždycky hraje poslední housle). Červené cibule jsem tam moc neměl a tak tam byla spíš na okrasu. Chuťově se neprosadila. Houska byla taková... houskovitá. Krásně držela tvar, čiže housku chválím.


A teď to hlavní. Modrý sýr zvaný Lazur. Dlouho jsem hledal původ tohodle sýra a nakonec úspěšně našel. Nečekaně se jedná o polskou mutaci modrýho sýra Roquefort. Něco jako naše Niva. Ale přišel mi mnohem smetanovější a chutnější než naše Niva. Tak trochu díky bohu, protože zrovna Niva je jeden z těch horších modrých sýrů. Lazuru jsem v sendviči měl dva tenký plátky, ale díky opravdu výrazné chuti to vůbec nevadilo. Množství bylo na můj vkus přímo akurátní a sýr byl lehce cítit ve většině soustech. Další velkou neznámou tohodle sendviče je hruškový chutney. To mě taky příjemně překvapilo. Navinulá sladká chuť hrušek je jedna z posledních věcí, který bych si v sendviči dokázal představit. A hle, ono to funguje! Chuťově vynikající záležitost. Takovej sladší a hustší hruškovej kompot. Chutneyho tam bylo celkem dost a tak nemám co vytknout. Majonéza byla dobrá a bylo ji celkem dost. Tady se ale musím pozastavit. Opravdu se k tomuhle složení sendviče hodí majonéza?


Kam tím mířím. Kombinace modrýho sýra a sladkýho ovoce je ověřená a používá se hodně často. Přidat k tomu pikantní maso byl krok odvážnej, ale tak nějak to vyšlo. Po zakousnutí ucítíte zajímavý sladký podtón hrušek, typickou chuť modrýho sýra a pak vás pleskne pikantnost kuřete. Pikantnost díky zelenině v puse ustoupí, kousnete si znova a zase tu máte zajímavý sladký podtón hrušek, typickou chuť modrýho sýra a zase vás pleskne pikantnost kuřete. Tahle jízda je divoká a je super. Bohužel po čase vás dostihne právě majonéza, která s modrým sýrem vytváří opravdu tučnou a těžkou kombinaci. Tak tučnou a těžkou, že by kolem ní klidně obíhala zelenina, nebýt napasovaná v housce. To je samozřejmě problém ke konci sendviče, kdy vás tahle těžkost dostihne a ještě o chlup větší problém, když se zvednete a snažíte se odbelhat z restaurace. Samozřejmě je to problém minimální a je to malá daň za jízdu, kterou Grander s modrým sýrem nabízí. Jinak mu není absolutně co vytknout.

Závěr je teda jasnej. KFC zase jednou překvapilo a stvořilo opravdu něco vyjímečnýho, na co si opravdu vyplatí zajít a ochutnat. Něco podobnýho v českých fast foodech zase dlouho nenajdete. Cena je standardní, řekl bych. 99 korun za samotnej sendvič a 139 v menu s hranolkama a bezedným kelímkem. Já si ho dopřál ještě o dvě kačky dráž s bramborovou kaší a můžu jedině doporučit. Natřískal sem se jak boxovací pytel.

Žádné komentáře:

Okomentovat