neděle 1. června 2014

Smažená jižanská křídla

Smažený pálivý křidýlka s křenovým dipem. Co víc dodat. Zhruba tak je mohl dělat Colonel Sanders, než jeho firma začala používat kyblíky plný chemie. Recept je z Apetitu. Nenechte se odradit spoustou surovin. Většina je obyčejný koření a kromě čerstvýho křenu máte nejspíš všechno už doma.

Suroviny:
6 kuřecích křidýlek
kořenící směs:
2 lžičky sladké papriky
1 lžička mletého chilli
mořská sůl, čerstvě mletý pepř
1 lžička strouhané citronové kůry
1 lžička sušeného oregana
1 drcený stroužek česneku
na obalování:
2 velká vejce
2 lžíce chilli omáčky (tabasco, srirachia,...)
1 lžička sladké mleté papriky
1 lžička mletého chilli
200 g hladké mouky
olej na smažení
na dip:
150 g zakysané smetany
1 lžíce nastrouhaného křenu
1 lžíce sladké chilli omáčky
špetka mletého chilli

Všechny suroviny na kořenící směs smíchejte dohromady do nějaké větší krabičky. Z kuřecích křídel odkrojte poslední kus, na kterým není žádný maso. Rozdělte části křidýlek v prostředním kloubu. Stačí silou vykloubit a nožem říznout tak, abyste dostali pěkný kousky. Vznikne vám tak 12 kousků kuřete. Dejte do krabičky s kořenící směsí, pořádně promíchejte a nechte hodinu odpočívat v ledničce.

Promíchejte přísady na dip, trochu osolte a dejte taky do ledničky.

Do další misky rozklepněte obě vejce, přidejte chilli omáčku, papriku, chilli a trochu pepře. Rozmíchejte. Na plochý talíř dejte hladkou mouku. V hrnci s tlustým dnem nebo ve velké pánvi rozehřejte spoustu oleje (5 cm vrstva). Rozehřejte ho tak moc, jak to jen jde.

Křídla vytáhněte z ledničky, obalte v kořeněných vejcích, mouce a hoďte do pánve (nebo do friťáku na 190°C). Smažte 8 - 10 minut za občasnýho obracení. Klidně na vícekrát. Mezitím si rozpalte troubu zrhuba na 220°C a plech si vyložte pečícím papírem.

Osmažený kousky kuřete dejte na plech a v troubě pečte ještě 10 - 15 minut abyste měli jistotu, že jsou fakt dodělaný. Pokud jste použily friťák, tak troubu můžete vynechat. Křídla podávejte s dipem a případně s nějakou přílohou. Pokud kuře dopíkáte v troubě, dávejte si pozor, ať ho nespálíte.


originál receptu:
http://www.apetitonline.cz/recepty/8216-smazena-jizanska-kridla.html

3 komentáře:

  1. Jeeee, tyhle přesně dělám, moc dobrý jsou

    OdpovědětVymazat
  2. Mám chuť začít okamžitě vařit. :) A ke křidýlkům křupavé hranolky Golden Longs od McCain - dokonalost.

    OdpovědětVymazat
  3. Udělala jsem to jako stripsy, vynikající. Citronová kůra tomu dává originální chuť.

    OdpovědětVymazat