neděle 11. května 2014

Vepřové kotlety s hořčicí a vínem

Tuhle jsem jednou šel Litomyšlí, bydlištěm prehistorické kuchařské superstar Magdaleny Dobromily Rettigové, a zašel do levných knih. A koupil si kuchařku. Kuchařku od Juliany A. Fialové z dob hlubokýho socialismu. Tak hlubokýho, že tam i pepřem šetří. Na všech tak tisíc receptů vám stačí sotva třicet surovin. Kam se hrabe Dobromila! Dost bylo humoru. Většina receptů nestojí za nic a spoustu z nich si starší z vás budou pamatovat ze školních kuchyní. Ale sem tam se najde i něco, co stojí za to vyzkoušet. Tenhle recept na kotlety má snad jen jednu nevýhodu. Budete se muset obětovat a večer dopít víno, který jste koupili na vaření...

Suroviny:
vepřový kotlety (podle počtu porcí)
lžíce másla
sůl
trochu hladké mouky
středně velká cibule
větší lžička hořčice
1 dl bílého vína
hovězí vývar

Pokud máte kotlety s kostí, tak je vykostěte. Všechen tuk odřežte a dejte si ho bokem. Kotlety naklepejte, po krajích nakrojte, pořádně osolte a obalte v hladké mouce. Na dobré tlusté pánvi rozpalte trochu sádla, přihoďte tuk z kotlet a nechte pořádně vyškvařit. Pak přidejte lžíci másla a opečte kotlety z obou stran. Kotlety dejte bokem a do pánve hoďte jednu najemno nakrájenou cibuli. Až zpění, vraťte do pánve kotlety, trochu podlijte vývarem, přiklopte a duste, dokud maso nebude měkký. Maso jednou obraťte. Sem tam trochu zase podlijte vývarem. Decku bílýho vína rozmíchejte s větší lžičkou plnotučné hořčice. Nalijte do pánve, zamíchejte a vařte odkrytý dalších deset minut. Většina tekutiny se vám odpaří a zbude vám pořádně silná a zajímavá omáčka. Podávejte s hranolkama. (v knížce doporučují jemné noky nebo suchou rýži)

Žádné komentáře:

Okomentovat