neděle 13. dubna 2014

Návštěva u McDonald's

Dostal sem nabídku, která se neodmítá. Nabídku na procházku po kuchyni, skladech a vůbec celým McDonaldem na Václavským náměstí. To všechno se zajímavým vyprávěním a hlavně vlastním foťákem s tím, že si můžu fotit co chci a kde chci. Pozvat si úplně cizího člověka s foťákem do zázemí vlastní firmy, to už chce pořádnou odvahu. McDonald's sem tam pořádá i dny otevřených dveří, tak pokud nevěříte mně, můžete se o všem dobrým i nedobrým přesvědčit sami na vlastní oči.

Snad bych ještě podotkl, že za tenhle článek sem nedostal ani korunu. Dostal sem proplacenou cestu do Prahy a zpátky, toast se šunkou a sýrem, velkej džus, vodu Vittel, nějaký to ochutnání masa v kuchyni a šeky za tři stovky na konzumaci v McDonald's. Dárky to věru hezký, ale jako úplatek to brát nelze. Kdybych ten den šel normálně do práce, vydělal bych si mnohem víc, nepřišel bych o den dovolené a hlavně bych nemusel vstávat o půl čtvrté ráno. Tady si samozřejmě trochu vymýšlím. Ve skutečnosti sem vstával pět minut po půl čtvrté. Posunul sem si jednou budík...

A co všechno teda uvidíte za pokladnama McDonald's? Nebudu popisovat všechno, na to si zajděte na den otevřených dveří. Popíšu jen to, co mě opravdu zaujalo a co by mohlo zaujmout i vás. Po vstupu vás donutí si sundat hodinky, pořádně umýt ruce dezinfekčním mýdlem, narvou vás do plastovýho kondomu se síťkou na vlasy a pak teprve můžete vyrazit. Já tam pochodoval v době snídaní s tím, že jsem tam byl i při přechodu na normální denní nabídku. Podle manažerů mají snídaně obrovský úspěch. No že by se ráno tvořili fronty u pokladem se opravdu říct nedá. V kuchyni zaměstnanci sice kmitali, ale v době oběda mají jiný fofry. Ale tím líp pro mě, větší klid na focení. Každopádně něco pravdy na tom asi bude, když už je kopíruje i KFC. Já tam zkusil toast se šunkou a sýrem. Spousta rozteklýho sýra, plátek dobré šunky a celkem dobrý, málo výrazný pečivo. O to víc ucítíte sýr. Trochu hůř to klouže do krku, tak si k tomu kupte nějaký pití. Ale celkově dobrej výrobek a stojí za ochutnání. Konec nanorecenze.

Velká část konverzace se týkala vajíček a jejich přípravy. Já osobně vajíčka snídám leda tak v hotelu před odjezdem, když vím, že se k obědu dostanu kdovíkdy. No během mojí návštěvy se jich prodalo víc než toustů, tak tu o nich přecejen něco napíšu. Spousta lidí nevěří, že vajíčka u McDonald's se dělají z opravdových vajíček. Já nikdy neměl důvod nevěřit (nákup celých vajec vyjde levněji než nákup vaječné melanže). Ale důkaz místo slibů. Tady máte fotky vajec a jejich přípravy.




Míchaný vajíčka se dělají na normálním másle. To můžete vidět rozpuštěný na fotce uprostřed. Šunku už mají předkrájenou a jen ji vysypou na gril, přilejou předem rozmíchaný vajíčka a míchají na vtipné pánvi bez dna. Množství na fotce je na tři porce. Na sázený vejce mají podobnou formu beze dna. Tam pak vyklepnou vajíčko, počkají a je hotovo. Když vyklepávají vajíčka, tak musí mít jednorázový rukavice kvůli křížové kontaminaci. Stejně tak když sahají na zmrazený maso. Tohle v Ano šéfe opravdu neuvidíte. Jestli se to dodržuje, i když okolo zaměstnanců nejsou jejich šéfové a člověk s foťákem, nevím. Ale vzhledem ke kamerám, který sem tam na stropě zahlídnete, nejspíš jo. Pokud vám to přijde jako škoda plastu (jako mě), tak nezoufejte. McDonald's třídí veškerej odpad.


Dost o vejcích. Takhle vypadá celý gril v celé své kráse. Je to vlastně obyčejný (jen lehce gigantický) kontaktní gril. Nahoře můžete vidět sůl s pepřem v lahvíčkách, kterýma se okoření maso po ogrilování. Stačí samozřejmě jen chytnout, jednou zatřást a je hotovo. Všechno v celé kuchyni je stvořeno k co nejefektivnějšímu pohybu zaměstnanců a co nejrychlejší přípravě jídel. Ono je to taky třeba. Po tom, co se váš sendvič objeví na obrazovce, mají zaměstnanci padesát sekund na jeho přípravu. Všechno je samozřejmě promyšlený dopředu black beltama nebo podobnýma "lidma". Celej proces od objednání po vydání bude zmapovanej sekundu od sekundy, aby všechno šlapalo jak hodinky a fast food byl opravdu fast. Kdo někdy viděl nějakou procesní mapu vylepenou přes dvě místnosti ví, o čem mluvím. U McDonald's musí mít tihle procesní inženýři opravdový žně. A ještě jedna zajímavost. Horní plocha kontaktního grilu má větší teplotu než spodní, protože horní plocha je na mase nalepená po kratší dobu. Po zaklapnutí grilu zmáčknete tlačítko podle druhu masa a gril vám zapípá, až můžete maso vytáhnout. Každý gril a každý přístroj u McDonald's má jiný zvuk a podle pípání zaměstnanci po čase přesně ví, kam skočit. Poznatky pana Pavlova nebyly psány nadarmo. Až tak to tam mají promyšlený.


Tady vidíte momentální nastavení grilu na ranní menu. Proto vám nemůžou připravit před školou váš oblibený Cheeseburger. Tohle vyfotit sem si prostě nemohl nechat ujít. :)


Takhle ve fólii se připravujou toasty na snídani.


V tomhle zařízení se udržuje teplota dopředu připravených věcí typu nugetky, vajíčka a podobně. Všechny věci mají svoji vlastní dobu, po kterou tam můžou odpočívat a jakmile tenhle čas vyprší, jídlo se vyhodí do koše hned vedle. Viděno na vlastní oči. Aby se plýtvalo jídlem co nejméně, mají docela zajímavej systém. Jedná se o speciální software, kterej jim pomocí statistik z předchozích dnů a minulosti jako takové vypočítává, kolik porcí čeho se má udělat dopředu, aby se to prodalo všechno a lidi nemuseli čekat skoro vůbec. Jeden z těch nápadů, který vám investici do nich vrátí tisícinásobně a přitom to nemohlo být ani tak těžký vyrobit/vymyslet.


Na monitoru uprostřed fotky jsou počty porcí na předpřípravu a vlevo můžete vidět zrovna objednaný jídlo. Počet porcí na monitoru se celkem přesně shodoval s počtem porcí, který sem viděl v šuplíkách v "odpočívárně", takže zaměstnanci se tím řídí. Snad takovýhle promyšlený protiplýtvací zařízení mají ve všech pobočkách.


Pokud zrovna stojíte u pokladem, usmívejte se. Míří na vás kamera, aby vás tam nikdo nikdy nenechal stát bez obsluhy.


Tohle sem vyfotil na stěně u grilu. Takhle vypadá návod na promo sendviče. Na ostatní sendviče sem návody nikde nezahlídnul, takže je zaměstnanci musí mít nejspíš v hlavách. To vysvětluje, proč sem tam nenajdete v sendviči všechno. Přesná gramáž salátu mě docela pobavila.


Další zajímavá věc, kterou u McDonald's provádí, je štítkování. Snad všechno jídlo se hned po rozbalení obalu nebo vyndání ze skladu a rozmrazení musí oštítkovat. Třeba housky. Ty se dováží zmrazený. Po vytáhnutí ze skladu se oštítkují. Jeden den se rozmrazují (příprava) a jakmile jsou hotový, vydrží dva dny. Po dvou dnech letí do koše. To se ale asi moc často stávat nebude. Podle toho, co sem viděl ve skladech, musí jejich spotřeba být obrovská. Nad štítkovacím přístrojem, bednama s houskama atd. zase najdete kamery, aby to nikoho nenapadlo přelepovat.


U téhle fotky se mi vždycky seběhnou všechny sliny. V takovýchto nádobkách se nachází omáčky. Samozřejmě na nich taky najdete štítek s trvanlivostí. Omáčky vyrábí německá firma Develey. I omáčka na McKřen se vymýšlela kdesi v Německu. Samozřejmě pod dohledem a ochutnávkou Čechů. V čem je která omáčka netuším. Vím snad jen, že do Fillet-O-Fish patří jiná tatarka než do McSmažáku. Kéž bych si mohl vzít domů celou bednu omáček do Big Tasty Bacona...


Tady v tomto koutku se umývá veškerý nádobí a podobně. Jako poslední článek v tomhle řetězu je dřez vlevo, ve kterým je dezinfekce a kterým všechno projde. To v Ano šéfe taky neuvidíte. Mimochodem na každou podlahu v McDonald's mají jinak barevný hadry a smetáky a nestane se, že by se kuchyň myla něčím, co se bylo podívat po podlaze na záchodech. Celkem příjemný zjištění i když dneska snad už naprosto standardní. Jinak třeba gril se po každým uděláním masa otře stěrkou, aby se na něm netvořily spálený kusy masa, který by se vám dostaly do sendviče.


Co tam máme dál. Třeba sklady. Takhle vypadá jeden ze skladů u kuchyně. Místnost ve které je zima. Nic převratnýho. Jdeme dál.


Poznáváte tohle? Plechovka s naloženýma jalapenos papričkama do Big Jalapeno. Už sem se díval na internet, jestli se přímo tahle značka dá sehnat i v ČR. Musím vás zklamat, nedá. Leda si je nechat dovézt ze zahraničí.


Další ze skladů. Tenhle už byl dole pod samotnou pobočkou. Mají jich tam několik. Vždycky podle teploty. Na suchý věci (papírový krabičky atd.), chlazený a mražený. V tom mraženým byla pekelná zima. K tomu mám dvě zajímavosti. Plocha pro zákazníky je plus minus shodná s plochou za pokladnama pro zaměstnance včetně skladů a podobně. A všechno zboží se vozí v jednom kamionu, kterej má několik chladících zón, aby mohl zároveň vozit třeba mražený maso, zeleninu a obalový materiál. Dál nevím, co víc ke skladům dodat. Snad jen, že sem zahlídnul výtah, kterým nejspíš ze skladu dole vozí věci nahoru, aby to nemuseli tahat po docela dlouhých schodech.


A tady je už zmrazený srdce mýho favorita, Big Tasty Bacona. Zmražená placka vypadá opravdu giganticky.


Po ugrilování se logicky smrskne. Ale i tak vypadá úctihodně. Rozhodně vypadá větší než v samotným sendviči. A co je hodně zajímavý, je i mnohem lepší. Samotný maso jde krásně cítit po masu a pepři (kterej se na něj nasypal pár setin sekundy zpátky), ale hlavně je krásně šťavnatý. Tuhle vlastnost bohužel v sendvičích docela ztrácí a za opravdu šťavnatý by ho označil asi málokdo. Na druhou stranu je pokaždé stejně propečený a nestane se vám tak, že byste dostali podrážku.


Tady můžete vidět plochu a hlavně suroviny na samotný skládání sendvičů. Všechno při ruce, všechno čistý, co víc dodat. Překvapila mě slanina, jejíž plátky vypadají čím dál menší. Ale co si budeme povídat, v sendvičích pak chutná fantasticky. Napravo je zařízení, který zase počítá trvanlivost jednotlivých surovin. Sám sem viděl rajčata, který tuhle dobu překročily a skončily v koši. Pro mě jakožto milovníka rajčat velmi smutný pohled.


Doba je naštěstí celkem rozumě nastavená, tak se snad moc neplýtvá. Slaninu tam nenajdete vůbec, ta je nejspíš nesmrtelná. Překvapil mě kečup. V pizzerii, kam chodím v Ostravě, vám k pizze hodí kečup, kterej ledničku neviděl a po stolech se válí měsíc. Používat ho můžou jen opravdu stateční jedinci. U McDonald's počítají trvanlivost kečupu na minuty.


Takhle vypadá fritéza. Každý mražený výrobek má vlastní košík a třeba ryby se nesmaží společně s nugetkama nebo ve stejným oleji a tak. Olej vypadal hodně čistě a viděl sem i nějaký samočistící a filtrační zařízení pod fritézou. Celkem zajímavá věc, ale na bližší prozkoumání by to chtělo tak hodinu. Těch trubek co tam bylo... Předpokládám, že nejvíc frčí nugety. Ty se mimochodem vyrábí kdesi v Maďarsku a den před mojí návštěvou tam bylo snad celý PR McDonaldu. Nikdo o tom nemluvil, ale mám takový podezření, že nás čeká video z jejich výroby tak, jak to udělali v Kanadě. Stejně jako projekt Na rovinu nebo video jak se fotí promo sendviče.


Nejvíc nudná fotka nakonec. Takhle vypadá dávkovač na hranolky do košíku do fritézy.

Co bych ještě mohl dodat? Snad jen pár zajímavostí, co sem pochytil z konverzace. Denně McDonald's navštíví sto až sto padesát tisíc zákazníků (takovou návštěvnost blogu bych si nechal líbit). Hovězí maso pochází z Polska. To by vás mohlo trochu vyděsit, ale není důvod. Stejný maso se dováží i do Německa a tam si na kvalitě zákazníci zakládají. Kuřecí je z Maďarska od slepic na podestýlce. Vajíčka jsou ze Slovenska od slepic z volných chovů. Kostka ve skluzu nepochází z ČR. Na některých pobočkách je druhá minikuchyň, která se používá jen při výjimečných prodejích (před Vánocema, Big Mac za 35,-). Když dělají speciální hamburgery pro dámy, tak kolikrát z průzkumu zjistí, že dámy radši ty velký chlapský.

A to je asi tak všechno. Viděl sem vůbec na vlastní oči nějaký prohřešky? Napadají mě dva. Prvně, když si člověk v normálním oblečení přišel po snídaních do kuchyně pro vajíčka. A druhý, když přede mnou jeden sklad zavřeli nějak rychle s tím, že tam nic není a není připravený. Ale to už jen vyloženě hledám chyby tam, kde prostě nejsou. Se vší upřímností můžu říct, že takhle promakaný místo, jako je zákulisí McDonald's, uvidíte málokde. Natož pak v české gastronomii.

Na konec bych rád poděkoval lidem, kteří mě tam provázeli. Všichni byli sympatičtí, věděli o čem mluví a opravdu brzký vstávání a den dovolené rozhodně i díky nim nebylo zbytečný. Ale to je samozřejmě jejich práce, za kterou jsou placení. Zaslouženě.

PS: Pod článkem se strhne určitě hodně živá diskuze. Snad bude ve všech mezích slušnosti. Sprostý komentáře budu mazat bez odpovědi.

21 komentářů:

  1. Kavoni , to zamrznuté mäso na Big tasty (3:1) čo je na tom obrázku je reál alebo si z nás verných čitateľov tvojho blogu robíš srandu ? :) veľkosťou mi skôr pripomína mrazenú pizzu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to reál. Ale za hodně může úhel focení. Na vlastní oči to až tak giganticky nevypadá. :) Zajímavý, že tohle zatím zarazilo nejvíc lidí. :)

      Vymazat
    2. Ono totiž na první pohled není vůbec poznat, že ho držíš v ruce. Vypadá to, jako kdyby tam bylo opřené jako kolo od vozu. :)

      Vymazat
  2. Tyjo, skvělá recenze exkurze! Díky za to :)

    OdpovědětVymazat
  3. V MCD jsem pracoval dlouhou dobu, takže vím, jak to tam probíhá při a po návštěvě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já též. A probíhá to naprosto stejně ;). A i když mám třeba k fastfdoodu jako takovému výhrady, (jsem holka, chci bejt hubená :P :) ..), tak jestli jsem si někde jistá, že nebudu jíst plesnivé potraviny omyté octem, okrájené maso, kde byla dřív plíseň, různě prošlé suroviny, apod., tak je to právě Mekáč. Stejně jako vím, že je dost nepravědopodobný, že na moje jídlo bude šmatat nějaký prase.

      Vymazat
  4. Díky za report, kavoni. Koukám, že se za těch 10 let co jsem tam chodil na brigády, ledacos změnilo.. je fakt, že jim, co se týče kvality a čistoty, taky celkem věřim. Teda.. ne že bych párkrát nezažil aplikovaný pravidlo pěti vteřin, takřka výhradně při přechodu na noční směnu.
    Milo
    Bavili jste třeba o struktuře mekáče v ČR, frančízingu a tak?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebavili. Tam asi není moc co řešit. Tyhle věci by mě spíš zajímaly u KFC a Burger Kingu. Ty mají tu strukturu vedení hodně tajemnou.

      Vymazat
    2. Je pravda že nářky franšízantů, u kterejch neni výjimkou měsíční renta 15% (z obratu!!) probírat asi moc nechtěli:)
      Mimochodem, Subway se teď snaží prodat nový franšízy, na každý pobočce k tomu maj info..
      Milo

      Vymazat
    3. Za značku a know-how se halt platí. Na druhou stranu nikdo nikomu nebrání si otevřít vlastní bistro vedle.

      Vymazat
    4. To rádi u mekáče tvrdí, že jejich omáčky jsou od německé firmy Develey. Nicméně jsou vyrobeny v Polsku. Ostatně důkazem je nápis "Develey - Polska" na obalu omáček(viz.foto v článku).
      To je ostatně podle mě pro ně typické - spousta polopravd a zavádějících informací k vylepšení image producenta nezdravé výživy.

      Vymazat
    5. Některý omáčky jsou vyrobený v Polsku, toho sem si taky všiml. Jednu sem tam zahlídnul i z Francie. Ale to nic nemění na faktu, že Develey je německá firma.

      Vymazat
  5. Ano, je to německá firma a snad je schopná si ohlídat i v polském prostředí nějaké svoje standardy (doufám, že to platí i pro hovězí a vepřové maso, které pochází rovněž z Polska). Těmi standardy myslím, že tam třeba nepoužijí nějaké pochybné suroviny. Ale to nic nemění na faktu, že z hlediska výživových hodnot, je to jedna velká katastrofa (obsah soli, tuků a jejich druh - nejlevnější a nejnezdravější s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, tj zpravidla palmové, atd.).
    Samozřejmě - jednou za čas to není problém, ale při pravidelné konzumaci, to je prokazatelně zdraví škodlivé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omáčky jsou většinou katastrofa z výživovýho hlediska. Kdo ví, jak se vyrábí obyčejná majonéza, tak mu to musí být jasný (olej + žloutky). Ale pokud toho člověk nesní kyblík, je to OK.

      Vymazat
  6. Nó chlapče, mrzí mě že si neviděl žádný jiný prohřešky. Když sem dělal v mekáči, bylo naprosto normální že na bopu se udělala ryba do filet o fishe a v uhcčku to leželo během celý mojí směny (možná i dál) to samý čýze a další. Je naprosto běžný že se prohazujou časovky přes půl hoďky a nikoho to nezajímá. Teda až do tý doby než přijede manažer restaurace a kontroluje to z lobby. Nebudu tu psát že prostředí v mekáči je humusácký, čistota se udržuje, ale věci typu procházení, vyhazování, to fakt ne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak u nás na václaváku se tohle ani moc stát nemůže. Za prvý tam ty objednávky jedou v takovým tempu, že to jídlo ani nemá čas projít a za druhý tam jsou dost přísní manažeři, kteří tyhle věci kontrolují.

      Vymazat
    2. dělala jsem na venclu taky a můžu to jen potvrdit, že ten kdo by něco takovýho udělal tak dostane dost špatný hodnocení na daný úsek provozu a od toho se mu potom odvíjí třeba zvýšení platu, takže si to moc lidí nelajsne. A navíc je opravdu konkrétně tahle restaurace dost navštěvovaná, takže člověk v kuchyni dost často slyší slovo "hužva" a pak to v kuchyní jede o sto šest a málo kdy se stane, že by se něco pak muselo vyhodit, protože to ani nestihne projít:-D

      Vymazat
    3. Humusacke prostredie !? Ako ex- zamestnanec vies, ze na smene je len jeden shift Mngr, ktory je zodpovedny za vsetko a vsetkych, no pri vyzvanani firemneho mobilu, rieseni mailov, pomoci varit a obsluhovat, nemoze celych 8 hodin svojej smeny kontrolovat, ci su spravne cisla v produkcnej kontrole a preto tam musi byt zadelena minimalne zlta placka. Kazda smena musi mat urceneho cloveka ako veduceho useku, ci uz v kuchyni alebo na servise! Ten kontroluje nielen suroviny v chladaku a na garniry ale aj hotove sendvice. Jeho hlavnou ulohou je koordinacia ludi, preto ma aj svoj "ceklist", aby si rozdelil pridelenych ludi na svojom pracovisku podla ich pracovnych schopnosti a placiek a urcil im nielen sekundarky ale aj nejaku tu zodpovednost! Usekar nevari (len vo vynimkach, ked nestihaju), iba dohliada, aby sa dodrzovali standardy Mc Donald's. Je to prava ruka Mngr. Zrejme v nasej firme uz nepracujes( v co aj pevne dufam), ale ak aj ano, tak pozri sa do zrkadla a uprimne si povedz, ci bol chybny shift alebo ty, ak si tu rybu po zapipani nevyhodil, nechal si ju tam aj nasledujucej smene, co je cca 6-8 hodin, aj ked fillet ma udrznost 20min. v UHC a mozno kludne, by si ju aj v polovici svojej smeny polozil na sendvic a dal zakaznikovi, ktory by urcite pockal tie cca 3 a pol minuty, aby si vychutnal cerstvy sendvic. Kazdeho zamestnanca ucim, aby ku vsetkemu pristupoval tak, ako keby to robil sam pre seba. Z tvojho prispevku mi iba vyplyva, ze zrejme si kazdy prisiel odrobit svoje peniaze, lebo o to v praci ide a zakaznici voebc nie su nasim zdrojom prijmov, tak im mozete predavat aj odpad. To nie je humusacka prevadzka ale humusacki zamestnanci !!!!! PRETOZE KAZDY CLOVEK SA ROZHODNE PODLA SEBA, CO DA INEMU CLOVEKU!!! A zvlast pri jedle!!! Alebo zijes ako prasa a jes odpad !?

      Vymazat
  7. Parádní článek. Jsem u společnosti McDonalds a mnoho lidí ani neví jak je to vše zmáknutý. Pravidla jsou proto tak nastavený aby zákazník dostal to nejlepší, ovšem věřím, že jsou i jiný případy. Tomuhle článku dávám velký lajk :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ja spis nechápu proč všem vadí že jsou suroviny dovážené z Polska, Vždyť všechno co se televizi říká o Polskych surovinach je jen proto aby se nekupovalo Polsky levnejsi suroviny ale Cesky drahy.A proc maji Polaci levny suroviny protoze dph je 5% a verim ze vsichni vite kolik je u nas.A jen tak mimochodem vite odkud bere Babis kurata(Vodnansky kure),myslim ze nemate ani pouchy,ano prave z Polska a tady je jenom prebaluje do ceskych obalu a prodava mnohem draz nez by jste ho koupili prave v Polsku.Ja jim potraviny z Polska uz pres 40 let a jeste mi nikdy nic nebylo a hlavne si pochutnam napr.na uzenine ktera je opravdu uzeninou.A jinak moje draha polovicka v mekaci pracuje a rikaka ze tak prisny hygienicky normy jeste nikdy nikde nevidela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No skandály s posypovou solí nebo masem z mrtvých zvířat důvěru v polský potraviny zrovna nepřiživí. Snížena kvalita piškotů a veškerých produktů firmy Mendelez, který se místo v ČR začaly vyrábět v Polsku, taky nepotěší. V Polsku se samozřejmě vyrábí taky kvalitní věci a i ty se vozí k nám, ale obezřetnost se vyplatí. Že Babiš vozí kuřata z Polska a tady na ně nalepí nálepku Vodňanské kuře "vyrobeno v ČR" je známá věc a dost mě zaráží, že podle zákona je to OK. A co se stane, když se tohle kuře hodí na pánev? začne se dusit místo smažení, protože z něj vyteče voda. Nedá se to kupovat. To samý kuřecí prsa z Polska u nás v masně. Český, který tam mají taky, jsou mnohem menší a o něco dražší, tohle nedělají. Zase to není známka toho, že všechny polský potraviny jsou špatný, ale prostě třeba moje zkušenost s polským výrobním procesem jídla/masa nejsou dobrý. To stejný mám ale u mnoha českých firem. Člověk si halt musí najít ty svoje ověřený značky/prodejny a doufat, že kvalita nepůjde kvůli úsporám do kytek. Což se samozřejmě taky děje každou chvíli. Ještě dodám, že bydlím v Ostravě, takže s polskýma potravinama se potýkám opravdu každej den, takže mám taky něco najezeno. Jo a poslední zimní boty sem měl vyrobený v Polsku a po měsíci se odlepila podrážka. Eh... :)

      Vymazat