úterý 6. září 2011

(Ne)škodlivost fast foodů

Už mě nebaví poslouchat názory lidí, jak jsou fast foody nezdravý, jedovatý a kdoví co ještě. Podle většiny lidí je hamburger škodlivější než třeba light jogurt od Activie. Je to pravda? Není! Teď si říkáte, jakej sem asi mamlas, že píšu takovýhle voloviny, ale pojďme se na to podívat čistě racionálně. Odpůrci fast foodů se opírají hlavně o "éčka" obsažený v potravinách. Hamburger od McDonald's je jich prý plnej. Ano. Ečka tam jsou a je jich tam celkem dost. Ostatně jako v každé potravině dneska. Ale musíme se podívat, jaký Ečka. Podařilo se mě sehnat přesné složení jednoho z nejprodávanějších hamburgerů od McDonald's. Ze zákona o ochraně spotřebitele v EU musí mít každá potravina přesně vypsané složení a ani hamburgery od nadnárodních řetězců nemají vyjímku. Jde o složení hamburgeru CBO, kterej se u nás prodává nyní (vrací se každej rok) a mimo EU se prodává například v Brazílii, Asii a jinde.


Jde o tohodle krasavce. Složení jsem sehnal z Rumunského McDonald's, ale skládá se ze stejných surovin, jako CBO prodávaný v ČR. Je v anglickém jazyce a pokud někdo neumí anglicky, může si ho přeložit například tady. Pokud se budeme bavit o Ečkách, překladač nepotřebujete. Jejich označení je závazné pro celou EU. Zbytek surovin jsou naprosto neškodný věci (mouka, vajíčka, sůl, pepř apod.).


Ingredients Chicken Bacon Onion (CBO)

Slice up chicken in breadcrumbs coating, Mythic
chicken meat (52%), breadcrumbs (wheat flour, corn flour, egg albumin, salt, vegetable oil, modified starch, wheat and corn, corn starch, growth agents (E450, E500, E503), yeast extract, pepper, whey protein concentrate), water, salt, flavors.

CBO roll
Wheat flour, water, sugar, 6.7% smoked bacon (lean pork, salt, dextrose, acidifier (E330), preservative (E316, E250)), vegetable oil, sesame seeds (1.3%), yeast, brine, soy flour , emulsifier (E471, E472e)

Eisberg salad
100% cut Eisberg salad
Bacon Slices
pork, salt, preservative (E250, E326), stabilizer (E450, E301), glucose syrup, flavors

Fried onions
onion (76%), vegetable oil, wheat flour, salt.

CBO Sauce
Vegetable oil, water, glucose and fructose syrup, wine vinegar, sugar, lemon juice, egg yolk, onion (2.0%), salt, modified corn starch, spices, natural flavors, acidifying E270/E296, thickener E415, yeast extract, preservative E 202.

CBO cheese
Cheddar cheese 51%, water, butter, cheese, milk powder, milk protein, salt emulsificatoare (E331, E339), bacon flavor (maltodextrin, flavor, soup (spices, salt, vegetable fat), vegetable oil, salt ( partially smoked), lactose, yeast extract, milk protein, spice extract), pepper spice: 2% (salt, spices and spice extract (20% pepper, onion, parsley, garlic, lovage, fenugreek), sugars ( dextrose, maltodextrin), acid regulator (E270, E330), anti-caking (E551)), whey powder, salt, natural dyes (E160a, E160c), anti-caking agent: soy lecithin (E322)
0.4% pepper


Ečka:
Maso:
E450 -  škodlivost 3 - bez nežádoucích účinků
E500 -  škodlivost 2 - neškodná látka, lze použít i do dětských příkrmů
E503  - škodlivost 2 - neškodná látka, lze použít i do dětských příkrmů
Houska:
E330  - škodlivost 0 - kyselina citronová, neškodná látka
E316  - škodlivost 2 - žádné nežádoucí účinky, zabraňuje vzniku rakovinotvorných látek
E250  - škodlivost 5 - solící sůl, nevhodné pro děti a pro kojící ženy, může vyvolávat alergie, obsažena ve všech uzeninách
E471  - škodlivost 1 - živočišný původ, bezpečná látka
Salát: bez Eček
Slanina:
E250 - škodlivost 5 - solící sůl, nevhodné pro děti a pro kojící ženy, může vyvolávat alergie, obsažena ve všech uzeninách  
E326  - škodlivost 2 - používána k obohacení potraviny draslíkem
E450  - škodlivost 3 - bez nežádoucích účinků
E301  - škodlivost 1 - zcela bezpečná, brání vzniku rakovinotvorných látek
Smažená cibule: bez Eček
Omáčka:
E270  - škodlivost 1 - živočišný původ
E296  - škodlivost 0 - přírodní původ
E415  - škodlivost 0 - přírodní původ
E202  - škodlivost 2 - žádné nežádoucí účinky
Sýr:
E331  - škodlivost 2 - žádné nežádoucí účinky
E339  - škodlivost 2 - žádné nežádoucí účinky  
E270  - škodlivost 1 - přírodní původ
E330  - škodlivost 0 - kyselina citronová, neškodná látka  
E551  - škodlivost 1 - zcela bezpečná látka
E160a  - škodlivost 1 - karoten, přírodní látka
E160c  - škodlivost 1 - z papriky, přírodní látka
E322   - škodlivost 0 - lecitin, zdraví prospěšná látka

Jak si můžete všimnout, Eček je v hamburgeru opravdu hodně. Ale dělá to hlavně fakt, že je složen ze sedmi různých pokrmů, z nichž 5 obsahuje svoje Ečka. Nejškodlivější je Ečko se skórem bezpečnosti 5. V tomhle případě za něj může slanina. Toto Ečko je obsaženo ve všech uzeninách a masech, které koupíte v obchodech. Pokud nejste vegetariáni a chcete se mu vyhnout, musíte si koupit bio šunku, ale bez dusitanů. Je to přísada nevhodná pro děti, těhotné ženy a kojící matky by se mu měly vyhýbat. Že by malé děti neměly jíst párky, to víme všeci. I když se tím rodiče stejně neřídí (jejich blbost). Pro nás dospělé to není nikterak škodlivá látka.

Takže nejškodlivější látka v hamburgeru je E250 se skórem škodlivosti 5. Zbytek Eček je naprosto neškodných. A proč sem na začátku článku tvrdil, že hamburger je v tomto ohledu zdravější, než třeba light jogurty? Teď si milé hlídačky vaši linie radši sedněte a chopte se protistresových kuliček. V téměř všech potravinách označených jako "light" nebo "bez cukru" najdete umělá sladidla. Nejpoužívanější umělé sladidlo je E951 - Aspartam.

Aspartam má skóre škodlivosti 6, potraviny s touto látkou nesmí jíst těhotné a kojící ženy, odborníci stále vedou dohady, jestli způsobuje rakovinu nebo ne. V těle se rozkládá na metanol, ten poškozuje mozek, hlavně dětí. Proto by děti neměly denně vypít více jak půl litru limonády slazené umělým sladidlem. Průmyslové balení aspartamu je označeno lebkou s překříženými hnáty. Kongres USA projednával možné užití aspartamu jako bojové chemické látky a takhle by se dalo pokračovat dál a dál. Více naleznete po kliknutí na odkaz na začátku odstavce.

V přiměřeném množství samozřejmě žádné z Eček není životu nebezpečné a proto také byla schválena v EU. Důležité je ovšem slovní spojení "v přiměřeném množství". Toto množství už ale EU dál nespecifikuje. Takže sou fast foody škodlivé? Nejsou! Kdyby slaninu v McDonaldu nahradili BIO slaninou, tak se dá říct, že hamburger bude dokonce celkem zdravý jídlo. Samozřejmě obsahuje hodně tuku, takže člověk, kterej tam baští často, by se měl taky hodně hýbat. Ale tuk jako takovej jedovatej není. Na rozdíl třeba od zmiňovaného umělého sladidla.

Takže nás milé dámy nechte dál jíst naše hamburgery a vy si klidně ničte zdraví a hlídejte linii pomocí light jogurtů a podobných potravin bez cukru (diabetikům se omlouvám). Jen nám udělejte laskavost. Až budete těhotné, tak se těmto potravinám zkuste vyhýbat, abyste neměly blbý děti, který budou někoho obviňovat, že jídlo z fast foodů je nezdravý. Ale ony vás k tomu hormony stejně donutí, abyste žraly sladký jídla s přírodním cukrem. :)

Zdroje:
http://www.emulgatory.cz/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Aspartam
http://i4u.ro/2010/04/18/mcdonalds-cbo/1630

PS: V článku sou uvedena fakta a nic sem si nevymyslel. Ale i tak článek berte prosím trochu s nadhledem. Nerad bych měl v komentářích válku mezi normálníma lidma a veganskýma hippies... :)

PPS: Pokud ste se článku vysmáli, protože jíte jen a pouze BIO věci, tak se smějte dál. On vás ten úsměv přejde, až spapáte BIO španělskou okurku, která 30 dní cestovala v kontejneru po moři bez jakýhokoliv ošetření proti různým plísním a červům. Viz nedávná kauza s německýma klíčkama... :)

3 komentáře:

  1. Kolikrát nejde tak o složení jako třeba o kvalitu olejů, ve kterém se maso/ hranolky smaží :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, 1)říká vám něco pojem TRANSMASTNÉ kyseliny?
    Vznikají mj.ztužováním tuků a ...světe div se, smažením, opékáním v tuku za vysokých teplot atp, atp. Hranolky, hamburger...Mhm 2)Úpravou brambor - škroby + proteiny za vysokých teplot vzniká toxický akrylamid. Fastfood - samé zdraví.
    3) E250 je kancerogenní, ne podezřelý z kancerogenity, na férovku kancerogenní.
    Nejsem klasický vegan nebo vegetarián, ale ... zlatá babiččina rajská, či svíčková s knedlíkem.
    Zdraví Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A vaše babička dělá rajskou jak? Určitě má základ smaženou cibulku a chvilku se smaží i protlak, aby vzniknul dobrej základ. A svíčková? Nakrájená kořenová zelenina se musí pořádně osmažit do zlatova, než se začne dusit. Smažením vám taky vzniká spousta karcinogenních látek. A pokud vaše babička špikuje maso na svíčkovou slaninou, tak E250 do sebe dostanete taky... Americká kuchyně nepatří mezi nejzdravější, ale česká na tom není o moc líp. Samozřejmě jídla z fast foodů jsou na tom trochu hůř, protože jsou to z velké části polotovary, ale ne o moc.

      Vymazat