čtvrtek 15. září 2011

Ghiouvechi po česku

Začal sem jíst zdravě! Nevěříte? Tak si přečtěte složení tohoto receptu. Je to tak! Je tam paprika! Ještě sem si netroufl na zelenou, ale žlutá už je hodně blízko. Teď jen čekám, kdy zhubnu... Mezitím vám představím tenhle recept. Měl sem takhle jednou ráno hroznou chuť na těstovinou rýži (znáte to, prostě dostanete na něco chuť a ta vás nepřejde, dokud si to nedáte, ani kdyby to trvalo několik dní...) a vzpomněl sem si, kdy sem ji měl naposledy. Bylo to na Krétě v nějaké taverničce v jídle zvaným ghiouvechi. Celkem obyčejný jídlo, ale nebyli by to Řekové, kdyby nedokázali ani to zkazit. Takže tam narvali jejich telecí. Všude musí mít prostě telecí. Fuj. No tak sem si to udělal podle sebe a musím říct, že mě to chutnalo mnohem víc. A co je hlavní. Zahnalo to i moji chuť na těstovinovou rýži. :)


Suroviny (pro 2 lidi):
250g mletýho masa
1 velký rajče
1 střední cibule
půlka papriky
2 stroužky česneku
těstovinová rýže
2 plechovky rajčatovýho protlaku
voda na podlití
provensálské koření
kus uzenýho eidamu
sůl, pepř
olej

Na pánvičce si rozehřejte olej, hoďte na něj cibuli nakrájenou najemno a osmažte ji. Až zesklovatí, přihoďte na plátky nakrájený stroužky česneku a chvilku počkejte. Až vám kuchyň provoní česnek, tak do pánve hoďte mletý maso a prosmažte. Když už bude mletý maso hotový, přidejte do pánve na krátký nudličky nakrájenou papriku a rajče na kostičky. Promíchejte a zase chvilku smažte. Pak tam hoďte dvě plechovky rajčatovýho protlaku (doporučuju hodit tam pouze obsah plechovek, ne plechovky vcelku). Zamíchejte, podlijte trochou vody a nechte vařit. Až je to hotový (paprika je měkká), tak dochuťte solí, pepřem a spoustou provensálskýho koření.


Těstovinovou rýži uvařte podle návodu obalu. Na al dente to trvá cca 10 minut. Pokud tam není psaný jinak, tak ji vařte v pořádně osolené vodě. Kvalitní těstoviny by se neměly dát přesolit. Mezitím si nastrouhejte uzenej sýr. Až se rýže dovaří a v pánvičce máme rajčatovo-masový orgie, je čas podávat. Do hlubokýho talíře nebo misky dejte těstovinovou rýži. Na to omáčku s masem a posypte sýrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat