Dámy a pánové. Nebojte, nemusíte ode mě číst další článek. Já pokračuju v letní hibernaci (ač už se chystá vlna recenzí). Ale můj blog je světovej, plnej zcestovatelých, vzdělaných a sečtělých čtenářů, čtenářek a čtenářčat, kteří umí rozeznat ten pravej poměr bílkovin, tuků a soli na první pohled. K tomu si myslím, že mi manželka zahýbá s ostatníma food blogerama a můj blog už ani nečte. No a jak to líp otestovat, než tady nahodit recenzi od jedné takové zcestovatelé, vzdělané a sečtělé wellness královny, která se nebojí raz za čas hodit na instáč fotky z pláže. Takže se usaďte a užijte si první externí recenzi napsanou jistou kristy_lex, která se pro nás všechny obětovala, ochutnala nedietní jídlo a ještě si dala ten čas s tím to sepsat na digitální papír. Snad se vám to bude líbit a pokud máte podobný úmysly, klidně něco nafoťte, sepište a pošlete. Nepochybně to tu pak budeme mít veselejší.
==========
Fly Chicken Loaded Chicken Fries - odpověď na norský nedostatek
KFC
Představte si tu věc. Stěhujete se do Norska. Vyplníte hromady dokumentů, najdete si práci, navštívíte nespočet úřadů, přihlásíte se k padesátiprocentní dani...a pak zjistíte, že v Norsku není KFC. Máte se zabít? Skočit do fjordu? Vyvolat revoluci? Ani jedno, dámy a pánové. Jako každý správný imigrant dostanete odpověď, která přichází v kterémkoli styku s norskými institucemi: "Blbý, co".
Ačkoliv v Norsku najdete pobočky McDonald's či
Burger Kingu, KFC jako posledního člena tzv. svaté trojice byste tu hledali
marně. Důvodů bude nejspíše více, ale v každém případě platí, že norské úřady
požadovaly od řetězce využití lokálních (ergo drahých) kuřat, a to se KFC
jednoduše nevyplatilo. Norové jsou ale velmi vynalézaví co se týče vymýšlení
lokálních alternativ, takže přišli s vlastním fast foodem zaměřujícím se na
smažená kuřata - pohleďte, Fly Chicken. Pobočky Fly Chicken najdete na několika
místech civilizovanějších částí Norska, a jelikož scandi trendy momentálně
frčí, bez ohledu na to, že blahořečení Skandinávie je dílem především zdařilého
PR, tak je možné, že se s nějakou restaurací Fly Chicken na svých cestách
setkáte.
Já jsem se ve Fly Chicken zastavila na letišti v
Bergenu, což je druhé největší norské město, jež je branou k cestám do fjordů a
té pravé norské krajiny, kterou uvidíte, když do Googlu zadáte
"Norsko" (na druhém místě ve vyhledávači bude pravděpodobně Anders
Breivik, ale ke konverzaci s místními vám raději doporučuji místní přírodu).
Menu Fly Chicken je celkem jednoduché, můžete vybírat z kusů
kuřat (křídla, stehýnka), sendvičů, salátů a loaded fries. Poslední zmíněné
bylo jednoznačně mojí volbou, protože hranolky posypané změtí různých věcí mi
připomínají salát, a já se ráda cítím jako wellness královna. Objednala jsem si
tedy Loaded Chicken Fries: hranolkový salát se smaženýma kuřecíma nohama,
čedarem, zakysanou smetanou a slaninou (život bez slaniny nemá smysl, to se asi
shodneme).
Na stole vám přistane solidní krabice, která
sice na fotce nevypadá zrovna úctyhodně, ale věřte, že je plná věcí, co
překvapí váš žlučník ze zálohy.
Jako první musím pochválit perfektní a křupavé
hranolky, žádná konzistence mokré ponožky. Kvalitní hranolky nejsou vždycky
samozřejmostí, a tyhle jsou opravdu dokonale vysmažené a udržují si formu po
celou dobu jezení. Smažené kuřecí stehenní maso sice postrádá unikátní
kombinaci jedenácti koření Colonela Sanderse, ale jedná se o další skvěle
křupavou záležitost. Pokud jste jako já a rádi si opékáté toasty a špekáčky do
stadia kremace, protože je pro vás prioritou senzorický požitek z křupání, tak
vám kuře od Fly Chicken chutnat bude. Díky použití stehenního masa se ale jedná
i o přiměřeně šťavnatý zážitek.
Čedaru je tam jakoby
trochu, není ho úplně moc, ale jelikož se spolu s masitou a vypečenou slaninou
nalepí na jednotlivé kuřecí kousky, tak získáte hodně sexy kombinaci. Ovocnou
pálivost jalapeňos pak zmírňuje zakysaná smetana, což vytváří harmonický
balanc. Mluvíme tady samozřejmě o harmonickém balancu v kontextu jídla, které
vám ucpe cévy, s tím je potřeba počítat.
Jakmile je možnost k menu
přihodit finger food, tak konám, tudíž jsem okusila ještě Chili Cheese kousky,
které jsou fajn, ale pokud znáte ty z Burger Kingu, tak vás nijak nepřekvapí.
Vše jsem namáčela do omáčky Classic Sauce, kterou jsem moc nepochopila,
pravděpodobně se mělo jednat o omáčku pepřovou, ale chuť byla velmi mdlá a
připomněla mi, jak si rodiče kdysi do lednice schovali ve sklenici od majonézy
zbytek malířské barvy do obýváku a já se při dekorování smažáku spletla.
Cena sendvičů, loaded hranolek a salátů se ve Fly Chicken
pohybuje kolem 150-180 norských korun, což jsou cca tři až čtyři stovky korun
českých. To není málo, ale v Norsku je to cena za fast food standardní. Pro
představu - v běžném bistru dostanete jídlo typu burger nebo pizza za cca 250
norských korun.
Fly Chicken určitě není KFC, ačkoliv by chtělo
být jeho alternativou, ale jedná se o slušný kuřecí fast food. Za normální cenu
se zde nasytíte, docela si i pochutnáte a svému gastroenterologovi nemusíte nic
říkat.
kristy_lex
Haha já si Kristy pamatuju ještě jako součást historické scény beauty blogerek a musím říct, ze tenhle její článek se mi teda libi o dost víc!😁
OdpovědětVymazat