středa 4. září 2013

Big BBQ Bacon (2), McDonald's

Superburgery

S první poletní akci se vytasil McDonald's a zove ji Superburgery. Opravdu exkluzivní název. Po pravdě mi tahle akce přijde trochu jako výplň mezi dalšíma akcema, s kterýma si McDonald's dal/dá víc záležet. Proč? Superburgery jsou dva, Big Tasty Bacon a Big BBQ Bacon. Prvně jmenovaný je v nějaké akci každou chvilku i přesto, že je v trvalé nabídce. Ale to mi samozřejmě nevadí, protože je to můj vůbec nejoblíbenější hamburger. Zaráží mě spíš druhá "novinka" a sice Big BBQ Bacon. Tenhle sendvič se tu objevil už na začátku roku. Jeho tehdejší recenzi najdete ZDE. Proč ho tak brzo dávat znovu jako novinku? Odpovědí by mohla být menší obměna receptury. Lednovej Big BBQ Bacon sem docela zdrbal, protože mi vadila jeho přehnaná pálivost, která zabila všechny ostatní chutě. Podezíral sem omáčku, ale podle prohlášení McDonald's za to mohl sýr. No a co se nestalo. Zářijovej Big BBQ Bacon obsahuje jinej typ sýru. Že by někdo z vedení četl můj blog? Každopádně změna sýru ještě neznamená, že je vyhráno. Jaká je teda nová "novinka"?


Big BBQ Bacon obsahuje grilovaný hovězí, sýr, červenou cibuli, slaninu, salát, rajčata a BBQ omáčku. To všechno je ve velké sezamové housce. Velikostí je samozřejmě shodnej s Big Tasty Baconem. Takže celkem obří. Jeho váhu v ruce taky ucítíte. S Big Tasty Baconem má shodný i maso. Klasická hovězí placka, která sama o sobě díru do světa neudělá, ale taky nijak neurazí. Sýrem si nejsem úplně jistej, ale asi to taky bude ementál. Přesněji tavená verze ementálu. Slanina je krásně propečená. Rajčata klasika. Salát sem měl čerstvější než obvykle a to tak čerstvej, že hezčí sem viděl maximálně ve skleníku na zahradě. Dokonce sem měl kousek salátu v krabičce vedle sendviče přesně tak, jako na obrázku. Samozřejmě karma je svině, takže za krásnej salát sem dostal málo červené cibule. Nevím, jestli je to recepturou nebo se kuchaři nezadařilo. Ale nějakou sem tam měl, takže obrázek o výsledné chuti sem si udělat mohl.


BBQ Omáčka bude mít svůj vlastní odstavec, možná dva. Po prvním nakouknutí pod pokličku sem si zazoufal, že mám málo omáčky. Nakonec se ukázalo, že se jen kuchař netrefil přesně doprostřed a spousta omáčky byla ještě vzadu. I proto sem měl tu možnost ochutnat sendvič zvlášť bez omáčky a zvlášť s omáčkou. V lednu sem tuhle možnost neměl (sýr byl smíchanej s omáčkou) a tak sem nemohl přesně určit, jestli za pálivost opravdu mohl sýr, jak tvrdil McDonald's nebo omáčka, jak sem tvrdil původně já. Pravdu jsme měli oba. Sendvič už tak moc nepálí, ale pořád mám k omáčce spoustu výhrad. První je samozřejmě pálivost. Ta omáčka je prostě pikantní! Pokud si koupíte kvalitní BBQ omáčku, rozhodně nebude přehnaně pikantní jako tahle. Chuť a vůně po kouři tam samozřejmě je taky a hodně silná. To je fajn. Jen je tu problém, že když dáte dvě stejně výrazný chutě do jedné omáčky, tak to prostě nebude fungovat se zbytkem.


Jak už sem psal, první sousta sendviče jsem měl  bez omáčky. To byla, i když trochu sušší, tak opravdová božská mana. Chuť masa, sýra, zeleniny a vynikajícího hamburgerovýho pečiva. Přesně tak, jak má chutnat kombinace vyvážených surovin. Samozřejmě tomu chyběla omáčka. Hned sem si vzpomněl na Big Fresh. Stejný složení (jen bez slaniny) a jako omáčka obyčejná majonéza. To byla harmonie chutí a i když to byl obyčejnej sendvič, chutnal přesně tak, jak by kombinace jednotlivých surovin měla. Tím se dostáváme zpátky k Big BBQ Bacon. Asi už vám došlo, že problém sem měl s omáčkou. Její pálivost bych ještě překousnul a její kouřová chuť mě dost zaujala. Ale prostě nesedí do sendviče. Je to možná kvalitní BBQ omáčka, ale prostě ne. Předpokládám, že pochází z Německa od Develey, jako ostatní omáčky. Němce bych poslal na kurz do USA. Nebo aspoň do Tesca pro Jim Beam nebo Jack Daniels BBQ omáčku, aby zjistili, jak má BBQ omáčka chutnat. Chuť McDonald's BBQ omáčky vám přebije zbytek sendviče a budete rádi, pokud sem tam ucítíte i jinou chuť, než umělou pikantnost a kouř. Občas se ozve slanina, občas maso, ale je to slabší. Mám podezření, že tahle omáčka nikdy neměla ani do sendviče přijít, ale že byla primárně určená jako omáčka k Chicken McNuggets.


Novej Big BBQ Bacon je rozhodně krok dopředu od minula. Teďka si vyloženě nespálíte pusu a spousta lidí si pochutná. Ti náročnější jedlíci budou ale smutní, protože místo orchestru chutí se dostaví jen BBQ cimbálovka. Big Fresh nebo 1955 (kde byla chuťově lepší BBQ omáčka) byly o moc větší bomby. Big Tasty Bacon samozřejmě kraluje dál. Cena sendviče je 100,- samostatně a 139,- v McMenu. Ale normálnímu člověku by vzhledem k velikosti sendviče mělo stačit i malý menu. Ochutnat nebo ne? To nechám na vás. Pokud neochutnáte, o nic extra se neochudíte. Pokud jo, třeba zrovna vám ohromně zachutná. I když šance není veliká.

PS: Co to provedli s McDonaldem v Porubě? Vchod uprostřed dráhy pro drive? Tam bych se bál poslat vlastní dítě, že ho něco přejede. A že tam těch děcek, vzhledem k tomu, že je tam i zahrádka takhle blbě, pobíhalo. Tady někdo něco solidně nedomyslel...

Žádné komentáře:

Okomentovat