sobota 11. května 2013

Chicken McNuggets, McDonald's

Čekali jste recenzi na Mexičana co? Ha! Smůla. Ta bude o něco později. Ale k Mexičanovi sem si dal kuřecí nugety (abych se vůbec najedl) a pak sem si uvědomil, že tu na ně ještě není recenze. Přiznám se, že nugety od McDonald's sem měl naposledy tak pět let zpátky. V té době sem si je dával často. A popravdě vůbec netuším proč...


Prvně bych tu rád vyvrátil mýtus, že nugety jsou ze separátů a podobných prasáren. Nejsou. Tady naleznete jejich složení v USA a vězte, že v Evropě je ještě o chlup lepší kvůli přísnějším regulacím na jídlo. A proč teda není to maso v celku a je mletý? Podle prohlášení McDonald's kuřecí prsíčka nemají požadovaný tvar, tak je radši nasekaj, přidají pár stabilizátorů a podobně a vytvarujou do všem tak dobře známých tvarů. A možná jedna novinka pro vás. Na celým světě existujou jen čtyři základní tvary nuget. Tomu se říká standardizace. Kam se hrabe ISO. Co se týče těstíčka, to je pak pořádnej koktejl chemikálií. O to víc mě pak zaráží, proč nugety nemají žádnou pořádnou chuť.


Chuť masa není skoro žádná. Jak je u McDonald's u kuřecího zvykem. Chutná to jako takový to extra křehčený, třikrát přemrznutý, houbovitý kuřecí prso za šedesát za kilo z vietnamské večerky. Člověk by řekl, že proto tam je to těstíčko. Aby dodalo masu nějakou chuť. No proto tam není. Těstíčko samo o sobě taky nemá žádnou chuť. A to se skládá z dvaceti jedna látek. Mezi nima například železo. Proč mezi těma dvaceti něco látkama není nějaká s chutí? Nugety chutnají jako mycí houba ve vítkovických sprchách, na kterou se špatně podíval kuřecí párek z Alberta. Nebo chutnají přesně tak, jak chutná omáčka, kterou si k nim vyberete. Nechápu, jak sem je mohl za mlada baštit ve velkým. Asi mě Big Tasty Bacon a podobný supersendviče moc zmlsaly. Cenu tady psát nebudu, protože se může lišit podle pobočky a často se mění. Ale i kdyby stály deset korun, najdete za tu cenu lepší výrobky. Napadá mě třeba kečup.

3 komentáře:

  1. Tak to McDonaldovy "kuřecí stripsy" jsou prasárna stejná.

    OdpovědětVymazat
  2. Hlavně několik let zpátky dělali kuřecí nugety o něco jiný. Byly ve strouhance a né těstíčku, maso možná také trochu jinak zpracované. Podrobnosti si už ale nepamatuju, jen vím, že byly jiné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím o tom, že do roku 2003 byly nugety s jinou recepturou ze separátu. Pak dal McDonald's jako jedna z prvních firem na světě od separátu ruce pryč. Ale do roku 2003 sem v McDonald's byl tak jednou za půl roku a dycky měl Big Mac.

      Vymazat