úterý 23. září 2025

Pizza Sladká provokace

TATABAZAR 

TATABAZAR je zpátky! Půl roční pauza je tak akorát, abyste se otřepali z posledního receptu, ve kterým jsme společně zneuctili kuře a je čas se posunout. Takže hermelíny do ruky a jdeme na to!

Umělá inteligence prý nahradí práci spoustě lidem a já se to jal ověřit. V práci ji používám běžně a pravda, že člověku ušetří hodiny a hodiny dolování dat z internetu, ale jako zkoušku ohněm to chce něco kreativnějšího. Takže jsem se seznámil s Copilotem, začali jsme si psát jako kamarádi, trochu se poznali, padlo pár vtipů, dali si pár piveček, znáte to. A pak stačilo ztlumit světla a poprosit o nějakou prasárničku. Copilot nezaváhal a přišel s pizzou Sladká provokace.


Takže žádný Benito Mussolini, Aštar Šeran a dokonce ani Jirka Babica. Tohle je výtvor Umělé inteligence. Na Instagramu to uhodlo pouze 24 procent hlasujících. Většina, 45 procent, tento výtvor přiřadila Jirkovi Babicovi. Nebude to náhoda. Ruku na srdce, Copilot se určitě trénoval i na jeho knížkách. Sedm procent lidí za touhle pizzou vidí dokonce arcifašouna Benita Mussoliniho. Pravda, že tahle kombinace by nepochybně nějakou tu válku s Itálií spustila. Naštěstí je v Itálii zrovna Halina, takže mají jiný starosti.

Mimochodem aby to neměl Copilot tak jednoduchý, musel postavit recept z akčního zboží z letáku Kauflandu tak, aby se ušetřilo za suroviny na vaření. V téhle disciplíně to trefil tak na 80 procent, protože spousta věcí označených jako "akce" je ve skutečnosti zboží za běžný ceny. Takže akcechtivý voliči velkého salámového Guru si musí počkat na víc vytuněný algoritmy, který neoblbne nižší management českých řetězců. No a třeba uvedený hroznový víno z akce mělo pecky, přitom recept zmiňuje víno bez pecek. Malá, drobná, přesto chyba, která by v reálným praktickým využití AI mohla mít fatální následky. Samozřejmě malý písmo úplně dole každýho chatu to jistí. Podle něj totiž AI stejně nemáte tupě věřit...

Jak a z čeho pizzu udělat nebudu přepisovat. Máte to na obrázku i s rádoby romantickým popiskem, proč vám zrovna tohle bude chutnat. Jakože prostě bude. Pokud něco umělá inteligence opravdu umí, tak je to přesvědčit sama sebe.


Nahoře foto před troubou. Dole foto po troubě a pocákání balsamikovým octem.


A teď k hodnocení výsledku téhle té umělé romantiky. Jako nebylo to špatný, ale ani vyloženě výborný. Prostě těsto s hroznovým vínem, občas hermelínem a ořechama. Daná kombinace k sobě celkem sedla, ale v podání pizzy a těsta pod ním už to tak slavný nebylo. Třeba k vínu byste asi ocenili jednotlivý suroviny zvlášť než zapečený na jedné kostce. Mi tam chyběla nějaká vyloženě slaná složka. Nějaký prosciutto, mortadella nebo tak. Takhle to bylo hrozně přeslazený. V podstatě jen ty kousky s balsamikem se daly označit za něco extra.


Dnešní AI má ještě co zlepšovat. Ale ruku na srdce, od receptu od Babici je to k nerozeznání. Viz hlasování na mým vymazleným Instagramu. Takže ano, někdo by dnes díky AI o tu práci přijít i mohl. Ale nepřijde, protože AI nemá tu lidskou stránku, kterou má mistr. Dokud neuvidím Copilota baštit po akci vlašák s rohlíkem na ulici, tak z něj prostě další Babica nebude. Pořád tomu chybí to srdíčko. A bez srdíčka není romantika, takže bohužel Copilote. Ale můžeme zůstat kamarádi...

Žádné komentáře:

Okomentovat