Zjevil jsem se v pivním lokále Ostrý na Žižkově. Ono ne jen americkou a českou kuchyní živ je člověk. A když sem šel kolem modro bíle zdobený putyky, srdce mi zaplesalo. Baník a Bavorsko! Ja! Gut! Echt kuchyni mám rád. A v Bavorsku jsem Currywurst měl, tak mám s čím srovnávat.
V podání Ostrýho lokálu sem dostal dvě do půli nařezaný opečený klobásy vcelku, zakydaný omáčkou a posypaný kari kořením. Přiznám se, že jsem čekal klobásu nasekanou na kolečka. Vcelku jsem ji v Německu nikde nepotkal, ale nepochybně ji tam taky tahle někde budou nabízet. Klobáska to byla výborná, jemně namletá, chuťově hodně masitá. Nebyla to typická bílá bavorská, ale to nevadí. Ze známých německých uzenin bych ji nejvíc přirovnal k bockwurstu. A ten mám taky moc rád. Klobása měla pevný střívko a u krájení si člověk máknul, ale stálo to za to. Každý sousto bylo vynikající přesně tak, jak čekáte při pohledu na tenhle pokrm.
Omáčka mi připomínala kupovanou Hela Currywurst omáčku, kterou koupíte běžně i u nás, třeba v Makru. Jedná se o kořeněnou omáčku. Není to přímo kečup. Spíš takový švestkový vánoční kari rádobykečup. Hodně hustý, hodně lepivý, trochu pikantní a dost sladký. Společně s uzeninou tvoří zajímavý a neobvyklý kombo, z kterýho člověk pochopí, proč Babica vařil zrovna v Německu. Já to mám rád a sedí mi to víc, než obyčejný kečup s kari, který taky leckde dostanete. Takže omáčkou se mi trefili do vkusu. Kari posypka samozřejmě nemůže chybět a dodá pokrmu tu pověstnou třešničku na dort.
Klobáska s omáčkou a kari mi sedla. Na kolečka by to bylo ještě o chlup lepší, ale proč ne. Co mi moc nesedlo byly hranolky. Jednalo se o ty nejobyčejnější hrancle z mrazáku, který z gatí nevystřelí vůbec nikoho. Být v ceně nebo tak, tak neceknu. Ale zaplatíte za ně extra skoro stovku a to by člověk čekal víc muziky.
Celkově šlo ale o slušnou baštu a bezpečně mně katapultovala přímo do Bavorska. Cena s hranolkama byla oko tří stovek, což by v Německu asi neprošlo, ale co už. Berte nebo nechte být. Pokud máte neutuchající chuť na Currywurst a bydlíte na Žižkově, je to fajn volba. Jen bych si k tomu dal příště housku nebo tak místo hranolek.
A jakožto velký milovník pšeničných piv jsem si nemohl odpustit ani to. No to mi sedlo asi jako ty hranolky. Skoro vůbec. Bylo takový prázdnější a celkově průměrný. Skoro stejný sem měl ten den i dole u tunelu od Černokosteleckýho pivovaru. Ale tak každý má rád jiný pivo. V Bamberku mi německý Weissbiery halt sedly víc. A z českých minipivovarů už jsem měl taky mnohem lepší pšeničný piva.
Každopádně pokud vás chytne touha po německé gastronomii v Praze, Pivní lokál Ostrý je určitě dobrá volba. Jen si připravte spoustu hotovosti. Ja? Ja!
Žádné komentáře:
Okomentovat