úterý 30. září 2025

Cheddar Bacon Deluxe a Slaninový nálet, Vosíme

Slaninový nálet

Ó slanino, ty zlatý pruh ráje,
v pánvi zpíváš, jak slunce v kraje.
Tvůj šepot křupnutí – symfonie snů,
vůně tvá budí i krále ze dnů.

Z vepře jsi zrozená, v kouři jsi zrála,
každá tvá vráska je chuťová chvála.
Na chlebu, v těstovinách, v salátu skrytá,
tvá síla je v tom, že jsi vždy vítá.

Když ráno je šedé a káva je slabá,
tvá přítomnost zvedne i srdce z žab.
S vejcem se spojíš, s cibulí tančíš,
v každém pokrmu slaninu značíš.

Ó slanino, ty hrdinko talířů,
tvá moc je v jednoduchém zázraku míru.
Nechť nikdy nezmizíš z kuchyní světa,
jsi báseň, co chutná – ne jenom veta.

--- Óda na slaninu, Copilot, 2025


Dost hrůza co? Tak si pojďme zlepšit náladu recenzí na dvě slaninový limitky z Vosíme. Na výběr jsou tři nový, slaninou nabitý pizzy. Já se rozhodl prubnout dvě z nich. A to pěkně najednou tak, jak by to rozhodně nedoporučilo deset z deseti kardiochirurgů.


První na mě z krabice vybafla Cheddar Bacon Deluxe pizza. Budiž.


Tomatový základ, anglická slanina, mozzarella, cheddar, slaninová omáčka a jarní cibulka. Složení jednoduchý jak ledvinovej kámen. Trocha rajčat, tuk z prasete, tuk z krávy, víc tuku z krávy a tuk z krávy a prasete dohromady. A jarní cibulka, ať to vypadá svěže.


No nebudu to protahovat. Tahle pizza je fajn. Ucítíte hlavně kombinaci sýrů, když zakousnete slaninu, tak se ozve slanina. A k tomu všemu téměř koherentně chuť z omáčky. A ta omáčka, dámy, pánové, děti a opice, který tohle čtou o milion let později a ovládly svět, tahle omáčka je BOŽÍ. Chutná jako hodně vypečená slanina. Taková ta úplně do hněda. Silná chuť masa, který se při pečení zastavilo těsně před karbonizací. Jak toho docílili netuším. Nejspíš se její výrobce snaží spotřebovat zásoby tekutýho kouře, dokud nezačne platit nový nařízení EU, kvůli kterýmu se nejspíš budu muset přestěhovat.

Slaninová omáčka z Vosíme má koule. Uzený, vypečený, křupavý, prasečí koule. Je super. Na pizze je ji tak akorát, abyste cítili i ostatní suroviny. Snad kromě jarní cibulky. Tu postřehnete jedině okem. A víc nemám asi co dodat. Tahle pizza chutná přesně tak, jak vypadá. Sýrová prasečinka se slaninou a extra slaninovou omáčkou. Palec nahoru. Cena je 239 korun za klasickou velikost. To by bylo tak akorát, bohužel při objednání u Vosíme se připravte na extra peníze za dovoz atd. Každopádně Cheddar Bacon Deluxe pizzu můžu s klidem doporučit.

Ó slanino, královno pánví,
tvůj šepot syčení v kuchyni zní jak hymny ranní.
Tvá vůně – posel radosti, co stoupá k nebi,
budí i ospalce, co sní o chlebu a nebi.

Tvůj zlatý šat, křupavý jak listí v podzimu,
vábí pohledy, láká k hříchu bez stínu.
Každý tvůj plátek – poezie tuku a masa,
v tobě se snoubí země i nebes krása.

Ó slanino, přítelkyně vajec, chleba i fazolí,
bez tebe snídaně jen prázdná role hraje.
Ty dáváš smysl polévkám, burgerům i salátům,
jsi múza kuchařů, co skládají ódy k plátům.

Ať dietáři šeptají své přísné zákazy,
ty jsi svoboda, radost, chuť bez náhrazy.
Ó slanino, věčná buď v našich srdcích i pánvích,
nebť tvůj křupavý hlas je hudba v našich dlaních.

--- Óda na slaninu, GPT-5, 2025


Další hrůza umělé inteligence. Pfffff. Jdeme na Slaninový nálet. Tentokrát jde o pizzu na smetanovým základě se slaninou, mozzarellou, pancettou a sýrem Gran Moravia. Takže taková italštější verze slaninové pizzy.


Nuž a tahle taky nebyla špatná, ale měla svý mouchy. Jednu. Velkou a tučnou mouchu. Mně tuk nevadí. S tukem jsem kamarád. Nosím ho sebou pěkných pár kilo každej den. Ale po pár kousnutích už toho začne být až příliš a člověk musí zkonstatovat, že tohle už je moc tučná pizza. Smetanovej základ společně se spoustou sýra je sám o sobě tučnější než průměrnej Američan a česko-anglicko-italský slaninový kombo to ještě dorazí. Možná kdyby tam byla jarní cibulka... :)

Prostě Slaninový nálet není pizza pro každýho. Tohle bylo už moc i na mě. A jakožto ne zrovna gigantický fanoušek mozzarelly jsem na téhle pizze moc kladných bodů nenašel. Snad jen kousky s pancettou. Ty byly fakt super, když se člověk oprostí od decky oleje. I tak ale pancettě sluší víc jiný jídla nebo druhy pizzy. Cena je 229 korun. Já osobně bych ale spíš volil o chlup dražší Cheddar Bacon Deluxe.


A jak už to u Vosíme bývá, k novým pizzám máme i novej finger food a omáčku. To čumíš, Klaune!

K pizzám nebo jen tak nebo k čemu chcete si můžete objednat Batátky. V životě bych si je sám neobjednal, protože veškerý pokusy o batátový hranolky vždycky dopadly jako sladký bahno. Dobrý, ale bahnovitý. No já vybíral pizzu, tak jsem musel ustoupit manželce a přihodit do košíku Batátky. Samozřejmě se slaninovou omáčkou, když už.

No a světe podrž se. Ty Batátky normálně dorazily křupavý! Teplý, sladký, křupavý a když jste vzali dvě a přejeli nima po sobě, tak vám dodaly ten krásnej, smaženě zvonící křupozvuk. Jako když jezdíte prstem po tom nejvíc usmaženým řízku. Vosíme toho samozřejmě docílilo nějakým externím trikem v podobě posypově směsi, v které batáty vymáchali. Ale proč ne. Tyhle batátový hrancle byly zatím o parník ty nejlepší batátový hrancle, který sem kdy jedl. A dost možná i nejspíš jíst budu. Naprosto příjemná změna a pokud máte rádi batáty, tak tohle je pro vás naprostá nutnost. Určitě lepší, než si objednávat za skoro stejnou cenu hranolky, který běžně koupíte v obchodě...


A omáčku znáte. Je to to stejný boží ztělesnění tekutýho prasete, který bylo na Cheddar Bacon Deluxe pizze. Jestli je to jejich domácí omáčka nevím. Nejspíš ne, na to má až moc perfektní konzistenci. I tak je to ale jedna z těch nejlepších uzených omáček, s jakou jsem měl tu čest. A pokud tohle čte nějaký zaměstnanec chtivý po slávě na tomto blogu, nechť zanechá stopu, kde to koupit. Jo a Batátky jsou za 89 korun a omáčka za 25 korun. Solidní cena za nesmírně zajímavý věci.

Žádné komentáře:

Okomentovat