neděle 29. dubna 2012

Šunkovosýrový penne

Po nedávným hraním si na Babicu, který kupodivu dopadlo vcelku dobře, sem se rozhodl zahrát si i na Pohlreicha a udělat něco kapku luxusnějšího než jídlo typu "co dům dal". Sice italskou kuchyni moc nemusím (zdravím výjimku pizzu), ale v takovýhle vedrech se steak nebo svíčková baští dost špatně. To by člověk pak musel zalít pivem a dát si šlofíka alespoň 2 hodiny. Ale nejsme v Řecku, tak co se dá dělat... Výběru sýra na vaření věnujte dobrou pozornost, protože jeho chuť a smrad bude hlavní chuťová složka celýho jídla. Pokud tohle náhodou čte nějaká těhule z mimibazaru a manžovi chce připravit pořádnou baštu, tak bych rád upozornil, že eidam se na tenhle recept opravdu použít nedá!

Suroviny (pro 2 lidi):
těstoviny penne
olivovej olej
20 dkg dobré šunky
10 dkg tvrdýho smradlavýho sýra (ementál a podobně)
bazalka
400 ml smetany
sůl, pepř
1 žloutek

Dejte si vařit podle návodu těstoviny. Šunku si nakrájejte na kostičky a nějakej ten plátek si nechte na ozdobení, pokud chcete. Šunku nakrájenou na kostičky šoupněte na olivovej olej a pořádně osmažte. Mezitím si do mísy nalijte smetanu a přidejte žloutek. Sýr si nastrouhejte na jemno a většinu z toho přihoďte ke smetaně se žloutkem (něco si nechte na posypání hotovýho jídla). Potom do stejné mísy ještě přidejte nasekanou, nejlíp čerstvou, bazalku. Trochu přisolte (podle sýra) a dobře opepřete. Všechno promíchejte. Až budou těstoviny uvařený na al dente, slijte je a hoďte na pánev, kde se vám smaží šunka na oleji. Zalijte připravenou směsí a za stálýho míchání chvíli povařte. Vedle na jiné pánvičce si můžete mezitím osmažit proužky zbylé šunky na ozdobení. Až se smetana spojí s nastrouhaným sýrem a omáčka začne pěkně tuhnout, kydněte těstoviny na talíř, posypte zbylým sýrem, ozdobte třeba šunkou a bazalkou a můžete jíst.

Žádné komentáře:

Okomentovat