pondělí 10. května 2021

Beef Burger a BBQ Burger, Litomyšl

Litomyšlský barokní battle je tady! Epesní bitva odvěkých rivalů! Otázky, který nedají nikomu z místních spát. Je slavnější autorka Magdaléna Dobromila Rettigová nebo Božena Němcová? Je větší osobnost Bedřich Smetana nebo Alois Jirásek? Máte si raději dát Beef Burger ze stejnojmenného okna na náměstí nebo BBQ Burger z restaurace Underground? Na básničky a plky o babkách mně neužije, takže vám pomůžu rozlousknout poslední otázku. Tu nejdůležitější...


Začnu prve tímhle krasavcem z hladovýho okna Beef Burger na Smetanově náměstí. Na výběr mají spoustu základních burgerů. Já měl chuť na klasiku, takže Beef Burger byla jasná volba. Hovězí maso, rukola, restovaná cibulka, rajče, slanina a dresink v housce. A nemůžu to protahovat, protože se topím ve slinách. Tenhle burger byl TOP! Byl to jeden z nejlepších burgerů, který jsem měl tu čest sníst. A tím nemyslím v Litomyšli, okolo Pardubic nebo v Čechách. Tím myslím všude. Jeden z nejlepších, jaký jsem kdy jedl. Málo chybělo k naprosté euforii.


Beef Burger byl v parádní housce. Držela tvar, chuťově byla výborná, byla čerstvá a byla to přesně ta houska, kterou chcete pro svůj burger. Rukoly bylo akorát, aby zbytečně nepřekážela a nepadala všude bokem. Slanina byla... slaninka byla... slaninka byla vypečená, křupavá, masitá, božská, dokonalá, perfektní a geniální. Cibulka to samo. Byla ji tam spousta a byla perfektně zkaramelizovaná. Dodávala burgeru nejen chuť cibule, ale i krásně nasládlej nádech. Sýr byl zcela nepochybně kvalitní čedar. Rajčata měly chuť rajčat. Dresink byla parádní majonézová omáčka, trochu do kyselo-hořčico-sýrova. Maso bylo krásně umletý, bez křupek a s parádní masově kravskou chutí. Soli a pepře akorát. Bylo šťavnatý jak letní broskvička. Kdybych měl stupnici od nuly do sta, tenhle burger by měl devadesát devět. Víc růžové v mase a byla by to čirá stovka. Škoda? Vůbec ne. Takhle dobrej burger jsem neměl... ani nepamatuju. Celkovou chuť tvoří symfonie všech složek pod taktovkou masa. Bedřich by měl radost. Cena se pohybovala okolo 160-ti korun. Tenhle burger doporučuju všem, všem a všem milovníkům burgerů, kteří mají cestu okolo. Jen bacha. Přes nával objednávek si počkáte klidně i hodinu. A v neděli zavřeno!


To mě donutilo odtrhnout se od dokonalosti a zkusit i jiný místní hovězí kotouče v housce. Shoda šťastných náhod mně zavedla do podniku Underground, kde si mimo jiné můžete dát i burger. Jak se záhy ukázalo, dost dobrej burger. Vybral jsem si BBQ Burger. Hovězí maso, slanina, čedar, okurka, rajče, polníček, restovaná cibulka a BBQ dip v housce. To mají na webu. Hned na začátek dodám, že se tady trochu improvizovalo. Místo polníčku tam byl klasický ledový salát a rukola.


A burger to byl taky perfektní. Hovězí maso super. Mělo celkem nepravidelnej tvar a tak někde bylo šťavnatější, někde trochu sušší. Stejně tak se solí a pepřem. Někde akorát, jinde pepř přebíral otěže víc než by bylo třeba. Celkově ale bylo maso dobrý a vysoko nad průměrem z toho, co jsem měl zatím možnost zkusit v naší kotlině. Slanina byla vypečená a dobrá, ale nedostala mě do nebe jako to předtím dokázala ta z náměstí. Rajčata byly... no rajčata. Ledovej salát (místo polníčku) byla asi dobrá volba, pokud se musí improvizovat, ale jinak bych ho tam nedával. Chuťově byl v pořádku, ale kluznost obsahu mezi houskama se tím zvyšovala pod příjemnou úroveň. Čedar byl kvalitní a krásně rozteklej.


Samostatnou kapitolu si zaslouží BBQ omáčka. Jestli byla domácí nebo kupovaná si netroufnu tvrdit (tipoval bych kupovanou), ale byla perfektní. Krásně nakyslá, slušně vyuzená a malilinko pikantní. Dokázala pohladit v mozku tu správnou soustavu neuronů. V burgeru jí bylo dost natolik, aby určovala hlavní chuťovej směr BBQ Burgeru a dělala tak čest jeho jménu. Jednička s hvězdičkou. Super byla i cibulka. Lehce zesklovatělá tak, aby si zanechala všechno, co má mít. Chvílema mi připomínala spíš cibulku nakládanou, ale za to nejspíš mohlo působení nakyslé BBQ omáčky. Trochu mě překvapila volba klasické salátové okurky místo nakládané kyselé, ale bylo to příjemný jarní překvapení a dokonce mi vykouzlilo potutelnej úsměv na tváři. 

Houska byla dobrá, ale působila spíš včerejším dojmem. Chvílema byla trochu tužší. Což mohlo být ale i složením. Tak jako tak to byla dobrá houska na burger a držela si konzistenci celou dobu. Celkovou chuť burgeru tvořila hlavně BBQ omáčka, hovězí maso a zelenina. Tak, jak název napovídá. Cena BBQ Burger z Undergroundu byla nějakých 155 korun samostatně. Cena je to pěkná a v Ostravě bychom si o podobných cenách mohli nechat zdát...

Vítěz odvěké Litomyšlské bitvy je ale jasnej. Beef Burger z náměstí mě dostal do kolen. Doslova a do písmene. Krásný a malý město, jako je Litomyšl, má jeden z nejlepších burgerů v republice. Klobouk dolů. BBQ Burger z Undergroundu byl vysoce nadprůměrnej burger. Zblajznul jsem ho na posezení a klidně si zajdu znova. Ale o nedělích. V ostatní dny dostane přednost Beef Burger. Pokud sebou ale máte rodiny, který preferujou posezení, pizzu, smažáky a podobný buržoazní výmysly, tak Underground rozhodně není špatná volba ani ve všední dny.

PS: Pokud do Litomyšle zavítáte, doporučuju vyzkoušet i Bedřichovu polotmavou jedenáctku. Nejenže mají v Litomyšli jedny z nejlepších burgerů, ale i ta jedenáctka je naprosto exkluzivní. Pokud máte rádi klasický ležáky, tak neváhejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat