středa 17. dubna 2019

Kuře Mango Habanero, Subway

Je spousta způsobů, jak se dozvědět o novinkách ve fast foodu. Většinou je prozradí insideři (zaměstnanci) tady na blogu, občas se o nich dozvím až díky billboardu na ulici, někdy z reklamy v televizi a sem tam na ně narazím na webu. No a naprosto nejlepší servis má PR od Subway. To vám tak přijde email do elektronické schránky s výčtem novinek a doporučenou omáčkou a ve schránce fyzické najdete dva kupóny na bagety. To se prostě nedá odmítnout. Takže další nezaplacená recenze na zaplacený bagety je tady. A tentokrát to bude ostrá jízda! A dvojitá!


Po netradičním vajíčkovým sendviči Subway střílí na jistotu a v podstatě upravilo svůj nejprodávanější sendvič Kuře Teriyaki. Na mase máme ale tentokrát marinádu z manga a papriček habanero. Z těch mám celkem respekt, takže jsem byl zvědavej na výsledek. Když jsem si bagetu dával poprvé, tak jsem se snažil jakž takž držet obrázku a chtěl jsem kuře vyzkoušet i s doporučenou sladkou cibulovou omáčkou.


Výsledek? Sezamový pečivo, kuře mango habanero, plátkový sýr, salát, rajče, cibule, paprika, sladká cibulová omáčka a troška soli a pepře. Taková dejme tomu normálka.


Poskládaná byla bageta trochu chaoticky. Většina surovin na straně první a druhá strana byla trochu sušší. Ale celkově bageta jako taková byla nadupaná, takže naprostá spokojenost. Zelenina byla čerstvá, křupavá a tentokrát nebyla ani ledová. Měla příjemnou teplotu. Vypíchnout musím nádherně vyskládaný rajčata. Jak z obrázku.


Chuťově zeleninu asi popisovat nemá cenu. Snad jen, že díky troše soli a pepře je zelenina o chlup lepší než bez toho. Takže když ke konci skládání řeknete, že chcete trochu osolit a opepřit zeleninu, nikdy neřeknou ne a vždycky si o chlup polepšíte. Ze zeleniny se nejvíc prosadila cibule, ale cítit byl i salát, paprika a rajčata. Dvakrát jsem ucítil i plátkovej sýr. To samozřejmě není moc, ale důvod je nasnadě. Maso.


Masíčko má chuťovou sílu obřího kamennýho beranidla. Jakmile se do něj zakousnete, všechno jde stranou a nastoupí ovocnej průvod mangových tónů. Průvod si to celkem rychle profičí kolem vás a ještě když cítíte jeho konec, tak v tu chvíli dostanete pálivou pecku. A jakože dost pálivou. Habanero mají pálivost asi čtyřiceti násobnou oproti oblíbeným Jalapenos. Naštěstí v Subway nejsou masochisti a pálivost je snesitelná i pro všední smrtelníky. Samozřejmě pod podmínkou, že máte rádi pikantní. Pro dráždivý tračnikáře a děcka tohle opravdu není. Taková příjemná osmička z desíti, kde jedenáctku už bych si nevychutnal.


A jak rychle pikantnost nastoupí, tak stejně rychle odezní a začnou se zase ozývat ovocný tóny manga. Tóny jsou tak nějak prázdně ovocný. Nečekejte v mase přehršel cukru. Mango dodává jen exotickou vlnu, cukr naštěstí nechalo doma. Což je super volba, protože se můžete vyřádit na omáčkách. Takže maso je super ovocná exotika, pak pálivá facka, znova trocha exotiky a jemná pálivost zůstává. Cítit jde tím víc, čím blíž jste konci. Super kombinace, která člověka chytne a nepustí. Další nezdolný pozitivum je konzistence masa. Je křehký jak kostka másla. Ale ne takovým tím nechutným průmyslově křehčeným způsobem, jak to některý fast foody dělají se svým kuřecím. V Subway je masíčko křehoučký díky marinování. Byly sousta, kde marináda (a že ji díky barvě opravdu poznáte) dosahovala až doprostřed kuřecího kousku. Nevím, jestli je to dlouhou dobou marinování nebo nějakým speciálním marinovacím způsobem, ale v Subway jim marinády a marinování jde, o tom žádná. Takže maso je perfektní po všech stránkách. Chuť, vůně, vzhled, konzistence a i množství bylo excelentní.


Doporučená sladká cibulová omáčka dodala sendviči cukr, kterej by člověk čekal od manga. Ale jestli mu dodala něco na chuti? Po pravdě ani ne. Sladká cibulová omáčka není až tak výrazná, aby se dokázala prosadit. To naplno dokázala snad jen červená cibulka. Takže volbu omáčky v podobě sladké cibulové za nějaký terno nepovažuju. A ani toho plátkovýho sýra. Bageta byla celkově super. Super maso, super zelenina, pochutnal jsem si, ale pořád mi něco chybělo. Chyběla mi duše sendviče. Ta, která váš dobrej sendvič posune o dva levely výš na zážitek nezapomenutelnej. Hodiny (doslova) jsem přemýšlel o ideální kombinaci (dle mých chutí), pak se do Subway vrátil a zrealizoval výplod mojí fantazie.


Představuju vám Kuře Mango Habanero a'la kavoni. Flat bread, kuře mango habanero, čerstvý (roztíratelný) sýr, avokádo, salát, cibule, rajčata, kečup a trocha soli a pepře. Záměr byla vyladěná směs exotických chutí tak trochu do Mexika. Volba flat breadu byla celkem jasná. Už od jeho ochutnání v BBQ Pulled Pork jsem se těšil, až si ho dám znova. A ta chvíle přišla právě teď. Avokádo taky byla jedna z primárních voleb, podle které jsem řídil zbytek. Pokud něco chybělo masu mango habanero, tak to byl nějaký neutralizér. Něco, co dokáže spojit super ovocnou a dost pikantní chuť a trochu je držet na uzdě. Původně byla cítit prve jedna a pak ji převálcovala druhá. Aby se pak vrátila první. Avokádo je ideální spojovací prvek všech silných chutí. Samo o sobě má lehkou oříškovou chuť, ale hrozně plnou a takovou tučnou. A tuk je přesně to, co chcete na přenos ostatních chutí. Avokádo tak dokáže krásně spojit obě chuťový složky masa a ke všemu dodá parádní konzistenci. Opravdu se za něj vyplatí připlatit.

Další loženou peckou byla volba sýra. Zatímco plátkovej sýr v minulé pečivovité bagetě dost zapadl, tak čerstvej mazací sýr vystrkoval růžky kde mohl. A hádajte co. Svěží čerstvá chuť sýra se krásně hodila ke všemu. K masu i k zelenině. Maso krásně zjemnila a zeleninu dochutila. Maso zjemnila úplně stejně jako avokádo. Díky podobné konzistenci si tyhle dvě suroviny rozuměly a odvedly v sendviči obří kus práce. Chuťově se vzájemně doplňovaly.

Volba zeleniny byla celkem jasná. Jen to nejlepší, co to nepokazí. Kopr z okurek by to pokazil, žádný okurky. Salátový okurky? Kdeže, nejsme u McDonald's. Jalapenos papričky by se praly s habanero a bageta by byla pikantní už přes míru. Olivy by neseděly s exoticko ovocným záměrem. Takže klasický kombo v podobě salátu, rajčat a červené cibule to jistí. Cibulka už se osvědčila v první bagetě, takže její volba byla celkem jasná. Rajčatama a salátem nepokazíte nikdy nic.


Omáčka? Kečup. Je to tak. Obyčejný kečup. Vysvětlím. Máte silnou ovocnou chuť v mase, máte silnou pálivou chuť v mase, máte silný neutralizér v podobě avokáda, silnej sýr a naprosto ujetý pečivo. Co si tam dáte? Něco, co půjde cítit a doplní se s nějakou složkou, kterou už tam máte. Majonézový dresingy by neseděly k avokádu a ani moc k masu. Navíc by pohřbily čerstvej sýr. Sladká cibulová se neosvědčila minule. Chipotle by se prala s masem. Jakmile jsem vymýšlel tenhle sendvič a představil si tam kečup, byl mi ten nápad blíž a blíž, až jsem si tu bagetu v hlavě nedokázal představit s ničím jiným. A opravdu. Volba obyčejnýho kečupu se ukázala jako volba vynikající. Silná ovocná rajčatová chuť sedla jak k masu, tak k avokádu a i k sýru. Prostě pecka. Nenásilně šel kečup cítit v každým soustu a přesto nerušil ostatní chutě.

Na konci trochu soli a pepře a boží dílo je dokonáno. Z předchozí kombinace jsem se krásně najedl. Ale z téhle druhé kombinace jsem si ustříkl do prádla. Přesně tohle je ten důvod, proč člověk musí smeknout před kombinatorickýma možnostma Subway. Trocha choré a znuděné mysli může vytvořit něco, na čem si pochutná tak, že na to dlouho nezapomene. A Kuře Mango Habanero v mým podání je přesně tenhle případ. Ucítíte všechno. Pikantní maso, ovocný maso, avokádo, omáčku, sýr, zeleninu, chleba. Prostě všechno. A pochutnáte si. Teda pokud máte rádi silně ovocný tóny a na fast foody až nevšední pikantnost. Taky si vemte víc ubrousků. Budou potřeba. Cena samotné bagety Kuře Mango Habanero je 99 korun. Za avokádo jsem připlácel nějakých 16 korun, pokud si dobře pamatuju. Ale jestli někdy avokádo, tak právě k tomuhle masu.

Pokud máte stejně chorou mysl jaká já a ochutnáte můj pokus, dejte vědět do komentářů. A pokud máte mysl ještě temnější a choroboplnější, tak se pochlubte s vaší kombinací! Osobně si na tohle masíčko rád zajdu znova. Parádní obměna. Jen si to chce pohlídat sílu jednotlivých složek, aby šly cítit. Cena je vyšší, ale bagetu můžu s klidem doporučit. Taky jsem si všiml, že Big Beef Melt to dotáhl do stálé nabídky. To můžu taky jedině pochválit.

Žádné komentáře:

Okomentovat