Hlásím konec kreativní pauzy! Někdo by mohl říct, že jsem se na vás sprostě vyprdnul. To nemůžu potvrdit ani vyvrátit. Ale alespoň jsem u toho na vás myslel. A díky tomu mám spoustu fotek. Grilovací sezóna sice pár vzpomínek lehce zamlžila, ale fotky se mi vydolovat podařilo. Plus jsem si poctivě dělal poznámky, takže jakoby žádná pauza nebyla. Jdeme na to.
Nether Sauce - McDonald's
Z poznámek: "Pálí hodně, opravdu to není úplný mainstream. Cca sedmička z deseti a to mám pálivý rád. Začátek hodně do kyselosladka a pak ovocný chilli s dlouhou pálivostí. K nugetám sedí skvěle, hranolky dost přebíjí."
Takhle ze staré hlavy si ještě vzpomenu na naprosto neskutečnou cenu toho Minecraft menu, kde jste mohli sbírat skiny do Playstation nebo tabletové verze Minecraftu. Já stihnul sehnat jen fialový lejno (který má teďkom vlastní shake). Vzhledem k ceně mně to ale ani tak netrápí. V samotné hře fialový lejno potěšilo víc než nová pálivá omáčka. Jako promo ale celkem zklamání, protože většina světa jela větší bomby a náš specifickej trh zase ostrouhal.
Z poznámek: "Hodně krutónů, méně omáčky, vyšší suchost. Kombo pořád dobrý, jen díky menšímu množství omáčky vede spíš pikantní kuře. Trochu se ztrácí vyladěnost, kterou měl bagel.
Je to větší jak Twister, nacenění tak dává větší smysl (mimo poznámky - cena byla o dost větší jak u Twistera), smysl dává i jinej obrázek, ač nešikovnej a nikde se člověk nedozví, co si vlastně objednává. Tentokrát jsem se zaměřil na slaninu. V celkové chuti se ztrácí, samostatně nemá moc silnou chuť, spíš jako uzený maso, ale možná za to může jen silná omáčka. Akorát omáčky bylo až dole, zbytek sušší."
Tolik k poznámkám. Z hlavy se mi tenhle Wrap vykouřil celkem rychle a na rozdíl od bagelu mi nijak neučaroval.
Cheese Fingers - Bageterie Boulevard
Jedna z mála věcí z téhle multirecenze, kterou ještě pořád můžete ochutnat. A rozhodně jedna z věcí, která mi v hlavně zůstala a bohužel ne kvůli pozitivnímu dojmu.
Jedná se rychlovku od Bageterie, takže o malou bagetku na menší svačinu. Omáčka byla fajn. Dokonce moc dobrá. Luxusně sladkokyselá a lehounce pikantní s kouskama papriček. Vytvářela výborný kombo se salátem a majonézou.
Kámen, balvan, hora kamení, plnej kamenolom kameního úrazu byly samotný sýrový nugety. Tak nějak jsem v nich totiž nenašel sýr. Všechen sýr zůstal někde ve friťáku nebo ve fabrice a v bagetě byly dva nebo tři dutý kousky strouhanky. No a tomu prostě nepomůže sebelepší omáčka. K tomu nugety nekřupaly, ale byly gumový a žvýkací.
Za 59 korun českých tak dostanete zklamání v bagetě. Dutý jak fronta u pracáku. Tohle by si znova dal jen ten největší lobotom.
Sekaná v housce - Občerstvení U Hrocha, ZOO Ostrava
Tohle je spíš pro zajímavost, co všechno do sebe můžete natlačit v ZOO. Tohle byla jakási staročeská sekaná v housce se zelím. Samotná sekaná byla celkem dost nastavovaná, ale chuťově naprosto v pohodě. Jen se dost rozpadala. V kombinaci se zelím to bylo fajn, ale dost suchý. Chtělo by to tam nějak zakomponovat omáčku. Samotná houska taky patřila k těm lepším.
Nejde o žádnej gastrozážitek, ale pokud si to porovnáte s místní konkurencí, tak se nad průměr určitě dostanete. Takže pokud zrovna na tohle máte chuť, klidně do ní jděte. Poměr cena/výkon mají U Hrocha asi nejlepší z celé ZOO. I když pořádnou konkurenci by tam všechny podniky potřebovaly jako sůl.
Smashburger Mini - Hood Bistro, Ostrava
Hood Bistro v Hrabůvce. TOPka dámy a pánové. Hned, jak se někde provalí, že přes deset let kdesi v análech internetu hodnotím burgery, tak následuje okamžitá otázka. "Kde mají v Ostravě nejlepší?" Těžká otázka, protože každýmu přece jen sedne něco jinýho. Někdo jede na objem, někdo rád ujetý kombinace a někdo nesnese jiný než medium maso. Plus třeba taková Poruba šla gastrem nahoru ohnivým tempem a netroufnu si tvrdit, že jsem tam momentálně ochutnal byť polovinu burgerů. I tak si ale troufnu s kamenným klidem ve tváři tvrdit, že Hood Bistro v Hrabůvce rozhodně patří do toho nejlepšího, co můžete v Ostravě a širším okolí ochutnat. A pokud milujete smash burgery tak jako já, tak už ani dál nečtěte. Mrkněte na otvíračku a tady dule máte menu:
Zavírají bohužel celkem brzo, takže je třeba se tam stavit před cestou na pivko a ne po ni. To je ale tak jediný negativum, který jsem našel. Smash maso dělají tenoučký, smashnutý jaksepatří. Dobrá houska, hodně omáčky, čerstvá zelenina, lambáda na entou.
Na fotkách je mini burger za 80 korun. Doslova chuťovka a kdykoliv si na něj vzpomenu, slintám. Slintám a slintám. Za stejnou cenu si koupíte Big Mac, ale ruku na srdce. Kdybych bydlel na jihu Ostravy, tak mě v McDonald's už neuvidí. Na další návštěvu jsem nenechal nic náhodě a dal si velikostně plnotučnej Smashburger Oklahoma s nivou a to byla taky pecka. Prostě tohle jsou burgery. Tohle je přesně to, proč burgery znají a dělají po celým světě. Místní už asi znají, nemístní musí poznat. Spousta lidí se teďkom asi mlátí hlavou do stolu, že byli na Colours a tohle by rádi ochutnali. No smůlu máte. Zachránil jsem Ostravu Jih před dopravním kolapsem. Pro mně osobně momentální ostravský top. Mama's, Eatmeat, atd. nejsou špatný, ale tyhlety šťavnatý smashe prostě miluju. Plus člověk ušetří dobrou stovku a burger je tím, čím má být. Větší sváčou do ruky.
Twister Capricciosa - KFC
Další naprosto tuctová věc, ke které musím využít poznámek, protože se mi nezaryla do paměti. Takže cituju poznámky: "Šunka hrozně studená, ale chuťově výborná. Kvalitní maso, ne taková ta česká pizza šunka. Sýrová omáčka taky studená, ale dobrá. Tentokrát mi přišla o chlup míň chemická, ale to může být díky kombinaci s kečupem a celkem pěkným množstvím rajčat. Houby fajn.
S přivřenýma očima opravdu připomíná pizzu s pikantním kuřetem, který se prosazuje asi na šedesát procent. Slušná obměna Twisteru za slušnou cenu. Palec nahoru."
Tož v poznámkách palec nahoru, ale v mozku mám jen stín a živej pocit studené šunky. Jinak šlo o naprostej průměr, kterej sem ochutnal jen proto, abych zkompletoval sérii Pizza Twisterů z let minulých. Pokud vás minul, plakat nemusíte.
Bacon Boy - Goodies from the brothers, Burger Fest Ostrava
Na Burger Fest se vždycky rád zastavím, i když mi je vyloženě proti srsti strategie hranolkovýho monopolu, která stále trvá. Letos jsem ale narazil na stánek s pivem od lidí kdesi od Brna a to je fajn. Brněnský okolí není zrovna místo profláklý pivovarnictvím a tím větší a příjemnější bylo překvapení vynikajícího pivka z Líšně. Na stánek jsem ten den narazil ještě několikrát a burger tak byla letos spíš třešnička na dortu, než cíl celé akce. Ale vybral jsem si výtečně.
Bacon Boy od Goodies from the brothers. Kombinace naprostá klasika, houska měkká jak sny po uplavaných patnácti kilometrech, rozteklej sýr, opečená slaninka no a to hlavní. Medium maso. Ale medium tak medium, že v dokumentu Medium by tohle maso byla na začátku, uprostřed i na konci. Kluci z tohodle podniku by ten dokument mohli i natočit. Perfektní medium a i když si lidi chodili a libovali v jiných stáncích, já sem věděl. Věděl jsem, že jsem si vybral dobře a nemohl jsem udělat líp. Mňam.
Peanut butter toast - Drinkeat, Ostrava
Pokud se chcete zabít nebo alespoň znehybnit a připoutat na lůžko pomocí obezity, těžké cukrovky nebo mrtvice, jednu dobu k tomu byla v Drinkeat skvělá příležitost. Na snídani tam měli Peanut butter toast.
Tohle mě mrzí, že jsem nereferoval dřív. Bohužel v Drinkeat mění menu častěji než většina restaurací ručníky na záchodech, takže bych to nejspíš nestihl sepsat ani bez mé superalkoholové pauzy. Teda kreativní. Kreativní pauzy. Prostě zajdete si na bombovní snídani a za dva týdny je fuč. Stejně jako úsměv vaši doktorky po krevním obrazu. Pořádně hutný sladký pečivo, osmažený na másle. Máslem nejspíš infuzovaný, pokapaný a v tlakáčí mučený. Prostě pečivo po pořádným butterboardingu. Na tom několik plátků rozteklýho čedaru. Všudypřítomná chuť arašídů. K tomu takzavaná rána pro jistotu do srdce, ještě sýrová omáčka. Na tom opečený kopeček ze slaniny a něco zelenýho, aby jste neoslepli na jedno oko ještě dřív, než zaříznete. A že to je zářez. A druhej, třetí, čtvrtej. Tohle by měli lidem dávat až po předložení smlouvy na životní pojistku. Já mám jen jedno finální slovo. Lahůdka. Kombinace sladkýho a slanýho vás pošle do nebe. Buď obrazně nebo ne. Ale vám to bude během jedení jedno, to vám zaručuju. Tak snad se s Peanut butter toastem ještě potkám. A snad tohle nečte moje doktorka.
Cheese Burger - Piter Pane Burger, Sunny Beach, Bulharsko
V roce 2021 jsem v Bulharsku obrážel fast foody křížem krážem a letos přišlo na řadu repete. Bohužel jsem mezitím spi(y)chnul manželku. Obrazně i fakticky. Takže s dalším děckem na krku jsem tentokrát obrážel spíš předražený plážový restaurace a baštil krevety, risotta, lopal fancy míchaný drinky a na fast foody tolik prostoru nebylo. Samozřejmě jsem jich pár obrazil, ale nepotkal jsem nic, co by stálo za větší zmínku. Dokonce ani tu teplou tatarku na pizzu mi tentokrát nestrkali na každým rohu.
Ale jedna zmínka by se našla. Stánek Piter Pane s hodnocením 4,9 na Googlu, to už je něco. Zkusil jsem od nich klasiku Cheese Burger. Cena na Bulharsko vyšší, ale stálo to za to. V podstatě už se blíží tomu, co si člověk představí pod světovým pojmem burger. Pořád to není TOP kvalita typu Hood Bistra (viz výše), ale určitě jde o nejlepší burger, jakej jsem zatím měl na jih od České republiky. Kvalitní a čerstvý suroviny, rozteklej sýr. Nešlo o čedar, ale o nějakou místní napodobeninu. Houska byla fajn. U nás bych řekl průměr, ale v Bulharsku podobný pečivo moc nevedou, takže pro ně to musí být něco extra. Omáčka fajn. Dostat podobnou někde u nás, nepoznám rozdíl. Co mě ale dostalo bylo maso. Balkánci se prostě nezapřou. Chutnalo to jako mix mezi hovězím a nějakou jejich směskou na kebabčety s čubricou. Hlavně ta konzistence byla pružná a pevná a úplně jinačí, než najdete v burgrech u nás. Kdyby si dal Balkánec maso bez čubrici, tak mu asi upadne noha nebo co. Maso bylo ale medium a chuťově opravdu zajímavý.
Každopádně pro mě to byla vynikající fúze bulharské a americké kuchyně, která mi vykouzlila úsměv na rtech a zpříjemnila dovolenou. Pokud se náhodou vyskytujete okolo a máte chuť na burger, rozhodně doporučuju. Už jenom kvůli tomu, že okolo je sice stánků kopec, ale tenhle opravdu vyniká. Hodnocení na Googlu obstálo.
No a to je všechno. Pár měsíců bez recenzí jste přežili a jedeme dál. A šetřit vás nebudu.
"Brněnský okolí není zrovna místo profláklý pivovarnictvím a tím větší a příjemnější bylo překvapení vynikajícího pivka z Líšně."
OdpovědětVymazatTak tahle věta mě jako pivního snoba dokázala vyzout z bot. Brno je dlouhodobě minimálně deset let pivně zajímavější než Praha. Na to abys prošel všechny podniky s řemeslným pivem a často k tomu i pěkně napasovaným gastrem bys musel vyhradit týden volna. V celém Jihomoravském kraji je pak 65 pivovarů, což je po Praze nejvíc (ale tam to dost ty data fejkují egoističtí hipsteři, kteří jednou za dva roky uvaří nějakou várku). Ona ta rovnice s vinařským krajem jdoucím proti pivovarnictví je úplně lichá. Naopak někdo kdo si hýčká chuťové buňky kvalitním vínem pak nebude pít pochcané Starobrno, ale bude ochoten více objevovat i tu pivní kulturu.
Jsem rád, že si díky mně provětráš nohy. :)) Abych tě uklidnil, tak Prahu už vůbec nepovažuju za oblast dobrých piv. :)) Co se craft beeru týče, tak to je jiná. Tam to u mně není o poloze, ale o pivovaru. Teďka ujíždím na kyseláčích a ty jsem měl dobrý i horší ze všech koutků republiky. Slovo pivo ve mě ale ještě furt evokuje ležák typu Starobrno nebo Gambrinus a ne IPA apod… Viz fotka Holby tady vpravo… :)) Typy na dobrý Craft beery ale určitě uvítám. A pokud dělají kyseláče nebo GOSEčko, tak to určitě i ochutnám.
Vymazat