sobota 19. listopadu 2022

Clash of the Cheese Stars

Řekni sýýýr

Máte chuť se umazat? Nevadí vám smradlavý prsty? Schmutzig sein? Ja? Tak se pojďte zúčastnit jednoho z největších klání dvou extrémních smraďochů letošního roku! Bitka Swiss Kingu s extra porcí omáčky versus Eatcheese Burgeru z lokální ostravské burgrárny je tady!


Začněme Eatcheese Burgerem z Eatmeat v Ostravě. Eatmeat ostravským fanouškům burgerů určitě nemusím představovat. Malej podnik uprostřed Ostravy, do kterýho si já zajdu nejradši, když mám chuť na normální pořádnej burger udělanej tak, jak se má. A když jsem tuhle na jejich vyhajpovaným supr dupr instáči zahlídnul jednodenní speciál Eatcheese Burger, nemohl jsem odolat. Mimochodem, tenhle speciál se od té doby minimálně dvakrát opakoval a určitě ne naposledy.


Už jen kvůli tomu, že si pro něho nechali vytisknout vlastní leták do menu. Složení je primitivní jak průměrnej čečenskej prezident. Hovězí maso, spousta čedaru a karamelizovaná cibule. Naprosto geniální záležitost z toho dělá až miska tekuté čedarové omáčky, kterou dostanete bokem na... na ukojení všech vašich nejvlhčejších sýrových snů a skrytých sýrově úchylných tužeb.


Takhle krasavec vypadá shora.


A takhle z boku. Teče to z něho hned po tom, co vám ho donesou. Zakousnete se a cítíte sýr. Sýr, sýr, maso, sladkou cibulku, sýr a sýr. V krásné, nadýchané a čerstvé houstičce. Kvalitní tučnej čedar a do toho naprosto boží akorát řídkohustá čedarová omáčka s ne až tak umělou chutí, jak by člověk čekal. Naopak to má chuťově nejblíž k opravdovýmu čedaru. Mňam.


No a po prvním zakousnutí si ten burger do omáčky začnete namáčet, pak si omáčku vezmete do ruky a začnete si ji lít přímo na burger před kousnutím. Můžete si i trochu přihnout bokem. Všechno, co vás napadne. Snad jediná nevýhoda jsou okolní lidi, takže svoje sýrový úchylárny musíte trochu krotit. Ale je to tanec. Exotický, vzrušující, sýrový tango. Souhra dvou věcí tak dokonalá, že vám v mozku naruší časoprostor a nebudete chtít, ať tahle chvíle skončí. Je to láska. Láska k sýru přetavená do burgerové formy. Tleskám.

Cena je 229 korun, což není málo. Ale dostanete burger s místním vyzrálým hovězím, dokonale na medium, karamelizovanou cibulkou, domácí houskou a kyblíkem omáčky. Omáčka to domácí asi nebude, ale nevadí. Protože tohle je přesně to, za co chcete utratit 229 korun. Za sýrovou slast slastnou jak čtrnáctej plat před vyúčtováním elektřiny. Máte rádi sýr? Máte rádi medium burgery? Bydlíte v Ostravě a okolí? Ano? Tak tohle chcete. Jakože chcete. Opravdu.

A nějak takhle si představuju tu omáčku v původním stavu. :)


A v protějším rohu ringu už se klepe soupeř. Starý dobrý Zrzek. Swiss King s extra porcí omáčky. Zástupce starých dobrých fast foodů. McDonald's se snaží po většinu roku ze sebe dělat něco, co není. Zdravý saláty, všude samý kuře a přírodní barvy. V mých očích by měl ale McDonald's vypadat jinak. Červená a žlutá. Laciný koženkový sedačky pro tlusťochy. Velký hovězí burgery s taveným sýrem a velkou kydou přesolené omáčky. Kopec křupavých hranolek a smažených příloh všude tam, kam se podíváš. Swiss King je snad poslední zastánce starýho světa, kde se ve fast foodu nehraje na kalorie, ale na chuť pořádně se zprasit.


Je to tu. Ten pocit, kdy vám začne slinit pod jazykem. Stačí k tomu jedna fotka. A co teprve ten pocit, když si s tímhle táckem sednete ke stolečku. Jo je to tam. Sice už to není Ta původní Swiss King omáčka, která tu s náma byla snad patnáct let (od minulého roku je trochu míň sýrová a kyselejší), ale pořád je to ono. Sýrový nebe se smaženou bramborovou plackou, hovězím masem a slaninou ve velké housce.


Oproti lokálním burgrárnám má McDonald's jednu velkou nevýhodu a to je množství omáčky. Posledních několik let omáčky dávají míň a díky pistolím, kterým ji na housku stříkají, je taky dost blbě redistribuovaná. Většinou ji tak máte někde spoustu a zbytek sendviče máte suchej. Pořádný množství omáčky po celé ploše Swiss Kingu jsem nedostal ani nepamatuju. Proč? Aby líp vynikla chuť mražené hovězí placky? Těžko říct. Každopádně pokud jste milovníci smradlavých tekutých sýrových pokladů, tak si můžete připlatit extra omáčku. A kolikrát chcete. Já si nechal přidat extra jednu porci.


A bylo to fajn. Omáčky bylo konečně dost. Zase nebyla všude, ale pokrývala většinu plochy. Po lehčím splácnutí sendviče se dostala do většiny míst. A pak stačilo tlačit. Tlačit do sebe umělou sýrovou omáčku, která vládla celýmu sendviči. Občas slaná chuť perfektní slaniny a náznak suchýho hovězího. K tomu kluzká chuť oleje a.k.a bramborová placka. Prostě správná vánoční dieta.


Bystřejší čtenáři si všimnou jedné věci. Swiss King jsem tentokrát dostal špatně poskládaný s plackou dole. A upřímně to vůbec nebylo na škodu. Na jazyk vám padne mastná placka dřív než suchý hovězí a dostanete o chlup mastnější a bramborovější feeling než obvykle. Za mě spokojenost.


Swiss King s extra omáčkou je dobrá volba. Momentálně asi nejlepší volba od McDonald's. Pokud máte rádi jejich sýrovou omáčku, tak není nad čím váhat. Cena je 155 korun samostatně plus 5 korun za extra porci omáčky. V případě Swiss Kingu je to dobře utracená pětikoruna, i když bych samozřejmě radši, aby se nešetřilo ani v základu. Mimochodem už jsem stihnul letos prubnout i Swiss King s klasickou porcí omáčky a byla to chyba. Omáčky sice bylo možná dost, ale jen v půlce Swiss Kinga. Zbytek nic moc. Takže když už Swiss King, nezapomeňte na extra porci majdy!

Když už Swiss King... Ale chcete Swiss King, pokud bydlíte v Ostravě a zrovna je den Eatcheese Burgeru v Eeatmetu? Nechcete. Swiss King je fajn. Je to McDonaldovská topovka. Jeden z mála posledních velikánů, pro který je zelenina sprostý slovo. Ale pořád je to jen slepenec polotovarů. Pochutnáte si, zaplácnete se, zaženete prasící choutky a možná ještě nějakej ten den dostanete ponožky. Ale pokud chcete opravdu něco, co vám zajistí sýrovou poluci na příštích několik nocí, volba je jasná. Pořádně ho chytnout do ruky, zmáčknout, vymáchat v omáčce a šup do pusy. To vám dovolí jen Eatcheese Burger. Vítěz bitvy je jasnej!

Ale aby recenze byla k něčemu i pro mimoostravský milovníky burgerů, mrkneme se i na pár novinek u McDonald's. První jsou McShakers Fries, který si můžete zadarmo vyměnit za hranolky v McMenu. Že to je super výhodná nabídka? Na první pohled možná, na druhej je v tom háček s hvězdičkou. McShakers Fries jsou střední hranolky s pytlíkem a kořením. Takže chcete vyměnit 150 gramů hranolek za 114 gramů hranolek s kořením?



Za mě ne. Koření je v podstatě takovej ten umělej smradosýrovej prášek s petrželí, ale hrozně sladkej. Na prvním místě ve složení je vlastně cukr a jde to znát. Slaná a sladká kombinace obvykle nezklame, ale já si prostě nemohl pomoct a ta sladkost mi na hranolkách vadila. Vadilo mi to pět let zpátky v Radegastovně, vadí mi to i teď. Navíc vám pak po tom budou lepit prsty a obyčejnej papírovej ubrousek vám na očištění už stačit nebude. Smradu z prstů se taky jen tak nezbavíte. Takže před pracovním pohovorem, pokud po cestě nemáte umyvadlo, si je nedávejte. A já si je nedám ani tak, protože já radši víc hranolek a se solí. Tahle bramborová novinka se mi do noty halt netrefila, ale i tak jsem rád za jakoukoliv inovaci.

Další novinkou je možnost samostatně si objednat sýrovou omáčku. Třeba k hranolkám, nugetkám nebo jen tak. To je za mě pecka. Místo McShakers Fries zainvestovat pár korun a raději si objednat sýrovou omáčku. Na hranolky se sice nehodí až tak moc jako do sendviče, ale je sýrová sezóna, takže nepřemýšlet, platit a baštit. Asi tak nějak. A co je hlavní, McDonald's tím pádem musel odtajnit složení. Dle očekávání je to pěkná chemka, ale tak do fast foodu většina lidí nechodí na raw koláčky z místních farem, takže za mě je to v pořádku a omáčku si rád prubnu i příště.


Cena je 15 korun. Za ty peníze stojí. Ale nasčítá se vám to. Swiss King McMenu letos stojí 209 korun, k tomu extra porce omáčky do sendviče za 5 korun, Cheese King omáčka za 15 korun a jste na 229 korunách za oběd u mekáče. A chcete se trochu rozšoupnout a dát si tři sezónní hermelínky s omáčkou? Tak to jste na 284 korunách. 284 korun za oběd v mekáči... 

Jako všechno zdražuje. A víc než kdy jindy ze začíná vyplácet kupovat lokální, čerstvý a kvalitní potraviny v malých obchodech než průmyslově zpracovaný a dovezený přes dvoje, troje státní hranice. Dáte za to jen o chlup víc, ale kvalita bude násobně výš. A McDonald's s jejich novou cenovou politikou tomuhle trendu jen pomáhá. Cenově roste víc a rychleji než lokální bistra a začíná se přibližovat jejich cenám, zatímco kvalitou a chutí je pořád úplně jinde. Mraženou plackou neoslníte. Toť můj pohled na věc. Zvláštní to doba, kdy si raději zajdete na kvalitní burger z lokálních surovin a dáte za něj stejný peníz, co za jídlo ve fast foodu. Obojí bude drahý, ale to jedno za ty peníze prostě stojí víc. Jak to bude vypadat za pět let si netroufnu tipovat, ale rozhodně to bude zážitek sledovat. Jako zákazníci na tom můžeme jen vydělat. Teda pokud za těch pět let ještě budeme mít možnost volby a nebudeme muset stát ve frontě na hajzlpapír... :)

3 komentáře:

  1. No, fajnová slintající recenze. ;-) Budu se muset porozhlédnout po Plzni, jestli tu je taky někdo s fajnovým sýrovým potěšením, mimo ten McDonald. Akorát mám pocit, že to nebude za podobnou cenu jako v Ostravě..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam bych to viděl na Delish. Ten mě zatím nezklamal. :)

      Vymazat
    2. No, tak to musím vážně okouknout, díky Kavoni. 👍

      Vymazat