neděle 17. dubna 2022

Zelné placky

TATABAZAR 

Nemáte při čem pít pivo? Nepodlehli jste trendu kuchyňských koutů a ostrůvků? Mám pro vás perfektní tip na zelný placky. Jak to spolu souvisí? Zelný placky budete dělat cca hodinu. Z toho většinu času budete koukat do trouby. To stihnete vypít dvě piva v klidu v kuchyni. A co je nejlepší. Tyhle placky jsou tak vynikající, že vaše žena vás bude na kolenou prosit, abyste placky udělali někdy znovu. A co to znamená? Další pivka, zcela legální, bez výčitek manželek, blbých keců, ostrých pohledů a podobně. A další bonus. Placky se dělají skoro samy. Jen tuhle něco vybalíte, vymačkáte, splácáte a upečete. A fakt jsou luxusní. Žádná ironie. Taky jsou skoro zadarmo. Vlastně nemůžu najít žádný minus, který by tyhle placky měly. A to se stává málokdy!

Suroviny (na plech a půl - tak akorát, abyste museli dělat brzo další várku):
250 gramů hladké mouky
1 lžička soli
100 gramů změklýho másla
300 gramů kysanýho zelí

Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Mouku nasypte do mísy, přihoďte lžičku soli. Promíchejte. Přihoďte změklý máslo. Rukama hněťte. Prvně z toho bude spíš taková drobenka. Bokem vymačkejte kysaný zelí, překrájejte na prkýnku a přihoďte do mísy. Obouma rukama pořádně hněťte a časem vám z toho vznikne konzistentní nelepivá hmota. Na plechy dejte pečící papír a na něj z hmoty tvarujte menší placičky. Dejte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 30 minut. V polovině obraťte. Nezapomeňte se postupně zvlažovat pivem, ať po tvrdé práci a u rozehřáté trouby nezkolabujete. Gurmáni si během obracení lupnou panáčka. Hotový sušenky ochutnejte a dopijte pivo. Pak je doneste manželce. A až zabodujete, vzpomeňte si u toho na mě! Jo a taky na paní Barboru Volnou z Otrokovic, od které jsem recept sprostě ukradl z časopisu Pošli recept...


2 komentáře:

  1. Do zelňáků nepatří máslo, ale sádlo nebo nejlépe hromada nasekaných škvarků. K soli se taky hodí pridat ještě trochu pepře, kmínu a papriky 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle zní jako o dost jinej recept, ale jako správná prasárna. Určitě vyzkouším. Díky za tip. :) Dost možná se to pak objeví i tady, protože to sprostě ukradnu. :)

      Vymazat