Pamatujete na původní předcovidový slogan KFC Finger Lickin' Good? Slogan narážející na olizování prstů sundal Covid a KFC na něj zanevřelo, ale já na něj nezapomněl. A když už je tenhle slogan teďkom volnej, mohl by si ho někdo přivlastnit. Někdo, kdo dělá křidýlka s tak návykovou omáčkou, že si budete ty prsty oblizovat s neskrývanou a opravdovou radostí. Tak hurá pro negativní test, dát si doma židle dva metry od sebe a vydesinfikovat vzduch Lysolem. Pak už vám nic nebrání objednat si křidýlka od ostravskýho Dona Corleona, na který si dneska přečtete recenzi. Možná si ji přečtete zítra nebo tak, to už nechám na vás. A třeba si přečtete i recenzi z roku 2014, kdy jsem recenzoval jejich burger. Ta recenze už je sice naprosto bezpředmětná, ale tak třeba se hodně nudíte. Ale teď ty křídla...
Křidýlka nabízí ve dvou variantách. BBQ Wings a HOT Buffalo Wings. BBQ Wings znám, objednávám si je domů a na různý párty relativně často a trochu mě zarazilo, že tu na ně ještě není recenze. Tak jdeme na to. Křídla jsou krásně masitý, rozdělený v kloubu na paličku a spodní část přesně tak, jak by měly být a běhák nehledejte vůbec. Prostě rozdělení křídel na jedničku s hvězdičkou. Pro většinu samozřejmost, ale kolikrát už jsem dostal v restauraci křídla s běhákem, peřím a podobně a to by člověk v restauraci asi dostat neměl. Křídla chutnají po kuřeti, což je další plus a taky to už nebývá všude zvykem.
Dosud všechno v pořádku, ale pořád to není žádná extra pecka, která by vás vystřelila z kalhot do nebe. Tuhle pecku z toho dělá až Donova original BBQ omáčka, jak si ji honosně sami nazvali na webu. A tahle omáčka je za mně opravdu perfektní. Finger lickin' good ve všech smyslech toho slovního spojení. Je super sladká, lehce nakouřená a celkem výrazně líznutá sójovkou. Vlastně skoro taková Teriyaki omáčka. Hodně mi připomíná Teriyaki omáčku, kterou používá KFC. Ale na rozdíl od KFC s ní Don Corleone nešetří. Zmrzačený rozpůlený křidýlka mladých slepiček se v téhle omáčce doslova topí a volají o pomoc. Volají po někom, kdo je vyloví, sežere a olízne si prsty. A to budete vy. A pak znova a znova a znova a znova a znova, protože tohle je opravdu návyková záležitost. A co je nejlepší, tyhle křidýlka už jsem měl minimálně desetkrát a vždycky se v omáčce doslova topily. Hodně omáčky. HOOODNĚ OMÁČKY! Mňam. Víc asi nemám co dodat.
Snad jen, že jejich HOT Buffalo jsou ještě lepší! Ty jsem si objednal poprvé a během psaní téhle recenze mám sto triliónů chutí si je objednat znova. Zatím jsou to ty nejlepší Buffalo, jaký jsem v Ostravě baštil! A to bez jakýchkoliv výhrad. Omáčka je založená nejspíš na klasické Frank's RedHot Wings omáčce, kterou seženete i v Albertu a která je taková ta Buffalo klasika. Sám ji používám i doma na Buffalo pokusy. Každopádně to není jen o výchozí omáčce. Křidýlka od Corleona jsou perfektně dochucený i jako celek. Akorát kyselý a akorát pálivý. Kyselost je tak na 6/10, takže vám to zkřiví spíš nos než jazyk a pikantnost je na krásných 9/10. Poteče vám z nosa a z čela. Ale pokud máte rádi klasickou kyselou a ostrou chuť Buffalo Wings, tak vás tahle verze od Dona Corleona musí náležitě potěšit. Křídla v těstíčku se válí v kopci návykové omáčky a stejně jako u BBQ verze, tak ani tady nebudete moct přestat dokud vám nevybouchne žaludek. Přiznávám, že u Buffalo verze to bude o chlup dřív jak u nepikantní BBQ verze... K Buffalo křidýlkům dostanete zakysanou smetanu na namáčení a zjemnění chuti. Většinou se k Buffalo podává blue cheese omáčka, ale ta zákyska k tomu sedla taky hezky. Nováčky upozorňuju, že Buffalo opravdu není pro každýho a je třeba se připravit na pořádnou kyselost a pikantnost. To jen tak, ať nějaký důchodce nenamítne, že kyselostí se jen snaží zakrýt špatný kuře. Takovej názor na internetu už jsem taky postřehl... Ne, opravdu to tak není. Buffalo prostě musí být kyselý!
Co dodat. Ať už sáhnete po BBQ verzi nebo po Buffalo verzi, Don Corleone vás nezklame. Cena je taky nádherná. 15 kousků za 159 korun a 25 kousků za 219 korun. To je na Ostravu opravdu parádní cena za takhle dobře připravený křídla. Tuplem, když většina ostravských výdejen jídla po covidu zdražila a služby okolo jídla tu vyjdou dráž jak v Praze. Absurdní situace, ale tak ono se to snad srovná. Do té doby se budu halt ládovat křidýlkama a to mi vůbec nevadí!
PS: Pokud jste v Ostravě narazili na lepší křídla, dejte vědět. Zvlášť, pokud jde o Buffalo, který se staly mým neoficiálním kuřecím favoritem...
Slušná porce omáčky
OdpovědětVymazatSlušná porce omáčky
OdpovědětVymazat