čtvrtek 25. června 2020

BBQ Burger Speciál, Angel Grill, Ostrava

Vláda se pomalu ale jistě chystá zabít stravenky. Jedni se radují, že nebudou muset platit tučný provize nadnárodním korporacím kamsi do zahraničí za použití papírků. Druzí pláčou, protože jim vláda hrubě nabourá byznys model. No a mlčící většina řeší, jak v budoucnu doma vysvětlí, že měsíčně utratí přes patnáct stovek reálných peněz ve fast foodech... Do té doby nám naštěstí ještě pár měsíců zbývá. Už teď ale můžeme začít nakukovat i do podniků, kde stravenky neberou a kde zahučí ty těžce zdaněný peníze, takže placení obědů zabolí o chlup víc.

Jedním z takových míst je Angel Grill v Ostravě. K dnešnímu dni v podobě food trucku u Futura. Angel Grill byli jedni z prvních, kdo začal dělat parádní burgery na dálným východě republiky, konkrétně ve Frýdku-Místku. Nějakou chvilku měli frančízu i v centru Ostravy, ale vzhledem k naprosto ujeté a nestálé otevírací době se mně tam v podstatě nepodařilo nikdy najíst (a to jsem pracoval hned vedle). Paradoxně tak víc vítám jejich food truck a snad bude postávat u Futura tak často, jak to jen půjde. Proč?


Pěkně popořadě. Protože málo klikáte na reklamy, tak jsem musel do Tesca pro plíny v akci. Normálně to mám z ruky, ale co by člověk neudělal pro ušetřenou dvoustovku. V plánu bylo pak ulovit bizona u McDonald's a v sáčku ho hrdě přinýst domů k obědu. Do cesty se mi však postavil právě food truck Angel Grill. Cenově se McDonald's rozhodl atakovat food trucky/klasický restaurace a jarní promo v podobě "přidej si slaninu za dvacku" člověka spíš urazí než povzbudí. Takže rozmýšlení trvalo asi čtyři promile pikosekundy a už jsem stál u food trucku. Rozjímání nad výběrem má člověk dost ulehčený. Mají na výběr ze dvou burgerů. Já šel do BBQ Burger Speciálu, kterej jsem baštil i na jednom z burger festivalů a nemohl si ho vynachválit. Velikost si můžete vybrat mezi "malý" s 120 gramů masa a "velký" s 200 gramů masa. Já bral malej. To jen ať víte, na co že se to díváte na fotkách.


Burger jsem si nechal zabalit. Pršelo plus doma čekala hladová rodina, takže tam nebylo nad čím přemýšlet. Doma po rozbalení jsem čekal menší katastrofu, ale čekalo na mě velepřijemný překvapení. Cesta burgeru neubrala vůbec, ale vůbec nic. Možná dokonce naopak. Maso si stačilo krásně odpočinout a uchovalo si v sobě veškerou šťávu. Burger byl jednoduše zabalenej do alobalu, ale fígl v podobě kousku tlustýho ubrousku přesně pod houskou zajistil, že houska se cestou nerozmočila a zůstala krásně opečená a křupavá. K tomu nemám slov. Kdo umí, umí.


Po zakousnutí mně došly slova úplně. Už v prvním soustu se mi do pusy dostalo kombo masa, omáčky, slaniny a cibule. Maso bylo opravdu parádní, chuťově silný, hodně opepřený, šťavnatý a bylo udělaný na stoprocentní medium. Angel Grill používá část krávy zvanou chuck roll, což je kousek mezi krkem a roštěncem, takže prorostlý tak akorát. Lepší už maso být nemohlo. Možná by někomu mohlo vadit množství pepře, ale burger měl alespoň pořádný koule.


Slanina byla klasická anglická slanina. Akorátně ugrilovaná, dobře vyuzená, k BBQ omáčce a zbytku sendviče prostě dokonalá. Sluší se napsat něco i o jejich domácí BBQ omáčce. Tu si mimochodem můžete koupit za dost vysoký peníz na jejich eshopu. Nehledě na cenu je ta omáčka ale opravdu boží. Spíš než klasickou BBQ omáčku připomíná konzistencí spíš chutney. Chuť je pak vyladěná kombinace ovocných rajčat, sladkokyselosti a kouře. Prostě má v sobě všechno, co má mít. Sama o sobě je dobrá, ale svoje trumfy vytáhne až v kombinaci s masem, ke kterýmu se hodí dokonale. BBQ Burger Speciál se podle téhle omáčky jmenuje a naprosto oprávněně. Omáčku ucítíte od začátku do konce. Je nahoře i dole burgeru a tam taky pěkně zůstane. Díky housce. Houska je opečená, takže do sebe moc omáčky nenasaje a všechna tak zůstane k dispozici masu.


A nejen omáčkou, masem a slaninou vás tenhle burger ohromí. Volba ostatních surovin není o nic míň dokonalá. Červená cibule i polníček dodá svěžest. Co se trochu ztrácí je sýr. Ač moc kvalitní čedar, tak v plné puse ho od masa a omáčky nerozeznáte. K tomu nálož pepře. To by dal málokterej sýr. V čem je ale sýr perfektní jsou ty části housky, kde zrovna nemáte maso. S polníčkem a omáčkou tvoří čedar pěkný trio a vlastně vám ani nedojde a nebude vadit, že jste právě kousli do bezmasé části sendviče.


Dlouho se mi nestalo, abych na burgeru nenašel vůbec nic negativního. A dlouho se mi nestalo, abych ho vzal do ruky a zpucoval během pěti minut. Po dekádě burgerovýho obžérství a tisícovce snědených krav už mě nadchne opravdu máloco. BBQ Burger Speciálu se to ale podařilo. Maso na jedničku, omáčka taky a vůbec všechny suroviny. Poskládaný tak, že vám nikde nic nejezdí a všechno si užijete. Chuťově jde o totální gastroorgasmus.


Cena je 159 korun za malou verzi se 120-ti gramovým masem a 249 korun za velkou verzi s 200 gramovým masem. Cena to není nikterak nízká. Na druhou stranu podobný peníze dneska stojí i polotovary z fast foodů a ty jsou bez debat o tři řády horší. Malé verze se najíte na lehčí oběd. Velkou jsem nezkoušel a osobně ani nemám důvod. Dávám přednost menším porcím. Pak toho člověk stihne ochutnat víc. Burger si můžete dát i v menu s křidýlkama a salátem. Hranolek se bohužel nedočkáte.

Pokud bydlíte ve Frýdku nebo potkáte food truck od Angel Grill, neváhejte. Neváhejte ani sekundu, protože dostanete burger vyladěnej k dokonalosti. Burger, po kterým vám dojde, proč se vlastně burgery začaly jíst po celé planetě. McDonald's to možná začal, ale jsou to tyhle burgery, s kterýma budete chtít trávit věčnost v nebi. O Angel Grillu tady na blogu určitě nečtete naposledy...

Žádné komentáře:

Okomentovat