Suroviny (3 porce):
půlka velké cibule
stroužek česneku
kvalitní klobáska (nejlíp chorizo)
chilli paprička
220 g rýže Arborio
200 g sekaných rajčat z plechovky
1 lžíce protlaku
125 ml bílýho vína
750 ml kuřecího vývaru
krevetky
citrón
hladkolistá petrželka
olivový olej
sůl, pepř
Na pánvi si rozehřejte olivovej olej. Na něj dejte cibuli nasekanou na jemno, česnek nasekanej na drobno, chilli papričku nasekanou na drobno a nakrájenou klobásku. Já nesehnal chorizo, tak sem tam hodil kvalitní čabajku. Smažte, dokud cibulka nezesklovatí. Tak 7 minut. Přidejte na pánev rýži (nevařenou), nasekaný rajčata z plechovky, protlak a víno. Víno sem sehnal polosladký ze Španělska, ale každýmu podle gusta. Vařte pár minutek a teď přijde to nejdůležitější. Přilejte naběračku vývaru a zamíchejte. Počkejte až paella zhoustne a přilijte další naběračku. Takhle to v podstatě dělejte až do konce. Sem tam ochutnejte rýži a jakmile je uvařená na al dente nebo jak chcete, dochuťte solí a pepřem a máte základ hotovej. Dejte na talíř, položte na to uvařený a osolený krevetky nebo jiný mořský potvory, posypte čerstvě nasekanou petrželkou a přidejte měsíčky citrónu. Čvachtat si bude zaručeně celá rodina.
A pokud půjdete v obchodě nakupovat suroviny na tudle španělskou baštu a řeknete si: "Kurňa! Španělský pivo! To si k tomu dám.", tak to nedělejte. Je přespříliš hořký a mě teda nenadchlo. Taky barvu mělo jak pivo přefiltrovaný ledvinama nejmíň dvakrát. No prostě podprůměr. Snad první pivo z jihu, který mě vůbec nepotěšilo.
zdroj: Apetit
Žádné komentáře:
Okomentovat