středa 30. března 2011

Císařský trhanec

S menším zpožděním sem házím recept na přímo císařskou baštu. Recept sem viděl v České televizi a hnedka sem ho musel vyzkoušet. Fakt dobrota. Suroviny jsou podle receptu pro dvě osoby, ale já to sfutroval sám, tak abyste pak neměli hlad... :)

Suroviny:
125 g polohrubé mouky
sůl
2 vejce, žloutek a bílek zvlášť
250 ml mléka
50 g másla
rozinky dobře nabobtnalé v rumu
máslo na opečení
moučkový cukr na poprášení

Mouku nasypeme do mísy a smícháme se solí (cca 1 lžička). V hrnečku si prokvedláme mlíko se žloutkama a směs vmícháme do mouky. Získáme lívancový těsto. Z bílků si ušleháme pevný sníh a smícháme s těstem. Na pánev dáme kousek másla a rozpálíme ho. Až je máslo rozpálený, do pánve vlijeme těsto a na to nasypeme rozinky nasáklý s rumem (aspoň hodinu před vařením musíme rozinky naložit do rumu). Pánvičku přiklopte pokličkou a nechce opíkat. Po chvíli pokličku sundáme, vařečkou roztrháme těsto, přidáme do pánve další kousek másla a dál opíkáme.

Až máme trhanec dopečenej, dáme ho na talíř a posypeme moučkovým cukrem. V původním receptu ještě doporučují podávat s horkou hustou zavařeninou. Tu sem bohužel neměl, ale zní to hezky. Dobrou chuť.



PS: Starých rohlíků si na pozadí fotky nevšímejte. Fotit horký, krásně vonící jídlo hladovej není nic lehkýho. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat