neděle 22. července 2018

Burger s tvarůžkou, Boule za ušima, Ostrava

Bistro Boule za ušima. Jedno z ostravských hipsterských bister. Přímá konkurence Hogo Fogo. Nevaří tam špatně. Párkrát jsem tam byl, ale burger si nedával. Až jednou...


Takhle vypadá jejich Burger s tvarůžkou. Na lístku mají složení pěkně napsaný, tak to použiju: "mleté hovězí, olomoucký tvarůžek, karamelizovaná červená cibule na portském víně, majonéza, maminčina máslová houska, hranolky". Plus něco zelenýho, o čem nepíšou. Asi rukola. Na burger z Boulí jsem se těšil hodně. Slýchával jsem o něm jen samou chválu. K tomu dole ve sklepě u nich běží Food Porn Academy, takže o moderní gastronomii musí mít znalosti jako nikdo jiný. No bohužel. Bohužel se ukázalo, že i mistr kuchař se někdy utne. Bohužel se uťal zrovna na mým burgeru.


Maso jsem měl suchý. Propečený až na samotnou hranici možností masa. Chápu, že jsou kousek od Husova sadu, ale vzdávat mu čest takhle divně... No prostě se opravdu nezdařilo. Podle lístku ho mají dělat na medium. Houska byla taky trošku divná. Jakoby pořádně nevykynula. Ostatní suroviny potom ale byly super. Všudypřítomná lehká chuť tvarůžku. Naložená červená cibule, která byla opravdu parádní. Měla ještě konzistenci cibule, ale chuťově převládalo portský víno a lehká kyselost. S malým zbytkem cibulové palčivosti.  Do burgeru chuť jako dělaná. Majonéza byla super. Chuťově hodně výrazná. Řidší, ale zase se tak dostala všude. Dost možná si ji dělají sami. Rukola normálka. Takže suroviny kvalitní. Příprava pokulhávala.


Nejen suchost masa působila problém. Jeho kulovitější tvar měl za následek vyklouznutí surovin z housky hned, jakmile jste ho vzali do ruky a chtěli se zakousnout. Někdo by mohl navrhnout příbor. To ne. Burger se vychutnává rukama. Tenhle se tomu ale sakra bránil. No zdolal jsem ho a pochutnal si. Ale to maso... to maso to přizabilo. V Mama's jsem růžovej střed taky nenašel, ale pořád to maso bylo vynikající a šťavnatý. Tady bohužel ne. Někde ve sklepní hospodě, kam lidi chodí na svých deset denně, tam bych to čekal a nepozastavil se nad tím. Od Boulí mě to ale prostě zamrzelo u srdce.

Celkový zhodnocení? Tenhle burger beru jako chvilkovou slabost a "zrovna se nepovedlo". V Boulích umí a já to vím. Určitě jim dám ještě šanci. Ale tentokrát mě nějak extra nezaujali. Cena 205 korun i s hranolkama. Hranolky připomínaly spíš vařený brambory a asi se nestanou tím, kvůli čemu tam budete chodit. Nebo se taky zrovna nepovedly? Jak to s Boulema máte vy? Piště do komentářů.

3 komentáře:

  1. Tak předem bych chtel rict, ze jsi super frajer a mam tvuj blog hodne rad. Lezu sem denne a cumim, kdy zase neco pridas, abych se mohl inspirovat.
    Ale k veci. Jsem z Olomouce. Jak muzes napsat "tvaruzka"?
    Ty zlosynu? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem z Prahy a usi mi to trha uplne stejne :D Ovsem rychla kontrola mi potvrdila mou domnenku, za je to takhle psany na menu.

      Vymazat
    2. Tak předem díky za pochvalu. :) Sám taky pocházím z Olomouckýho kraje, takže sám vím, že jedinej správnej tar je "s tvarglem". :) Ale jak už tu napsal pan anonymní, psal jsem to tak, jak to měli v menu...

      Vymazat