sobota 31. října 2015

Bad Byron's Butt Rub

Recenze, která nejspíš nikoho zajímat nebude, ale přece ji napíšu. Jak asi chutná, podle spousty měřítek, jedno z nejlepších grilovacích koření na světě? Proč jedno z nejlepších? Spoustakrát vyhrálo a vyhrává různý ankety v domovským státu grilování, USA. Patří mezi nejprodávanější. Najdete ho snad ve všech BBQ žebříčcích v USA. Ale to hlavní je, že grilovací tým lidí okolo téhle značky obráží grilovací soutěže po celým světě a skoro vždycky si odveze metu nejvyšší. Pro nutkání pokochat se obrázkem spousty trofejí klikejte ZDE. Já byl sice línej shánět a kupovat si celou pikslu, ale do ruky se mi dostal pár testovacích balíčků tohodle zadkotřeče od špatnýho Byrona (měl bych změnit profesi a dělat překladače). Tak proč je nevyzkoušet.


Složení zní hodně obyčejně. Pepř, paprika, cibule, česnek sůl, trochu chipotle a nějaká ta protihrudkující a protispékavá chemie přírodního původu. Neobsahuje glutamáty (v USA zované MSG). Ano, i v USA se lidi snaží zbavit glutamátů v jídlech.

Tohle koření jsem si naházel na žebírka pomalu pečený v alobalu. Před koncem jsem je hodil pod gril a glazoval pro krásnou kůrčičku. Co si budeme povídat, povedly se. Fotku hotových žebírek nemám. Než jsem si vzpomněl na foťák, kilo žebírek se proměnilo v hromadu kostí. Budete se muset spokojit s fotkou před pečením. Ale k tomu hlavnímu. Jak vlastně chutná to koření? Obyčejně! Obyčejně až hanba povídám. Prostě jako papriková sůl s lehkým nádechem pálivosti. Dostat vedle sebe hromádku obyčejnýho grilovacího koření třeba od Kotanyi a hromádku koření Butt Rub, musel bych se hodně snažit, abych našel rozdíl. Rozdíl je snad jen v mleté sušené cibuli, která se u nás používá málo a hrozně špatně se shání. Ale ta se ve výsledným mixu stejně ztratí. V USA, stejně jako v ČR, zjevně lidi rádi hlavně papriku na svým grilovaným mase.



Butt Rub není špatný koření. Naopak, je výborný. Ale rozhodně není ničím speciální. Ne tak moc, aby se vyplatilo objednávat někde z USA nebo z UK za pořádnej příplatek k poštovnýmu. Pokud budete dělat nějakej větší nákup ze zahraničí a tohle koření tam objevíte, nebo ho objevíte někde v ČR, klidně ho do košíku přihoďte. Bude se vám s ním dobře pracovat. Ale stejně tak si můžete koupit grilovací koření v nejbližším stánku babky kořenářky. Rozdíl budete hledat velmi obtížně. A jak je možný, že Butt Rub grilovací tým všude sbírá ocenění za grilování? To je jednoduchý. Prostě umí dobře grilovat a jen dokazují, že koření vám dobrou baštu neudělá. Je to umění kuchařů, co vám zařídí dobrou baštu.

PS: Pokud máte nehorázný nutkání tohle koření přecejen ochutnat, objednat ho můžete třeba ZDE. Nic bližšího jsem nenašel. Pokud vy najdete, dejte vědět do komentářů.

Žádné komentáře:

Okomentovat