sobota 15. září 2018

Burger Festival 2018, Frýdek-Místek

Volal Aštar Šeran, že tu dlouho nebyl nějakej článek. Dlouho jsem totiž nebyl ve fast foodu a nebo na něčem, co by stálo za námahu ve psané formě. Takže sem hodím jen jeden takovej mezičlánek, aby se fanoušci nejlepšího blogu na světě společně s Aštarem nenudili a mohli se pokochat dvojpárem nekvalitních fotek a kvalitních recenzí.

Vinou nevlastní vůle jsem se ocitl na Burger Festivalu ve Frýdku-Místku. Díky rozumným velikostem burgerů jsem ochutnal dva. Výběr prvního byl těžkej. Druhýho ještě víc. Stánků s burgerama tam bylo okolo dvaceti a každej stánek měl dva, tři burgery. Burger se slaninou, burger s vajíčkem, burger s BBQ omáčkou, burger s jalapenos... klasika vedle klasiky. Nepochybně parádně vyladěná, ale pro prostřílený specialisty naší úrovně už je to trochu ohraná písnička. Já vyhlížel exotičtější kousky. První stánek, kterej splňoval moje úchylný představy, byl stánek Amici. Konkrétně Level 10 Burger.


Tenhle krasavec vypadá obyčejně, ale někdy člověk musí poslouchat svůj instinkt a ten můj mě tentokrát nezklamal. Tenhle burger byl famózní! Hovězí maso, domácí Buffalo omáčka deseti chutí, karamelizovaná cibulka, strouhaný cheddar a domácí houska s černým sezamem. Houska na jedničku s hvězdičkou. Nadýchaná, chutná, neruší zbytek, drží tvar i přes neskutečný kilokvanta omáčky a tekutin a prostě na jedničku. Strouhanej cheddar je geniální vynález. Krásně se rozteče, je všude a v pořádné vrstvě tak, aby byl krásně cítit. A hlavně kvalita toho cheddaru mě dostala do kolen. Takhle krásně chuťově plnej a hutnej cheddar, aby člověk pohledal. Zase nemám co víc dodat. Karamelizovaná cibulka byla karamelizovaná cibulka. Akorát udělaná, trochu sladká, trochu cibulatá. Dobrá. Maso bylo tenčí. To je na festivalu určitě lepší než dvou set gramový flákoty. Chuťově taky vynikající. A hlavně i přes tenčí plátek bylo naprosto perfektně medium! Všechny klobouky ve foyer Tonaku dolů. Takhle si představuju maso ve svým burgeru.


Ale to opravdu nejlepší. To nejlepší opravdu a opravdu nejlepšejší opravdovo opravdový nej byla omáčka. Jejich domácí Buffalo omáčka deseti chutí byla jedna z nejlepších omáček, jakou měl můj jazyk tu čest ochutnat. Jen se bude hrozně špatně popisovat. Oni si tam těch deset chutí asi nějak okecají, ale já jich tolik do kupy nedám. Je lehounce nakyslá na jedné straně, sladká vedle toho, dost pikantní, ale tak akorát napříjemno, hodně uzená a vzadu lehce vykukuje ovocitá chuť, asi rajčat. Svoji uzeností mě hodně připomněla omáčku z Royal Bacona. Ale je o triliardu procent víc komplexní. Komplexní a vyvážená. Konzistence je taky naprosto perfektní. Ani řídká, ani hustá. Do burgeru akorát. Množství musí uspokojit i ty největší milovníky omáček. Co si budeme povídat. Tahle omáčka je na Nobelovu cenu za fyziku a chemii dohromady. A pokud někdo dokáže vypsat všech deset chutí, tak i na Nobelovu cenu za literaturu. Level 10 Burger je o perfektní omáčce a ani ten zbytek se rozhodně nemá za co stydět. Tenhle burger si budu pamatovat hodně dlouho.

Po podobným kousku bylo jasný, že to ten druhej nebude mít jednoduchý. A protože nejsem profi jedlík padesátky ovocných knedlí najednou, tak ani ten hlad už nebyl nějak extrémní. Hledal jsem nějakou lehčí variantu na burger. Samozřejmě ne vegetariánský, kterých tam bylo kupodivu až až. Kolik vegetariánů chodí na burger festy? Vege festy plný okurek, chřestu a stánků filozofických fakult na ně! No po chvíli hledání jsem našel otevřenej burger od Hospůdky u bobra.


Přesný složení se mi bohužel nepodařilo dohledat, ale takhle z paměti a paměťových médií tam byl plátek černýho chleba, Harissa, salát, hovězí maso, pěna z artyčoku, slanina, smažená cibulka, sýr Grana Padano a obří list bazalky. Vlastně takovej salát s masem a pečivem v jednom. Open-faced burgery a sendviče za velkou louží dneska docela frčí, takže tohle zjevení ve Frýdku-Místku beru jako první, ale rozhodně ne poslední. Na podobný otevřený monstrum potřebujete příbor a protože má ke klasickýmu burgeru docela daleko, tak se to tím příborem ani nebudete stydět sníst. První sousto chleba se salátem. Chleba vynikající. Byly v něm nějaký zrníčka. Byl hutnej a všechno, co do něj nateklo, přežil se ctí. I přes černou barvou chutnal klasicky po pečivu. Za mě super. Salát klasika. Další sousta už toho měly víc včetně masa. Maso bylo bohužel propečený až moc.


Šťávy v něm moc nezůstalo, ale chuti ano. A ta chuť byla super. Super chuť kravičky. Akorát slaná, namletá a mrtvá kráva. Mňam. Škoda toho propečení. Naštěstí díky kvalitě masa se to dalo přežít i tak. Silná chuť masa se hodně hodila k pikantní Harisse. Ajvar asi všichni znáte. A Harissa je taková ostřejší, svalnatá a víc opálená ségra ajvaru. Parádní omáčka k jakýmukoliv masu. Nahoře na mase a omáčce byl opravdu gigantickej list bazalky. Ano děti, to je bazalka. Takový listy by vám stačily tři na celou Margheritu. Bazalka dodala taky zajímavou chuťovou vložku. Sár Grana Padano byl nastrouhanej na super jemno na celým sendviči. Dost se ztrácel. Omáčka z artyčoku byla hodně řídká a nikde ji nezůstalo takový množství, aby dokázala něco dochutit a sama o sobě taky neměla moc výraznou chuť. Harrisa ji válcovala. Sušená cibulka byla taková ta kupovaná klasika, co se dá koupit i v Ikea. Občas se prosadila. Slaninu jsem baštil bokem. Mohla být víc křupavá. Jinak klasická slanina.

Celek jako takovej byl příjemný překvapení. Hlavně díky formě. Dát si maso s pečivem, salátem a omáčkama v jednom může vypadat jako kravina, ale pokud je tohle inovace salátů a jednou si pod slovem salát člověk představí něco podobnýho, vřele rád začnu saláty baštit po tuctech. Povedená fúze mezi českým chlebíčkem, americkým burgerem a salátem. Tenhle kousek sám o sobě pak mimo formu ničím moc šokovat nebude. Maso je sušší, ale chuťově výborný a budete ho cítit hlavně s pikantní Harrisou. Mimo maso ucítíte pak to, co máte a vidíte na vidličce. Velký plus je plátek kvalitního a hutnýho pečiva. Otevřenej burger z Hospůdky od Bobra jsem rád ochutnal, ale vzpomínat na něho budu spíš díky tomu, že je to první open-faced burger, kterej jsem v ČR ochutnal, než díky čemukoliv jinýmu.

Toť vše z Frýdecko-Místeckýho Burger Festu. V podstatě ten stejnej byl i v Ostravě u Nové Karoliny. Jen o chlup větší a v létě. No ve Frýdku zase měli stánek American Drinks, což je pro mě plus. Taková plechovka Mountain Dew Pitch Black k burgerům patří víc než Birell Pomelo a Kingswood Cider nebo co to tam všude propagovali. A jeden tip za pět praček Whirpool. V pátek ráno na těchhle festivalech nikdo není a na frontu nenarazíte.

Žádné komentáře:

Okomentovat