středa 5. března 2025

Alsaský slaný koláč

Občas si koupím nějakou ujetou kuchařku pro radost, občas si koupím kuchařku, od které mám vysoký očekávání a občas si koupím kuchařku, protože stojí pár kaček a hází na mě na Knihobotu smutný oči. A občas nějaká kuchařka splňuje všechny tři kritéria a pak si spolu v kuchyni užíváme spoustu srandy. Jako tenká kuchařka s příhodným názvem Pizza Quiche Slané Koláče. A pak s hrůzou zjistím, že mé milé nejmilejší děti tuto kuchařku týrají div z ní stránky nelítají a já bych mohl brzo přijít o svůj oblíbený recept na Alsaský koláč, též zvaný Flammkuchen! On to teda asi nebude nějakej ten nejoriginálnější a nejpůvodnější recept, ale je tak super rychlej a jednoduchej, že ho doma zvládnou udělat i fanoušci mistra. Ono v té knížce je podobných receptů víc, ale o těch třeba příště. Teďkom si jdu rychle uložit recept na Alsaský koláč, než mi stránku s ním sežere kočka nebo než skončí nacpaná v květináči nebo tak něco.

Suroviny:
1 balení těsta na pizzu (takový to srolovaný)
4 malé cibule
150 gramů anglické slaniny
olej
160 gramů zakysané smetany
2 lžíce mléka
sůl
pepř
drcený muškátový květ

Troubu zapněte na 200 stupňů. Nakrájejte cibuli na proužky a slaninu na kostičky. Na pánvi si na oleji pěkně osmažte cibuli a slaninu. Nechte trochu vychladnout a smíchejte to se zákyskou, troškou mlíka, trochou soli, pěkným množstvím pepře a trochou drcenýho muškátu. Ochutnejte a pokud jste spokojeni, začněte chystat těsto. Rozmotejte ho na plech na pečící papír. Trochu zvedněte okraje a na těsto dejte směs cibule, slaniny a zákysky. Hoďte do trouby na nějakých 20 minut a sledujte tu nádheru, jak se peče. Rychlý, jednoduchý a vynikající. Nikdy nezklame.

13 komentářů:

  1. Taky takhle dělám, jen tu zakysanku ještě v nějakém lehkém poměru smíchám s plnotučným tvarohem místo mléka.

    OdpovědětVymazat
  2. Já používám crème fraîche. Vydrží to krémové i po těch 15-20 minutách. Dále muškátový oříšek a ne květ, listové těsto místo těsta na pizzu a vůbec to na pánvi nepřipravuji, prostě přidám přísady na plech jak na pizzu a propečené mi to příjde dostatečně. Mléko a olej tedy taky nepoužívám. Yedko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už zní skoro jako jinej recept. A crème fraîche? Viděl jsi titulní stránku té knížky, z které je recept? :)))

      Vymazat
  3. Ten tvaroh mi taky příjde jako řešení v mixu ze zakyskou když nemám crème fraîche. Právě nechápu, proč to tím mlékem chceš ještě více zvodnatět :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Otevírat kvůli tomu tvaroh mi přijde moc hogo fogo. Takhle je ta konzistence za mě ideální. Voda se vypeče v troubě a chuťově převládá cibulka se slaninou plus opepřená zákyska v pozadí. Ale nemůžu soudit, dokud nevyzkouším... Pak bych ale volil asi už rovnou ten crème fraîche.

      Vymazat
  4. Ja to delam podobne, az na testo - kdyz mam cas, udelam si svoje kynuty, kdyz ne, kupuju v Lidlu listovy s maslem - nejak tomu kupovanymu pizzovymu neverim:) S tim listovym to doporucuju vyzkouset.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Listový těsto miluju a používám pořád, ale zrovna s tímhle mi to moc nesedlo. Už je to hodně mastný. Tohle je vlastně jedinej případ, kdy používám to kupovaný pizza těsto. :)

      Vymazat
    2. Jo, ja to beru tak jak ruzny verze tehoz. Luxusni je s domacim kynutym testem (lze i bez kynuti, ale to mi moc nejede), creme fraiche a treba panchettou ci guanciale. Dobry na tomdle kolaci je, ze kdyz nemas slaninu, soupnes tam konzervomilny rybicky treba, da se tunit treba susenejma rajcatama a tak.
      Mimochodem, kdyz uz sem zminil guanciale, dej svuj recept na carbonara! Nepochybuju o tom, ze jakozto gurman je doma tvoris:)
      Joab

      Vymazat
    3. Carbonara je jedna z mála věcí, který doma nedělám a rád si je objednám v restauraci, kde umí vařit. Nechce se mi s tím drbat a hlídat tu správnou teplotu, kdy tam šoupnout žloutek. Doma si dělám Aglio Olio Peperoncino, když mám chuť na rychlý špagety. Ty doma milujeme. Guanciale jsem brával v italským obchůdku La Formaggeria u Nové Karoliny, ale tam bohužel zavřeli. Kupní síla v Ostravě halt podobný podniky neudrží... :/

      Vymazat
    4. A narazils v hospodě na dobrý carbonara, to jest bez smetany a ze správnejch ingrediencí? Já teda nikdy, včetně jakoby dobrejch hospod.. do žloutku s pecorinem či parmezánem nacpeš pár lžic vody ze špaget a pak už neni úplně moc co zkazit.. fakt doporučuju zkusit udělat dom, žádná jaderná věda to neni, třeba viz "těhotnej kuchař". A guanciale bejt taky nemusí, když máš prorostlou panchettu třeba..
      Joab

      Vymazat
    5. Ano, s listovým těstem je to hodně mastný, ale mj. i proto to pak neděláš ještě na oleji a máš tam ne úplně roztopený crème fraîche, který to alespoň trošku zastabilizuje. Ale dobrá pointa, ale pokud ne listový těsto tak fakt to domácí originální na flammekuchen!

      Vymazat
  5. Přesně! Souhlas. Buď vlastní těsto nebo listový. Kupovaný na pizzu je odpad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tož když už vlastní těsto, tak to rovnou člověk koupí exkluzivní suroviny a udělá pořádnej Flammkuchen. Ale to už pak není ta správná rychlovka ala mistr...

      Vymazat