neděle 16. června 2019

Double Cheddar Beef, Burger King

Sýrové prázdniny (nebo tak nějak)

Ač mám k McDonaldu spoustu výhrad a od pondělka s jejich zmenšeným Big (Medium) Tasty Baconem asi přibude další, tak jedno se jim musí nechat. Jejich web, Facebook i aplikace jsou aktualizovaný v podstatě okamžitě od začátku nové akce. O jednotlivých cenících pro každou pobočku zvlášť ani nemluvě. Tohle mají zmáknutý na jedničku. No a pak je tu Burger King, kterej má novou akci několik dní, ale dozvíte se to jen na živo nebo z polskýho webu. Online servis kvalitou připomínající kvalitu jejich pobočky na hlavním nádraží v Praze. Kdo tam kdy byl, pochopí. No takže mi musíte věřit, že Burger King přišel s novou akcí. Jakási sýrová sezóna, jejíž název si přesně nevybavím (v Polsku jsou to Cheese Summer Vibes). Součástí téhle nové akce je hovězí a kuřecí se spoustou čedaru. Tož proč ne, jdeme na to.


Double Cheddar Beef má dost jednoduchý složení. Dva plátky z kravské mrtvoly (ano milí vegani, víme že baštíme mrtvoly a chutnají nám, nemusíte to psát křídou po parcích), spoustu plátků čedaru, pár plátků slaniny, dva plátky rajčete, salát a sýrovou omáčku. Všechno je to v kukuřičné housce, kterou znáte z jejich Anguse. Složení na první pohled nenásilný a celkem povedený.


Začnu houskou. Burger King naštěstí zvolil housku z Anguse, která patří k těm jeho kvalitnějším houskám a hlavně k houskám s větším poločasem rozpadu. Pamatujete na Double Bacon King? Ten v podstatě nešel ani sníst a pro lidi s nižší stresovou toleranční hranicí to byla přímo rozbuška. Houska z Anguse je ale pevnější a ač se v půlce tvářila, že to hodlá vzdát, tak poctivě držela až do konce. Chuťově je to taky jedno z těch lepších pečivovitých pečiv. Má nenásilnou chuť, která neruší zbytek sendviče. Jedno minus bych ale našel. Nějakou záhadou do sebe vcucnula veškerou omáčku.


A teď starší občanko raď. Je to chyba housky nebo použité omáčky? Já bych v tomhle případě obvinil omáčku. Je hrozně řídká a jemná. Ideální kandidátka na procházku v porézní housce. A je to škoda. Škoda škoda veleškoda. Ta omáčka má totiž opravdu extrémně zajímavou chuť. Jestli si někdo kdy stěžoval na chemii v sýrových omáčkách, tak z téhle mu vypadne oko. Je supersýrová a zároveň s obřím taveným dozvukem. Ale tak taveným, že člověk chvilku neví, jestli v puse válí tavící soli nebo rychlosůl z uzenin. Prostě zase něco, co tu ještě nebylo. Nějak takhle budou chutnat ty slavný sýry ve sprejích v USA, bez kterýho si tamní texaský obézní obyvatelstvo neumí představit ranní toust.


Což je fajn možnost a zážitek ochutnat. Bohužel se vám všechna tahle omáčka vsákne do housky a od rozbalení máte tak třicet sekund na to nějakou odchytit a ochutnat samostatně, abyste svoje zážitky mohli předat dál pomocí blogu moderního vzhledu s vtipnými články od experta na dělenou stravu a zdravé stravování. Pak už totiž o omáčce neuslyšíte. Z housky cítit není, na mase cítit není, prostě ji najednou není. A to i přes její opravdu silnou, steroidama nahnanou chuť. Takže omáčka dobrá, ale tak na postříkání hranolek. Do burgeru moc ne. Nebo možná kdyby ji bylo třikrát, čtyřikrát víc, tak by to byla pecka. Taková pecka, že by se ten burger mohl po čedaru třeba i jmenovat. Moment...


Zbytek nic extra. Salát ušel, ale bylo ho málo. Dva plátky starýho rajčete, který svoji vláhu nechalo někde jinde, nenadchnou. Slaniny bylo dost. Dodávala krásnou uzenou chuť. Ale taky tak nějak umělou. Spousta čedaru na mase a mezi masama se popravdě taky trochu ztrácela. Což je vzhledem k jeho velkýmu množství opravdu husarský kousek. A maso má za mě dva body z deseti. Bylo hrozně suchý. Jako sníst pytel písku. Jestli ho dělali dvě hodiny dopředu nevím, ale rozhodně tak chutnalo. Takže kromě zajímavé omáčky mě vlastně nic nepotěšilo. A vzhledem k množství omáčky vlastně ani ta ne. Celkovou chuť tvoří suchý maso, trocha sýra a nic jinýho. Slabota.

Jo a cena? 159 samostatně a 209 v menu se středníma hranolkama a pidi bezedným kelímkem (0,35l). To abyste z těch hranolek náhodou neztloustli a malej kelímek vám pomohl v pohybu při běhání sem a tam pro pití. Double Cheddar Beef je propadák, poměr cena/výkon je propadák, padesát korun za pár hranolek a pidi kelímek je propadák. Tímhle si u mě Burger King plusový body nezískal. Kdyby tam bylo několikrát, a to doslova několikrát víc omáčky. Tolik omáčky, že by z toho tekla a byla všude, tak by ten burger byla pecka. Pecka, jaká tu dlouho nebyla a která by možná smázla sýrovku u konkurence. Takhle je to jen krádež peněz za bílého dne.


A pokud už jste si Double Cheddar Beef náhodou koupili a v půlce vás začala ta suchost obtěžovat, zabalte si ho, doneste domů, ohřejte v mikrovlnce a nakydejte na něj svoji oblíbenou omáčku. Já si na něj nakydal Street Spirit od Gastona, kterou jsem poprvé baštil u stánku Punk Food v Kompotu. Mangovo-švestková pikantní chuť si s masem rozumí a najednou se ten burger dal sníst. Po pravdě mám chuť se na Burger King příště vyprdnout úplně a rovnou si zajít na čerstvýho burgera. Cena bude stejná a zážitek mnohem lepší. Je sice fajn, že Burger King nabízí ve čtvrtky 1+1 Whopper zdarma, ale začíná to být jediná chvíle, kdy se tam člověku vyplatí zajít. Ale tak třeba mě Cheddar Chicken přesvědčí o opaku...


No ale aby nebyla tahle recenze jen negativní slepenina, tak Burger Kingu se jedna věc povedla. Jsou to ty jejich nový Kuleczki Mozzarella z pomidorami. Jedna kulička vás vyjde na desetikorunu, ale na rozdíl od Double Cheddar Beefu za ty peníze, alespoň na ochutnání, stojí. Není to totiž jen Mozzarella v trojobale z friťáku, ale jsou to komplet Arancini. Arancini jsou smažený plněný kuličky z rýže. Takový opravdu vytuněný rizoto vyfiltrovaný přes friťák. Do teď jsem měl Arancini jednou v životě ve fine diningovým Bamboo v Ostravě a žádná pecka to nebyla. Ale nikdy by mě nenapadlo, že je příště potkám ve fast foodu. Takže za tohle má u mě Burger King plus, díky kterýmu na něj ještě úplně nezanevřu.


Arancini v podání Burger Kinga jsou z rýže ochucené rajčatama a nějakým asi oregánem, uvnitř kus mozzarelly a celý je to obalený v bylinkovým trojobalu a osmažený. Chuťově je to dost silný a dobrý. Pořád je to jen rýže s rajčatama, bylinkama a sýrem, ale mě to sedlo. Sedlo mi to víc než několikanásobně dražší Arancini v klasické restauraci. Takovej finger food si nechám líbit a klidně těch pár extra peněz za jeho vyzkoušení uvalím. Ale za suchý maso bez omáčky ne. Takže Double Cheddar Beef za zkoušku nestojí (ledaže by jste si řekli o čtyřnásobnou porci omáčky a obsluha s tím neměla problém), ale ty jejich mozzarellový koule klidně zkuste. Ty za ten zážitek stojí. Jen je berte jako něco opravdu extra. Pokud máte hluboko do kapsy, tak si za těch padesát korun radši zajděte na velkej b-smart. To je asi momentálně nejlepší poměr cena/výkon ve fast foodech...

Žádné komentáře:

Okomentovat