sobota 2. února 2013

McBůček a McKřen, McDonald's

Lidovky

McDonald's se rozjel a sype jednu novinku za druhou. Prve tři velký sendviče, zapomenutý okurky, pak Lidovky, do toho kampaň sestavování vlastního burgeru a přespříští týden nás čeká sýrová sezóna, kde budou určitě taky nějaký ty fajný novinky a hlavně on, král Swiss King. Co k tomu dodat? Od McDonald's by se mohly ostatní řetězce učit. Teďkom se trochu blíž podíváme na Lidovky. Nejspíš už jste si jich všimli i díky celkem extrémním reklamám, kde z Valachů dělají socky, který moc neutrácí a hranolkům říkají hranatý ertepláky. Nu což, mrknem se prve a McBůčka.


McBůček

McBůček je McDonaldovská klasika, kterou si ale mladší ročníky těžko budou pamatovat. McBůček byl vytvořenej chvilku po příchodu McDonald's do ČR, aby se vůbec nějak zviditelnili, protože o McDonald's předtím většina lidí vůbec neslyšela. Pro dnešní mládež těžko představitelnej fakt. Asi jako ten, že tu ještě nebyl internet... No každopádně McBůček tehdy slavil úspěch, posbíral i pár cen za nejlepší českej produkt a pak se zdekloval na spoustu let. Jak dopadl jeho velkolepý comeback? Bohužel v době, kdy tu byl naposled, sem si v McDonald's dával zásadně Big Mac a to ještě dvakrát do roka, takže nemůžu srovnávat se starší verzí. A to je celkem škoda, protože dodavatelé McDonald's se od té doby musely poměnit a kvalita byla určitě rozdílná. Nicméně dnešní kvalita je ta, která rozhoduje.


McBůček jsou dva grilovaný plátky hovězího masa s uzeným bůčkem, cibulí a sýrem v sezamové housce. Alespoň podle popisu. Slušilo by se dodat ještě kečup a hořčici. Houska je střední a podle ceníku, kam se tento sendvič dostal (bude s náma dlouho), váží 185 gramů. Takže o něco méně než Big Mac a o něco více než McDouble. A jak chutná? Výborně. Základ je klasická chuť hamburgeru od McDonald's a sice chuť masa s hořčicí, kečupem a cibulí, sem tam chuť sýra. McBůček je ale vyvedenej k dokonalosti plátkem bůčku. Plátek bohužel není tak tlustej, jak je na promo fotkách, ale chuť má dobře masitou. Sem tam se v sendviči ztratí, ale pak se zase objeví a chuťový pohárky můžou jen jásat. Opravdu vyvedená kombinace kvlitních surovin. Cena 65,- samostatně a 79,- se středníma hranolkama. Samostatně to moc dobrá koupě není, ale s těma hranatýma erteplama už se to dobrým úlovkem nazvat dá a normální jedinci se i najedí. Za ochutnání tenhle sendvič rohodně stojí a McDonald's si zaslouží palec nahoru, jak by řekl homo model ze sportu na Nově.


McKřen

Pokud sem McBůček pochválil, tak McKřenu bych musel dát metál. Ale pěkně od začátku. McKřen je druhá z Lidovek a jeden z mála sendvičů, na kterým se vedení McDonald's opravdu vyřádilo a vytřískalo z dobrýho nápadu všechno, co se dalo. McKřen začal průzkumem, kde chlapi uváděli, že po česneku je křen jejich nejoblíbenější příchuť. A protože na česnek si budeme muset asi ještě počkat (nikdo nechce, aby mu po obědě u McDonald's táhlo z huby), tak vyhrál křen. A po skoro roce (!) vývoje omáčky se výsledek dostal do prodeje.


McKřen jsou dva plátky vepřovýho masa s křenovou omáčkou a rajčaty v podélné housce. Složení hodno rytířského řádu. Houska je super a chuťově nepřebíjí zbytek. A nemá ani šanci. V sendviči jsou dva plátky vepřovýho masa a'la McCountry, takže mají typicky kořeněnou chuť. K tomu křenová omáčka. Omáčka je vymazlená a není ani ostrá, ani jemná. Je prostě tak někde mezi. Ucítíte parádní chuť křenu a trochu vám vleze i do nosu tak, jak křen má. Prostě super. V kombinaci s kořeněným masem je to opravdu labužnická záležitost a doporučuju ochutnat všem, kteří nemají nic proti křenu. Váhu má o dost vyšší než McBůček a sice 220 gramů. Cena stejná, 65,- samostatně a 79,- se středníma erteplama. Na rozdíl od McBůčku bych za McKřena byl ochotnej dát i těch 65,- samostatně, protože za ty prachy opravdu stojí. S hranolkama dělá koupi přímo fantastickou a snad bude v nabídce co nejdýl, protože se stal jedním z mých favoritů u mekáča. A tož tak!


Závěrem se jen sluší dodat, že Lidovky jsou opravdu vydařená akce a snad se finančně vyplatí a dočkáme se podobných častěji.

9 komentářů:

  1. Díky za recenzi, možná toho křena nakonec zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kurna a zrovna vcera som si vravel, ze sa Ti ozvem a pojdeme robit valasske socky spolu. Tak nabuduce. Herr Bubu

    OdpovědětVymazat
  3. McBůček: Opravdu vyvedená kombinace kvlitních surovin? Ty ses musel pomátnout. Mletý odpad v podřadný nasládlý housce. Zkoumal jsi někdy složení? To je nějaký placený PR?
    Marcelus

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkoumal. Třeba tady:
      http://nutrition.mcdonalds.com/getnutrition/ingredientslist.pdf

      http://www.mcdonalds.co.uk/ukhome/whatmakesmcdonalds/questions/food/buns/what-are-the-ingredients-of-the-big-tasty-bun.html

      Rozmrazená a dopečená houska z Alberta obsahuje to samo. A 100% mletý hovězí maso v Albertu ani nekoupíš...

      Vymazat
  4. S O2 máte střední menu s Lidovkama za 89 :)

    OdpovědětVymazat
  5. McBůček je zatím můj favorit u Mc .. :-) Teda po sendviči ve snídaňovém menu :-) .. Křena jsem nezkusila ale když vidím to vepřové na které v Mcdonaldu opravdu nic nemá docela toho lituju .. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Udelame nejakou petici za navrat mckrena nebo aspon countryho?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I dneska se raz za čas objeví na oficiálním FB McDonald's zmínka o těchhle dvou, takže ještě není nic ztracený. McKřena bych bral všema deseti! :)

      Vymazat