neděle 26. června 2016

Western Beef McWrap, McDonald's

McWrap Fusion

"Chutě ze všech koutů", tak zní slogan staronové akce od McDonald's. No já pár let bydlel na kolejích s Rusem a ochutnávku z koutu jeho části lednice bych opravdu nechtěl. Možná by se tam hodilo ještě slovíčko "světa", ale co už. Ona i ta promo fotka stojí za houby. Ale nechme maličkostí a přesuňme se k samotné podstatě akce. Nepatřím mezi největší fanoušky McWrapů. Ne, že by mně nechutnaly, ale ten poměr cena/výkon nikdy nebyl ohromující a k jejich koupi mě vedla jen moje úchylka ochutnat zase něco novýho. S rostoucí aktivitou konkurence se tahle úchylka musí rozprostřít i mezi ostatní podniky a tak byl nějaký McWrap Fusion hodně vzadu mýho pomyslnýho ochutnávkovýho deníčku. Ale i končiny je třeba prozkoumat. Vybral jsem si Western Beef McWrap.


Na promo fotce z Facebooku to nevypadá špatně (proč tahle není na webu?). Připomíná vám něco? Pamětníkům, pamětnicím a pamětčatům nejspíš připomene Steakhouse Beef McWrap nebo Mexican Beef McWrap. Rozdíl mezi těma třema je sem tam rajče, sem tam smažená cibulka, jinej salát. No všeho všudy Western Beef McWrap žádná novinka není. Obsahuje hovězí maso, salát, pikantní omáčku Chargrill, sýr cheddar a smaženou cibulku v tortille. Pokud chcete složení wrapu zjistit dopředu, musíte si najít obrázek na Facebooku a vyčíst to z něho. Na oficiálním webu není pořádný obrázek a výčet surovin je polovičatý. Hlavně, že je tam nějaká soutěž. Na blbosti by čas byl. Jen tak dál McDonalde. Když už ten novej web stoji za prd designově a funkčností, tak budeme prdět i na obsah...


Po rozbalení McWrapu se mě chtělo plakat. Smíchy. Ještěže jsem zrovna neměl moc velkej hlad (proto taky padla volba na McWrap). Samozřejmě chápu promo obrázky, chápu, že mají ukazovat složení, chápu, že nikdy nebudou jako realita, ale tenhle výhled mě prostě dostal. No srovnejte fotky z předchozích recenzí McWrapů (odkazy výše). Ty byly celkem fajn. Steakhouse Beef McWrap dokonce jako na obrázku vypadal a už z dálky vyzýval k nakousnutí. Ale tohle? To už bylo i na mě moc. Všechny suroviny v jedné třetině? Pfff.

Kdyby alespoň ta tortilla byla dobrá. Ale bohužel. Neopečená, lepkavá a studená. Jako jíst mokrej plátek chleba. Ne děkuju. Po pěti kousancích do lepkavé tortilly jsem se konečně dostal k náplni. První chuťovej vjem zajistilo maso. Nebylo vůbec špatný. Hodně popepřený, ale parádně šťavnatý a dokonce chutnalo po hovězím. McDonald's používá hovězí z přední části krávy, takže nečekejte chuť argentinské svíčkové. Ale na fast food, proč ne. Takže maso v pohodě. Ale tady končí veškerá chvála a pokračuju v plísnění. Salátu poskrovnu. Možná byl fajn čerstvej, ale bylo ho tam míň jak ovoce v jídelníčku eskymáka. A přitom skoro nic nestojí a díky němu ta tortilla nemusela vypadat jak polední menu v Dachau.


Omáčka byla fajn. Rajčatová Chargrill omáčka patří k těm lepším od McDonald's. Hodně rajčatová, trochu zauzená, celkem dost pikantní. Rozhodně nikoho neurazí. Pokud teda nemá fobii z pikantních jídel. Ale řekl sem, že budu dál plísnit, tak budu dál plísnit. Vidíte to rozložení surovin v tortille? Pokud se někdo snažil o barevný zvýraznění sexu belgické vlajky s vlajkou rumunskou, nejspíš se ten někdo trefil. Pokud to ale mělo být rozložení pro hladovýho zákazníka, tak to byl pořádnej krok vedle. Kousanec vpravo - pikantní nálož omáčky - nic víc. Kousanec vlevo - nálož pepře s ne až tak super kvalitním masem a sem tam smaženou cibulkou. A tak dál až do konce. Chutnalo mi to takhle? Ne, nechutnalo. Možná ty suroviny nebyly samy o sobě úplně špatný, ale celkový provedení bylo příjemný jak cholera. A sýr? Tak ten tam nebyl vůbec. Škoda. K masu by se hodil.

A vůbec. Představa chuti masa se sýrem a omáčkou dohromady je mi příjemná. Nestalo se. Proč sem dostal tohle? Mimochodem jsem na to taky čekal snad 15 minut. Tentokrát to prostě McDonald's nezvládl a dal mi jen za pravdu v mojí volbě častějších návštěv konkurence. Cena 129,- za McMenu tomu, co jsem dostal já, neodpovídá ani náhodou. S příští akcí se bude muset McDonald's pořádně předvíst, abych tam utratil svoje těžce vydělaný a státem dotovaný stravenky. O penězích ani nemluvě.

PS: Důkaz dlouhýho čekání na jídlo můžete vidět na jedné z fotek. Já začal jíst a žena už měla po večeři. A to nebyla, na rozdíl ode mě, ve fast foodu! Pfff.

neděle 19. června 2016

King Rib, Burger King

Summer Weeks

Král padl. Ať žije nový král! Burger Král s Královským žebírkem! Je to tak, McDonald's tak dlouho řešil blbosti, že ho v nabídce a inovacích předběhla konkurence a přinesla tolik vytoužený prasečí žebírko v housce. V Americe je McRib od McDonald's legenda, která se s přestávkama objevuje už od roku 1981. Taková legenda, že se objevila třeba i v Simpsonech. V Německu se dokonce dostal do stálé nabídky. K nám na dálný východ se nedostal vůbec, takže se musíme "spokojit" s žebírkem od Burger Kinga. Inu, kdo zaváhá...


Obrázek jsem si půjčil z německýho Burger Kingu. Náš Burger King ho z nějakýho záhadnýho důvodu upozaďuje a propaguje spíš ostatní z nabídky. Těžko říct proč, ale my, milovníci mrtvých namletých prasat, si svoji dávku vždycky najdem. A co že to vlastně tenhleten podlouhlý krasavec obsahuje? Grilovanou placku ze stoprocentního vepřovýho masa, nakládaný okurky, cibuli, grilovací omáčku a housku. Jednoduchá boží kombinace. Někdo by namítnul, že Burger King jenom zkopíroval McRib. To je samozřejmě pravda. Ale když není originál, kopie poslouží úplně stejně dobře. Ne-li dokonce líp.


Po rozbalení papíru vás zaujme na tomhle krasavci jako první věc jeho velikost. Pokud King Rib rozbalíte společně s Longrem ve sprchách na bazéně, bude to Longer, co se bude červenat. Druhá věc, co vás zaujme, je množství omáčky. Zatímco McRib se na všech fotkách topí v omáčce, King Rib se spolíhá na chuť a kvalitu masa. A dobře udělal. Maso je, jedním slovem, superiorní. Chutná jako pořádný vepřový, má parádní konzistenci a co je hlavní, opravdu chutná po grilu! Už podle fotek výše, níže, uprostřed, dole i nahoře si povšimněte krásné barvy masa. Nebo spíš té parádně ogrilované kůrčičky. No prostě tohle se povedlo a lepší vepřový jsem ve fast foodu nejedl. Tečka.


Cibuli asi netřeba popisovat. Nebyla nijak extra palčivá. Ale bylo jí tam celkem dost, takže cítit šla. S okurkama jsem měl, s jako jedinou věcí, problém. Na můj vkus byly trochu víc koprový. A já nemám rád kopr. Nesnáším kopr. Kdyby byl kopr člověk, byl by to siamskej Hitleromussolini přirostlej k CDčku Vondráčkové. Naštěstí tím "trochu víc koprový" myslím to, že v nich byl kopr lehce cítit. Většina lidí si toho asi ani nevšimne a větší většině to ani vadit nebude. No já bych radši okurky spíš víc do kysela. Co nám tam zbývá? Omáčka. Omáčka je samozřejmě barbecue a je fantastická. Burger King má vynikající barbecue omáčku. Té není co vytknout. Špicovní poměr kyselosti, ovocnosti a kouřovitosti nemůže být lepší. Množství v sendviči je schválně menší. Za mě by ji tam mohlo být o pikolitr víc, ale to už záleží na obsluze. Obecně to mají vychytaný dobře, protože suplovala chuť masa, aniž by ho přebila. Jen kluznost se sem tam trochu zmenšila. A co houska? Netřeba popisovat. Naprostá klasika. Konzistence dobrá, chuť trochu do sladka. Ke zbytku se hodí.


A jako celek? Už po prvním kousnutí se ocitnete v ráji. Oblaží vás blažená chuť grilovanýho vepřovýho s pořádnou a silnou chutí, k tomu kouřovokyselkavej šmrnc omáčky, kyselkavé okurčičky a trochu cibulky. Taky postřehnete lehkou sladkost housky. Prostě ucítíte všechno. A všechno ucítíte tak, jak to pán Bůh při tvorbě prasátka zamýšlel. Tenhle sendvič se prostě povedl. Kéž by se dostal do stálé nabídky, protože tohle bych mohl jíst pořád. Psát tuhle recenzi je peklo. Celou dobu na King Rib musím myslet a dehydratuju se rychleji než tlusťoch při chůzi do schodů. A budu na něho myslet tak dlouho, než si ho dám znova. Prostě návykovka jako prase. Určitě ochutnejte.

Cena za menu byla 129 korun. Za 30 korun si můžete přikoupit Summer Maxi menu a dostanete los, kde můžete vyhrát pár blbostí. Taky byste měli dostat větší pití a hranolky. Já dostal hranolky normální a vyhrál prd.

PS: Dokud se McDonald's nepostaví na nohy, vyhlašuju Burger King svým dvorním fast foodem, kterej bude oblažován většinou mých návštěv. Tuplem potom dokud bude King Rib v nabídce. Už teď se klepu na další!

sobota 18. června 2016

Koza burger, U Bílého beránka, Brno

Všichni máme rádi kozy. A někdo má rád i kozí sýr. A kozí sýr v burgeru? Tomu se nedá odolat. Ve svých lepších letech se k němu dokonce odhodlal i McDonald's (burger Culinaire). Tomu se to povedlo. No a když sem se zjevil v brněnským podniku U Bílého beránka, kozí burger byla jasná volba.


Podle jejich menu Koza burger obsahuje 180 gramů hovězího masa, kozí sýr, cibulové chutney, rukolu a hranolky. Střet reality a menu během moji návštěvy vypadal trochu jinak. Místo rukoly jsem měl ledový salát, místo (na FB) propagovaných domácích hranolek jsem měl kupovaný, ale zase byla na talíři navíc chilli omáčka k hranolkům a pár rajčat. Proč ne. To hlavní tam bylo.

Tak jdeme na to. Houska byla fajn. Těžko říct, jestli si ji pečou přímo v restauraci, ale rozhodně to nebyla ta levná klasika z Globusu. Na opravdu domácí měla až moc pravidelnej spodek. Můj tip je ten, že si ji nechávají dovážet z nějaké místní pekárny. Sama o sobě byla chuťově dobrá. Jen bych trochu debatoval o její čerstvosti. Byla hodně suchá a tvrdší, docela se drolila. Nebyla vyloženě stará, ale den po mojí návštěvě bych ji už rozhodně nechtěl. Tvar a konzistenci si držela až do konce. Celkově ale spokojenost.

Cibulový chutney bylo slabší. Chuťově to byla spíš marmeláda než chutney. Cukru tam bylo tolik, že by to zabilo nejednoho cukrovkáře. Pořádný chutney bych si představoval dotažený pomocí balzamika spíš do kysela se sladkým dokončením. To by se ke kozímu sýru a rukole hodilo jak prdel na hrnec. Taky to byl nejspíš původní nápad. No já měl v burgeru zkaramelizovanou cibuli. A dobrá byla, ne že ne. Jen k chutney to mělo celkem daleko.

Místo rukoly jsem měl salát. Vlastně obří kus salátu. Vlastně vlastně prostě useklej boční kus salátu se všema vrstvama. Proč ne no. Já si vypreparoval dvě horní vrstvy a zbytek jsem dal bokem. Jinak bych si vykloubil panty. Tu rukolu bych uvítal asi víc.

Kozí sýr byl boží. Prostě boží. Kvalitní, slušnej kus, teplem se pěkně zflexibilnil a chuťově... prostě boží. Za jedna.

Teď to hlavní, maso. Tomu nebylo taky moc co vytknout. Čistý hovězí a propečený přesně tak, aby nebylo vysušený. Co mě se týče, klidně mohlo být víc medium, ale celkově si stěžovat nemůžu. Šťavnatý bylo fajně. Dochucený jen solí, možná pepřem. Žádný zbytečný bylinky a podobný voloviny. Taky za jedna.

Takže jednotlivý suroviny máme za sebou. Všeho všudy ušly. Bohužel celková chuť mohla být daleko lepší. Kombinace dobrýho masa a vynikajícího kozího sýra byla bomba. Přesně na takovou kombinaci jsem měl chuť a takovou jsem dostal. Jen škoda toho chutney a rukoly. Sladkokyselý chutney s rukolou by mohlo burgeru dodat o třídu vyšší rozměr. Takhle tam byla jen sladká cibule, která zajišťovala lepší kluznost a sladkou tečku zároveň. A co se týče kluznosti, ta taky nebyla úplně ideální. Díky starší sušší housce byl konec celkem náročnej.

Závěrečná otázka zní. Kupit nebo nekoupit? Za mě koupit. Určitě. Kozí sýr v burgeru je bomba a tenhle burger je dobrej. Menší mouchy měl, ale celkově se jednalo o dost nadprůměrnej kousek, kterej stojí za ochutnání. A třeba časem vyladí chutney, koupí rukolu, dají vám čerstvější housku a pak to bude prostě špica. Burgery U Bílého beránka umí, takže tak.

Cena je 169 korun. I s hranolkama a bonusovou omáčkou to je cena naprosto odpovídající. Porce je taky naprosto dostačující. Najíst se musí snad všichni.

neděle 12. června 2016

Curry a French Soccer-burger, Lidl

Mladší čtenáři jsou asi v šoku. Proč píšu o jídle z Lidlu? Zbláznil se snad? Ale ti starší vědí. Vědí, že jsem prostě hovado a jsem schopnej psát na internet i o polotovarech z nejpolotovorovatějších. Kdo nevěří, nechť koukne tady. Psal se rok 2012 a já psal o amerických týdnech. Nutno podotknout, že mi chutnalo. A protože Lidl se od té doby skoro nezměnil (bohudíky) a pořád nás oblažuje německými výrobky americké kuchyně, bylo na čase něco ochutnat. Někdy vás prostě komplex více dílčích kroků zavede až do Lidlu a donutí vás vyluxovat vaši peněženku. Inu, ochutnat se má všechno.


Za krásných 34,90 si můžete (mohli jste) vybrat buď Curry burger s panáčkem v německých barvách nebo French burger s panáčkem v arménských (?) barvách. No proč ne. Já nejsem xenofob, tak jsem si vzal oba. Chemický složení burgerů nemá cenu moc popisovat. Nejde opravdu o nic extra. Už jen to, že se burgery prodávají chlazený a ne zmražený o něčem svědčí. Na stranu druhou to mohlo být i mnohem horší. Pořád je tak nějak znát ta německá kvalita. I když tam by si to moc lidí asi nekoupilo. Francouzský burger je z hovězího masa notně smíchanýho se strouhankou a curry je z vepřovýho.

Vtipná je příprava. Dělal jsem to podle návodu v troubě (klasické) a i po několik extra minutách to bylo uprostřed pořád studený. Mikrovlnka to pak dotáhla do konce. Takže pokud do nich půjdete někdy i vy, vyprdněte se na klasickou troubu a rovnou je hoďte do mikrovlnky. Láďa Hruška by měl radost. Ideální jídlo na koleje a internáty.


Radši to vezmeme popořadě. French burger. Co je na něm french netuším. Jedná se o doslova karbanátek z masa v housce s nějakým trochu česnekovým dresingem a plátkem sýra. Zeleninu nečekejte. Obal klame jak předvolební sliby sociální demokracie. Chuť masa nebyla nic extra. Trochu masa v tom cítit bylo, ale té strouhanky bylo prostě moc. Chutnalo to úplně stejně jako plátek masa v American Big Beef Melt od Subway. Plátek sýra byl průměrnej. Pochválit ale musím dresing a housku. Dresing byl fajn a naštěstí vévodil celýmu burgeru. Jemně česneková chuť v husté zakysané smetaně neurazí snad nikoho. A houska byla boží. Z trouby pěkně křupala, nerozpadala se a vůbec z ní člověk necítil polotovarismus. V puse pak byl cítit hlavně dresing, v sušších kouscích pak strouhankový, trochu divný maso se sýrem a sem tam byla cítit houska. Žádná hitparáda, ale taky žádná ostuda. Za necelý čtyři pětky nic lepšího asi nedostanete.

Až na Curry burger! Curry burger je ve speciální curry housce s vepřovým masem a rajčatovým pikantním dresingem. Zeleninu zase nehledejte. Tady může někdo namítnout, že jsem si ji tam mohl přidat sám. No když je někdo línej tak, že si kupuje hotový burgery v Lidlu, tak se mu nechcou krájet okurky a podobně. Pfff. Prostě sem línej jak průměrná pracovnice na dopravním magistrátu. Takže jsem si burger dělal tak, jak ho Herr Gott v německým Lidlu stvořil. A z tohodle jsem byl moc příjemně překvapenej. Vepřový maso se dalo. Chutnalo dokonce i po vepřovým. Curry houska byla prostě špica a dresing byl opravdu pikantní a chuťově plnej. Všechny palce nahoru. A za ty peníze? Sem s tím do mě!


Samozřejmě tahle akce skončila dneska, ale s trochou štěstí je seženete i příští týden. Nebo zase za čtyři roky, až bude další Euro. Halt jsem prostě línej to napsat hned jak to zbaštím. To se pak většinou válím v posteli, trávím, koukám na telku a nedělám nic... jóó přesně jak lidi na magistrátech...

Hovězí burger s hranolkami, Restaurace U Radnice, Ostrava

Protože se tady začínají rozšiřovat fámy, že jsem se vyprdl na fast foody, že mě vybuchnul žaludek, že mě srazil autobus nebo to nejhorší, že jsem přešel na zdravou stravu, je na čase nahodit nějakej novej příspěvek a fámy rozptýlit jak francouzskou armádu. Tady teda máte něco novýho. Nebude to dlouhý, ale lepší než nic.

Nedaleko od mýho trvalýho přeživšivště se nachází restaurace U Radnice. Už podle jejich moderního webu je jasný, že nepůjde o moderní gastronomii s jídlem podávaným na lávové desce nebo na míšenským porcelánu. Ba naopak. Jde o velmi rustikální pivní nalívárnu, kde neobouchaný talíř dostane jen ta největší místní celebrita. A po večerech v hospodě bývá víc lidí než součet jejich zubů. Každopádně tam nemají problém se psem a tak když člověk zrovna nějakýho psa okolo sebe má a dostane chuť na pivo, není to vůbec špatná volba.


Prostředí v restauraci není až tak špatný a obsluha, když už si vás všimne, je taky celkem fajn. Menu se skládá z pokrmů a'la fritéza a pizzy. Nikdy jsem tam neviděl nikoho jíst. No já si tam vždycky dával i něco na jídlo. Zatím žiju, takže naposled jsem do toho šel od podlahy a objednal si rovnou hovězí burger s hranolkami! K tomu jsem si, jako správný rebel, přihodil i tatarku! Ou jé! Mimochodem tenhle burger i s hranolkama stál hezkých devadesát devět korun. Z toho by měl radost i socan Míra.

Samozřejmě jsem nečekal moc. Vlastně jsem nečekal spíš nic moc a vlastně nic než moc. A o to větší překvapení se dostavilo. Houska samozřejmě kupovaná, ale opečená tak akorát, aby z ní nebyla houba a ani aby se nerozpadala. Celkem cajk. Zelenina fajn. Její výběr i čerstvost naprosto dostačující. Až na papriku, tu si mohli odpustit. Omáčka... omáčka byla majonéza. Proč ne.

Ale hlavně to hlavní. Maso. Maso nebylo vůbec špatný. Bylo hodně přesolený a docela propečený. I když pořád bylo šťavnatý. Kuchaři se ho nepodařilo vysušit. Jen trochu přesolit. Sůl já rád. Ke konci už křičely ledviny, ale ty moje jsou obalený tukem, takže jim to nebylo nic platný. Tady bych rád zopakoval tu cenu. Devadesát devět korun i s hranolkama!

Nečekejte moc a pokud kuchaři zrovna neujede ruka se solí, máte se celkem na co těšit. Samozřejmě tenhle burger nikdy nepřeskočí hranici průměru, ale měl jsem mnohem horší za mnohem víc peněz. Tady ten si opravdu na nic nehraje a výsledek je velmi sympatickej. Solidní houska se solidní zeleninou se solidním masem za solidní cenu. Hranolky klasika. Trochu moc mastný. Ale solidní. Prostě solidní nabídka.

PS: A za zmínku stojí i pivo. Novej ryze hořkej Radegast mě vůbec nejede a vyhýbám se mu. Ale v restauraci U Radnice novej Radegast umí dobře čepovat nebo co a opravdu mi chutnal. Samozřejmě pořád je to Radegast, takže nečekejte orgasmus. Na ten si zajděte k radovi na Plzničku. Ale pivo U Radnice čepovat umí. To se jim musí nechat. Až půjdete okolo, klidně zaskočte. A hlad tam taky zaženete.