neděle 6. prosince 2015

Claus, Philadelphia Balls, Burger King

Merry Cheesemas

Vánoce? Chanuka? Ramadán? Filipínský bičování ostnatým drátem během Velikonoc? Kdeže. Sýrová sezóna! To je to, na co se těší všichni věřící. Věřící v podobojí. V tuk a sůl. Věřící v přikázání jediné. Obžereš se. Tento rok nám sýrový čas jako první přinesl Burger King. A na rozdíl od McDonald's přinesl i nějakou tu inovaci. Tohle byl Santa a Claus z minulýho roku. Letos si řekli, že to Cheesemas v názvu sezóny by mohlo mít i nějaký ten smysl a udělali sendviče, který obsahujou dva druhý sýra. A co mě zaujalo víc, letošní Claus je stejný burger, jaký seženete i ve Švýcarsku. To už si vyžádalo moji pozornost.


Claus obsahuje pořádnej plátek hovězího, smaženou cibulku, plátek sýru Eidam, plátek sýru Maasdamer, BBQ omáčku, majonézu a salát. To všechno je v housce. Koho zarazil výběr sýrů, není sám. Proč zrovna Eidam a Maasdamer? Hned teď mě napadá jen dalších třicet druhů sýra, který bych tam měl radši. Ale jak se říká. Nesuď knihu podle půlky odstavce vzadu pod fotkou autora. Takže je třeba ochutnat. Teda hned po asi pětiminutovým čekání. Na čerstvý sendvič si vždycky rád počkám, takže mě to nevadilo. Ale pokud někdo z vás někam spěchá, pozor na to. Clause moc fast nedostanete asi nikde.


Z krabičky jsem vytáhl tohohle krasavce. Jako první jsem chytl kus sejra a ochutnal. Voní hezky, chutná hezky. Ale trochu slabší. Asi Eidam. Hledám ten druhej. Kousek urvu a ochutnám. Voní hezky, chutná hezky. Ale trochu slabší. Hm. Takže o sýrech tenhle sendvič opravdu není. Škoda. Stalo se to, čeho jsem se obával. Výběr sýrů prostě nebyl úplně ideální. Jsou to kvalitní sýry. Žádný rychlotavený cheddary z Kauflandu, ale prostě z Eidamu a Massdameru toho člověk zase tolik nevytáhne. No nevadí. Pořád tady máme zbytek.


Třeba maso. Maso je macatý a i díky němu má sendvič docela slušnou váhu. Nikde se nepíše o Angus mase, ale Angus XT mají pořád v nabídce, takže předpokládám, že v Clausu je to samý maso. I cena by tomu odpovídala (o tom později). Maso je to masitý. Nemá tak moc kouřovou chuť jako ostatní plátky od Burger Kinga, ale o to víc chutná jako maso. Taky není tak moc vysušený. Propečený je opravdu hodně, ale nějaká ta šťáva v něm zůstala. I když z burgerama z profesionálních burgeráren se to samozřejmě srovnávat nedá. Každopádně na fast food se jedná o opravdu špičkový maso. Dál tam máme sušenou cibuli. Sušenou cibulí se nešetřilo a ucítíte ji snad v každým soustu. Salát je na okrasu. BBQ omáčkou se taky nešetřilo a je všude. Majonézy je tam jen minimum, ale na ozvláštnění těch pár soust to stačilo.

Asi největší minus tohohle sendviče byla ale houska. Moje houska byla opravdu suchá a drolila se. Pojal jsem podezření, že nebyla nejčerstvější nebo byla vytažená z obalu dýl než by měla. Prostě se drolila, byla suchá a místama i celkem tvrdá. To byla velká škoda. Stejná škoda jako se sýrama. No a jak chutná Claus jako celek? Jako smažená cibulka s BBQ omáčkou a hovězím masem. Sýr postřehnete opravdu málokdy a okrajově. A jinak tam vlastně nic víc není.

Ono by to ani až tak nevadilo. Kdyby nestál 169,- (!) samostatně a 209,- (!!!) v menu. Je to tak. Tyhle opravdu (na fast food) velký prachy dáte za sendvič, kterej chutná po smažené cibulce, BBQ omáčce a lehce po mase. K tomu si přidejte dojem suššího burgeru. To si můžete rovnou koupit o dost víc vyladěnej Steakhouse a za ušetřený peníze Whopper s sebou na večeři. Případně Angus XT, kterej je o dvacku levnější, přestože obsahuje navíc třeba slaninu. Nebo zajít do burgerový restaurace. I tam kolikrát neutratíte tolik. Kdyby Claus stál o čtyřicet korun míň, dalo by se o jeho doporučení uvažovat. Sice jen pro opravdový fanoušky novinek, ale dalo. Přesto by i tak vedl Steakhouse. Prostě Clause nebrat. Chuťově není špatný, ale takhle špatnej poměr cena/výkon jsem ve fast foodu ještě nepotkal. A to sem utrácel (a dál budu) za kdejaký voloviny...


Pokud vám 209,- nesedí do stravenek a potřebujete ještě nahnat 39,-, zkuste Philadelphia Cheese Balls. Dostanete šest kuliček sýra Philadelphia osmažených v těstíčku. Jedná se o originální sýr, kterej se používá třeba na výrobu Cheesecaku. To je ten dezert, kterým soutěžící v Prostřenu testujou znalosti angličtiny svých soupeřů. Sám o sobě sýr nemá skoro žádnou chuť. Tahle verze je naštěstí lehce dosolená a lehce dopepřená, takže chuť má. Ale chuť je hodně jemná, takže doporučuju okousat těstíčko a degustovat samotný sýr. Mě to celkem chutnalo. Philadelphia koule můžu, na rozdíl od Clause, doporučit. Za ochutnání stojí. A to i přes to, že podruhé si je nejspíš nekoupíte.