úterý 26. května 2015

Long Crispy, Burger King

Extra Long Weeks

U Burger Kinga mají, jako každý rok, přebytek podlouhlých housek a je třeba je spotřebovat. A tak tu máme, jako každý rok, akci dlouhánů. A tak, jako každý rok, můžete ochutnat jednoho kuřecího a jednoho hovězího podlouhlýho sendviča. A protože, jako každý rok, přichází léto a je třeba zhubnout do plavek (hahahaha), tak jsem si dal kuřecí.


Dlouhý Křupan (Long Crispy) podle webu obsahuje křehké kuřecí maso, sýr čedar, křupavou cibuli, svěží zeleninu a BBQ omáčku. Já bych to jen doplnil o majonézu. Pořádně přeplácanej sendvič. To poznáte už po rozbalení. Než si stihnete svůj sendvič prohlídnout, rajčata a sýr vám dají fyzikální lekci z tření. Tření dvou hladkých ploch je? Je minimální! A protože tření je minimální a gravitace už není co bývala (zlatí komunisti), celej vršek od sýru nahoru vám bude jezdit sem a tam a pak vám sjede úplně. A pak zase začne fungovat gravitace (blbí komunisti) a vypadá vám větší část smažené cibulky. A tak si zahrajete na pracovníka Burger Kinga a sendvič si znova sami složíte. Mě pomohlo vytahat větší množství salátu.


Pak můžete začít testovat. První zakousnutí do sendviče mi přišlo... mi přišlo trochu divný. Kuřecí placka byla nezvykle mastná, rozhodně nekřupavá a tak nějak houbovitá. Chuť byla v pořádku, chutnalo to jako kuře. Ale ta konzistence mi prostě přišla lehce nechutná. Dost možná za to mohla kombinace kuřete, majonézy a sýra, která mi tentokrát nesedla. Sýr sám o sobě nějak extra silnou chuť neměl. Ale v kombinaci s kuřetem se prosadil hodně. Majonéza sama o sobě taky cítit není, ale v kombinaci s mastnou kuřecí plackou a taveným sýrem působí divně až nechutně. Hodně je v sendviči taky cítit chuť bílého pečiva. Houska je celkem hutná, práci odvádí dobře, ale nemusela by tak moc být cítit. Občas i zastínila ostatní suroviny.


Z těch ostatních surovin stojí za zmínku hlavně smažená cibulka a BBQ omáčka. Smažená cibulka je fajn, BBQ omáčka je fajn a jejich vzájemná kombinace je moc fajn. Ale co se nestalo. Dominantní chuť mastnokuřecosýrovomajonézovospodku si se smaženou cibulkou a BBQ omáčkou prostě nerozumí. Je to jako kdybyste čistili záchod olivovým olejem. Prostě to spolu nefunguje. Zeleninu pak neucítíte nejspíš vůbec. Jen rajče vám bude vlhčit už tak vlhkou kuřecí pěnu.


Dlouhej křupan je lehce podprůměrný sendvič. Není to žádná katastrofa a možná se nějaký fanoušek i najde. Ale Burger King nabízí rozhodně mnohem lepší kousky a tak nevidím jediný důvod, proč Long Cripsy kupovat znova. Kuřecí maso působí v kombinaci se sýrem a majonézou divně, cibulka s BBQ omáčkou se tam nehodí vůbec a ještě vám to všechno jezdí sem a tam. Prostě krok vedle. Doporučit můžu jen opravdu skalním příznivcům fast foodových novinek. Cena 139,- v menu a 99,- samostatně je za daný množství OK, za danou chuť NOK...

pondělí 18. května 2015

Křupavé kuřecí kousky Orient, KFC

Orient menu

Japonsko nám dalo spoustu věcí. Všechny jsou ujetý až hrůza. Televizní pořad, kde si lidi prdí do obličeje, je jen jedna z nich. KFC se naštěstí nechalo inspirovat celkem neškodnou a neprdící omáčkou Teriyaki. A tak si můžete zajít na Orient menu do KFC a zakusit vynikající kuře v několika variantách s touhle omáčkou. Já zrovna dvakrát nemusím salátový okurky, takže Twister Orient testovat nepotřebuju. Navíc už tady byl v jedné alternaci. Recenze ZDE. A kdybych chtěl hrášek s kukuřicí a mrkví v rýži, zaletím si časem zpátky do roku osmdesát do školní jídelny. Salát komentovat nebudu. Takže nejlepší možností, jak ochutnat novou KFC omáčku, byly kuřecí kousky samostatně. S chutí do nich!


Recenze to bude vcelku jednoduchá. Originální krabička s kouskama kuřete obsahuje... kousky kuřete. S omáčkou a sezamem. A to je vše. V menu dostanete ještě vidličku, hranolky a bezedný pití. K samotnýmu kuřeti vlastně nutnost. Jdeme na recenzi. Kousky kuřete jsou z prsního masa, krásně libový a opravdu křupavý. V parádně pikantním obalu. No co si budeme povídat, kuřecí maso od KFC je skoro vždycky bomba. Tyhle kousky bomba jsou. Opravdová radost baštit. Ale tou pravou novinkou je omáčka.


A než se dostanete k omáčce, musíte ochutnat semeno sezamu. Sezamový semínka asi znáte z housek. Samostatně chutnají lehce semenovitě a jejich účel je spíš lahodit oku. Na prvním kousku kuřete nebo na prvních dvou budete semínek mít tolik, že je i ucítíte. Jsou fajn, ale ani tak vám na zbytku kuřete chybět nebudou. Omáčku pak najdete všude. A to je dobře! Omáčka je boží. Příšerně sladká, ovocná a lepivá omáčka pořádně šíbnutá sójovkou. Má takovou tu opravdu návykovou asijskou příchuť. Vzdělanci nejen v oboru gastroenterologie by popsali chuť jako umami. Samozřejmě společně se sladkým velekolotočem. A co se stane, když smícháte pikantní chuť, sladkou chuť a chuť umami? Dostanete lék na bulimii. Návykovost sama o sobě. Prostě... prostě super. Dlouho jsem si ve fast foodu takhle nepochutnal. Jestli se ke kuřecím kouskům od KFC něco hodí, omáčka Teriyaki je právě to něco.


Zvolit si můžete ze dvou verzí. Já zvolil standard v menu (pití a hranolky) za 149,-. Za tuhle cenu dostanete porci jídla, kterou tak tak sníte a pěkně se nafutrujete. A vynikající kousky s vynikající omáčkou za to stojí. Určitě si na ně skočím ještě jednou. KFCčku se tohle opravdu povedlo a až tahle akce skončí, bude mi chybět. Doporučuju vyzkoušet.

pondělí 11. května 2015

Delish Bacon Burger s Cheddarem, Delish, Plzeň

Raz za čas mi sem do boku blogu někdo doporučí nějakej podnik. A raz za čas se náhodou objevím ve městě, ve kterým se daný podnik nachází. Tentokráte návštěvu mojí veličkosti schytala Plzeň a její Delish byla jasná volba. Hype po internetu byl opravdu velikej a očekávání zrovna tak. Zaslouženě?


Delish Bacon Burger mi doporučili nejlepší čtenáři nejlepšího blogu na světě. A já nebyl proti. Burger s uzenou majonézou a slaninou? Inu, proč ne. Opravdu mě nenapadá jedinej důvod, proč zrovna tohle nezkusit. Burger se skládá z housky, zauzené Delish majonézy, salátu, rajčete, masa, cheddaru, slaniny a červené cibulky. Bylo tam všechno a co možná někoho překvapí, nejsou k němu defaultně hranolky. Musíte si je v případě zájmu přiobjednat. Taky stojí za zmínku, že pokud neřeknete jinak, dostanete burger medium. A za zmínky dvě stojí informace, že burger opravdu dostanete medium!


Tím jsem se pomalu ale jistě dostal k samotné recenzi. A slíbeny byly zmínky dvě o mase na medium, tak ještě jednou. Maso dostanete opravdu medium! Borci z Delish ví jak udělat maso na burger. Takhle šťavnatý maso s parádní chutí masa a... a prostě takhle šťavnatý... Takhle dobrý maso jsem v burgeru ještě nikdy neměl a proto ani slovy nemůžu vyjádřit, jak to maso bylo super. Prostě bylo super a chutnalo přesně tak, jak by mělo. Co na něm zlepšit? Nic. Nic mě nenapadá. Tak bylo dokonalý. Klobouk i se skalpem dolů. Ale co zbytek? V tomhle burgeru jednoznačně hraje prim hovězí maso, ale ani zbytek není k zahození. Tak třeba uzená slanina. Slanina vyuzená k dokonalosti. Opečená mohla být možná o malilinko víc, ale byla výtečná a zaslouží si svoji vlastní část v názvu sendviče. Sendviči dodávala další masovo-zauzenou chuť. Zauzenou chuť sendviči taky dodávala omáčka. Mám moc rád omáčky a tahle mě nadchnula. Samostatně se jednalo o výtečnou omáčku, kterou najdete málokde. V samotným sendviči se ale bohužel trochu ztrácela a nedostala tolik prostoru, kolik by si zasloužila. Taky byla trochu řidší. Zvlášť pak v kombinaci se šťávou z masa. Ale svoji úlohu plnila. Dodala sendviči další zauzenou chuť a zvýšila kluznost, která i díky omáčce dosahovala astronomických výšin. Výšin vyšších než výška klobouku Dana Nekonečného.


Co sem ještě nepopisoval? Tak třeba cheddar. Cheddar v sendviči byl kvalitní cheddar. Žádný tavený polotovar z Kauflandu, ale poctivej plátek cheddaru. Bohužel ho tam nebylo až tolik, aby se nějak moc prosadil proti ostatním surovinám. Zacítit byl jen sem tam, ale když byl, byl to další level extáze v puse, ve které vám tak jako tak už probíhalo zrození novýho chuťovýho Vesmíru. Rajče bylo fajn, cítit bylo a bylo opravdu fajn. Dokonce chutnalo jako rajče. Červené cibule jsem si popravně ani nevšiml. Nejspíš to bylo množstvím. Salátu jsem si všiml. Bohužel. Proč bohužel? Salát se během jedení sendviče mastil a mastil a ke konci z něho byla jen mastná teplá placka pod masem, která nevypadala a nechutnala zrovna lákavě. Poslední a první zároveň je houska. Houska je domácí. Domácí a vynikající. Pevná, chuťově dobrá a ani nepřemýšlí o tom, že by se rozpadla. Opravdu drží od začátku až do konce a to můžete sendvič v rukách různě mačkat, točit a i vrh na stěnu by určitě vydržela. Znova, klobouk dolů. Tuplem pak při uvážení toho množství šťávy z masa, který musí nasát. Tam vzniká pak její jediný malinký minus a to je to, že ke konci je šťávou už opravdu přesáklá a působí lehce slizce. Ale chuť a ostatní vlastnosti si pořád drží jak Briti Falklandy.

Po zakousnutí do tohodle krasavce na vás vybafne šťavnatá masová chuť masa s uzenou chutí slaniny, podporované uzenou majonézou a sem tam zeleninou. Sem tam se ozve sýr. Do toho i houska. Ale maso, maso vás bude provázet celým sendvičem a vzhledem ke geniálnosti placky z tohodle sendviče budete v sedmým nebi. V osmým, devátým, pak přestanete počítat nebe a začnete počítat atmosféry, pak se vám začnou klepat kolena, bělmo vám naplní čirá lidská masová žravost a než se nadějete, bude sendvič pryč. A budete chtít další. Budete ochotni obětovat ďáblu vlastní domácí mazlíčky, abyste mohli ochutnat znova tohle mistrovské dílo. Zkráceně. Delish Bacon Burger s Cheddarem byl ten nejlepší burger, kterej jsem do teďka měl. Opravdu si užiju hledání lepšího, protože bude trvat dlouho a budu během něho muset ochutnat opravdu kopec burgerů, abych našel nějakej, kterej se bude byť jen rovnat tomuhle... A cena? 135,- za menší (normální) verzi. Cena to je více než příznivá. Pokud to s burgerama myslíte vážně, zajděte si do Delishe. Velikej hype si Delish opravdu zaslouží.

PS: Ochutnány taky BBQ křidýlka. BBQ marináda byla boží, ale samotný křidýlka byly spíš průměr. Málo masa a trochu sušší. Ochutnány taky cibulový kroužky, těm není co vytknout. A Dr. Pepper v plechu taky určitě potěší. Točená Plzeň v Plzni asi nepřekvapí. Každopádně k sendviči asi nejlepší volba.