čtvrtek 15. září 2011

Ghiouvechi po česku

Začal sem jíst zdravě! Nevěříte? Tak si přečtěte složení tohoto receptu. Je to tak! Je tam paprika! Ještě sem si netroufl na zelenou, ale žlutá už je hodně blízko. Teď jen čekám, kdy zhubnu... Mezitím vám představím tenhle recept. Měl sem takhle jednou ráno hroznou chuť na těstovinou rýži (znáte to, prostě dostanete na něco chuť a ta vás nepřejde, dokud si to nedáte, ani kdyby to trvalo několik dní...) a vzpomněl sem si, kdy sem ji měl naposledy. Bylo to na Krétě v nějaké taverničce v jídle zvaným ghiouvechi. Celkem obyčejný jídlo, ale nebyli by to Řekové, kdyby nedokázali ani to zkazit. Takže tam narvali jejich telecí. Všude musí mít prostě telecí. Fuj. No tak sem si to udělal podle sebe a musím říct, že mě to chutnalo mnohem víc. A co je hlavní. Zahnalo to i moji chuť na těstovinovou rýži. :)


Suroviny (pro 2 lidi):
250g mletýho masa
1 velký rajče
1 střední cibule
půlka papriky
2 stroužky česneku
těstovinová rýže
2 plechovky rajčatovýho protlaku
voda na podlití
provensálské koření
kus uzenýho eidamu
sůl, pepř
olej

Na pánvičce si rozehřejte olej, hoďte na něj cibuli nakrájenou najemno a osmažte ji. Až zesklovatí, přihoďte na plátky nakrájený stroužky česneku a chvilku počkejte. Až vám kuchyň provoní česnek, tak do pánve hoďte mletý maso a prosmažte. Když už bude mletý maso hotový, přidejte do pánve na krátký nudličky nakrájenou papriku a rajče na kostičky. Promíchejte a zase chvilku smažte. Pak tam hoďte dvě plechovky rajčatovýho protlaku (doporučuju hodit tam pouze obsah plechovek, ne plechovky vcelku). Zamíchejte, podlijte trochou vody a nechte vařit. Až je to hotový (paprika je měkká), tak dochuťte solí, pepřem a spoustou provensálskýho koření.


Těstovinovou rýži uvařte podle návodu obalu. Na al dente to trvá cca 10 minut. Pokud tam není psaný jinak, tak ji vařte v pořádně osolené vodě. Kvalitní těstoviny by se neměly dát přesolit. Mezitím si nastrouhejte uzenej sýr. Až se rýže dovaří a v pánvičce máme rajčatovo-masový orgie, je čas podávat. Do hlubokýho talíře nebo misky dejte těstovinovou rýži. Na to omáčku s masem a posypte sýrem.

úterý 13. září 2011

Chicken Bacon Onions (CBO), McDonald's

Další akce McDonald's. No akce... Prostě se po roce opět vrátil celosvětově oblíbenej sandwich CBO. Pokud si dobře pamatuju, tak předminule k CBO byly výherní losy a minule sklinky. Losy mě nezajímají. Stejně to všechno vyhrajou lidi, kteří si napíšou vlastní program pro generování správných kódů. Ale sklinky by se hodily. Začínají docházet. Co si budeme povídat, životnost těhle sklinek je pár měsíců maximálně. Proč tu o tom mluvím? Protože letos nic. No nevadí. Však přijdou v jiné, brzké akci. :) A jak dopadl samotnej sandwich?


Jak jste si mohli všimnout už v nadpisu, zkratka CBO značí spojení kuřete, slaniny a cibule. Celkem elegantní název, bohužel až tak nesedí. Sandwich se skládá z hranaté housky, obalovanýho kuřecího masa, slaniny, salátu, sýru, křupavé cibulky a speciální omáčky. Pro podrobnější složení mrkněte na článek níž. Takže od začátku. Hranatá houska posypaná sezamovýma semenama a slaninou. Já radši kruh než čtverec, ale budiž. Obsah je zhruba stejnej. Semeno moc nemusím, ale slaninka to lehce vynahradí. Takže houska dobrá. Klasický McDonaldovský sladší pečivo. Maso. Maso je mělněný kuřecí. Lepší jak v nugetách, ale na KFC prostě nemá. Což asi stejně nikdo nečeká. Ale pokud máte rádi kuřecí od McDonald's, tak nemáte žádnej problém. Slanina klasická. McDonald's je snad jedinej fast food, kde slaninku opravdu pořádně opečou. To je velký plus. Teda pokud jíte slaninu... Salát. No abych řekl pravdu, salátu sem si tam skoro ani nevšiml (chuťově). Křupavá cibulka. To je podle mě největší slabota tohodle sandwiche. Křupavá by měla být tím, že ji zasypou moukou a opečou v oleji. Bohužel tím naprosto ztratí chuť (mouka je zabiják chutí) a když se mrknete na to, kolik vám jí tam dají, tak vám musí být jasný, že je zle. Na cibuli vaše oko skoro nenarazí a váš jazyk už vůbec. Což je docela průser, když by chuť cibule měla být jedna z nejvýraznějších chutí (onions v názvu...). No jdeme dál. Sýr je trochu vylepšenej cheddar (chutná trochu po slanině). A ta speciální CBO omáčka? Skoro obyčejná McDonald's majonéza, ale zase s lehkým náznakem slaniny.


Takže dostojí CBO svýmu názvu? Kdyby se jmenoval CB, tak určitě. Slanina je všude. Na housce. V housce. V omáčce a sýru. V posledních dvou je chuť slaniny sice skoro nepostřehnutelná, ale je tam a jen dokresluje chutě slaniny v celým sandwichy. Chuť sandwiche je teda skloubená kyselost majonézy a chuť slaniny. Škoda té cibule. I kdybych jí tam dostal třikrát víc, tak se podle mě chuťově stejně neprosadí. Naštěstí já rád slaninu. Já moc rád slaninu. Miluju slaninu. Jednou se mě zdál i sen, že bydlím v obří slanině (true story). Zeptejte se na mě někoho, kdo mě zná a co vám řekne? Že sem debil. Ale klidně by mohli i říct, že mám fakt rád slaninu. A stejně jako mám rád slaninu, tak mám rád tento hamburger. Patří mezi moje oblíbený a každej rok se na něj těším. Sice ne tak, jako třeba na Swiss King, ale těším. Za ochutnání určitě stojí. Pokud nejste alergičtí na slaninu... Nebo na lepek a podobný moderní vymoženosti...


PS: Zapomněl sem na cenu. Takže samostatnej sandwich 90,- a menu 135,-.



úterý 6. září 2011

(Ne)škodlivost fast foodů

Už mě nebaví poslouchat názory lidí, jak jsou fast foody nezdravý, jedovatý a kdoví co ještě. Podle většiny lidí je hamburger škodlivější než třeba light jogurt od Activie. Je to pravda? Není! Teď si říkáte, jakej sem asi mamlas, že píšu takovýhle voloviny, ale pojďme se na to podívat čistě racionálně. Odpůrci fast foodů se opírají hlavně o "éčka" obsažený v potravinách. Hamburger od McDonald's je jich prý plnej. Ano. Ečka tam jsou a je jich tam celkem dost. Ostatně jako v každé potravině dneska. Ale musíme se podívat, jaký Ečka. Podařilo se mě sehnat přesné složení jednoho z nejprodávanějších hamburgerů od McDonald's. Ze zákona o ochraně spotřebitele v EU musí mít každá potravina přesně vypsané složení a ani hamburgery od nadnárodních řetězců nemají vyjímku. Jde o složení hamburgeru CBO, kterej se u nás prodává nyní (vrací se každej rok) a mimo EU se prodává například v Brazílii, Asii a jinde.


Jde o tohodle krasavce. Složení jsem sehnal z Rumunského McDonald's, ale skládá se ze stejných surovin, jako CBO prodávaný v ČR. Je v anglickém jazyce a pokud někdo neumí anglicky, může si ho přeložit například tady. Pokud se budeme bavit o Ečkách, překladač nepotřebujete. Jejich označení je závazné pro celou EU. Zbytek surovin jsou naprosto neškodný věci (mouka, vajíčka, sůl, pepř apod.).


Ingredients Chicken Bacon Onion (CBO)

Slice up chicken in breadcrumbs coating, Mythic
chicken meat (52%), breadcrumbs (wheat flour, corn flour, egg albumin, salt, vegetable oil, modified starch, wheat and corn, corn starch, growth agents (E450, E500, E503), yeast extract, pepper, whey protein concentrate), water, salt, flavors.

CBO roll
Wheat flour, water, sugar, 6.7% smoked bacon (lean pork, salt, dextrose, acidifier (E330), preservative (E316, E250)), vegetable oil, sesame seeds (1.3%), yeast, brine, soy flour , emulsifier (E471, E472e)

Eisberg salad
100% cut Eisberg salad
Bacon Slices
pork, salt, preservative (E250, E326), stabilizer (E450, E301), glucose syrup, flavors

Fried onions
onion (76%), vegetable oil, wheat flour, salt.

CBO Sauce
Vegetable oil, water, glucose and fructose syrup, wine vinegar, sugar, lemon juice, egg yolk, onion (2.0%), salt, modified corn starch, spices, natural flavors, acidifying E270/E296, thickener E415, yeast extract, preservative E 202.

CBO cheese
Cheddar cheese 51%, water, butter, cheese, milk powder, milk protein, salt emulsificatoare (E331, E339), bacon flavor (maltodextrin, flavor, soup (spices, salt, vegetable fat), vegetable oil, salt ( partially smoked), lactose, yeast extract, milk protein, spice extract), pepper spice: 2% (salt, spices and spice extract (20% pepper, onion, parsley, garlic, lovage, fenugreek), sugars ( dextrose, maltodextrin), acid regulator (E270, E330), anti-caking (E551)), whey powder, salt, natural dyes (E160a, E160c), anti-caking agent: soy lecithin (E322)
0.4% pepper


Ečka:
Maso:
E450 -  škodlivost 3 - bez nežádoucích účinků
E500 -  škodlivost 2 - neškodná látka, lze použít i do dětských příkrmů
E503  - škodlivost 2 - neškodná látka, lze použít i do dětských příkrmů
Houska:
E330  - škodlivost 0 - kyselina citronová, neškodná látka
E316  - škodlivost 2 - žádné nežádoucí účinky, zabraňuje vzniku rakovinotvorných látek
E250  - škodlivost 5 - solící sůl, nevhodné pro děti a pro kojící ženy, může vyvolávat alergie, obsažena ve všech uzeninách
E471  - škodlivost 1 - živočišný původ, bezpečná látka
Salát: bez Eček
Slanina:
E250 - škodlivost 5 - solící sůl, nevhodné pro děti a pro kojící ženy, může vyvolávat alergie, obsažena ve všech uzeninách  
E326  - škodlivost 2 - používána k obohacení potraviny draslíkem
E450  - škodlivost 3 - bez nežádoucích účinků
E301  - škodlivost 1 - zcela bezpečná, brání vzniku rakovinotvorných látek
Smažená cibule: bez Eček
Omáčka:
E270  - škodlivost 1 - živočišný původ
E296  - škodlivost 0 - přírodní původ
E415  - škodlivost 0 - přírodní původ
E202  - škodlivost 2 - žádné nežádoucí účinky
Sýr:
E331  - škodlivost 2 - žádné nežádoucí účinky
E339  - škodlivost 2 - žádné nežádoucí účinky  
E270  - škodlivost 1 - přírodní původ
E330  - škodlivost 0 - kyselina citronová, neškodná látka  
E551  - škodlivost 1 - zcela bezpečná látka
E160a  - škodlivost 1 - karoten, přírodní látka
E160c  - škodlivost 1 - z papriky, přírodní látka
E322   - škodlivost 0 - lecitin, zdraví prospěšná látka

Jak si můžete všimnout, Eček je v hamburgeru opravdu hodně. Ale dělá to hlavně fakt, že je složen ze sedmi různých pokrmů, z nichž 5 obsahuje svoje Ečka. Nejškodlivější je Ečko se skórem bezpečnosti 5. V tomhle případě za něj může slanina. Toto Ečko je obsaženo ve všech uzeninách a masech, které koupíte v obchodech. Pokud nejste vegetariáni a chcete se mu vyhnout, musíte si koupit bio šunku, ale bez dusitanů. Je to přísada nevhodná pro děti, těhotné ženy a kojící matky by se mu měly vyhýbat. Že by malé děti neměly jíst párky, to víme všeci. I když se tím rodiče stejně neřídí (jejich blbost). Pro nás dospělé to není nikterak škodlivá látka.

Takže nejškodlivější látka v hamburgeru je E250 se skórem škodlivosti 5. Zbytek Eček je naprosto neškodných. A proč sem na začátku článku tvrdil, že hamburger je v tomto ohledu zdravější, než třeba light jogurty? Teď si milé hlídačky vaši linie radši sedněte a chopte se protistresových kuliček. V téměř všech potravinách označených jako "light" nebo "bez cukru" najdete umělá sladidla. Nejpoužívanější umělé sladidlo je E951 - Aspartam.

Aspartam má skóre škodlivosti 6, potraviny s touto látkou nesmí jíst těhotné a kojící ženy, odborníci stále vedou dohady, jestli způsobuje rakovinu nebo ne. V těle se rozkládá na metanol, ten poškozuje mozek, hlavně dětí. Proto by děti neměly denně vypít více jak půl litru limonády slazené umělým sladidlem. Průmyslové balení aspartamu je označeno lebkou s překříženými hnáty. Kongres USA projednával možné užití aspartamu jako bojové chemické látky a takhle by se dalo pokračovat dál a dál. Více naleznete po kliknutí na odkaz na začátku odstavce.

V přiměřeném množství samozřejmě žádné z Eček není životu nebezpečné a proto také byla schválena v EU. Důležité je ovšem slovní spojení "v přiměřeném množství". Toto množství už ale EU dál nespecifikuje. Takže sou fast foody škodlivé? Nejsou! Kdyby slaninu v McDonaldu nahradili BIO slaninou, tak se dá říct, že hamburger bude dokonce celkem zdravý jídlo. Samozřejmě obsahuje hodně tuku, takže člověk, kterej tam baští často, by se měl taky hodně hýbat. Ale tuk jako takovej jedovatej není. Na rozdíl třeba od zmiňovaného umělého sladidla.

Takže nás milé dámy nechte dál jíst naše hamburgery a vy si klidně ničte zdraví a hlídejte linii pomocí light jogurtů a podobných potravin bez cukru (diabetikům se omlouvám). Jen nám udělejte laskavost. Až budete těhotné, tak se těmto potravinám zkuste vyhýbat, abyste neměly blbý děti, který budou někoho obviňovat, že jídlo z fast foodů je nezdravý. Ale ony vás k tomu hormony stejně donutí, abyste žraly sladký jídla s přírodním cukrem. :)

Zdroje:
http://www.emulgatory.cz/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Aspartam
http://i4u.ro/2010/04/18/mcdonalds-cbo/1630

PS: V článku sou uvedena fakta a nic sem si nevymyslel. Ale i tak článek berte prosím trochu s nadhledem. Nerad bych měl v komentářích válku mezi normálníma lidma a veganskýma hippies... :)

PPS: Pokud ste se článku vysmáli, protože jíte jen a pouze BIO věci, tak se smějte dál. On vás ten úsměv přejde, až spapáte BIO španělskou okurku, která 30 dní cestovala v kontejneru po moři bez jakýhokoliv ošetření proti různým plísním a červům. Viz nedávná kauza s německýma klíčkama... :)

neděle 4. září 2011

Fajnovky za pár kaček, McDonald's

Chytil sem další kulku za všechny moje (oba dva) čtenáře blogu. Vlastně dvě kulky. Jedné se říká Chickenburger a druhé Baconburger. Normálně tyhle malý, levný hamburgery nekupuju, protože se toho nenajím. Tahle akce taky není zaměřená na dospělý osmdesátikilovníky, ale na mládež. Už podle toho názvu fajnovky. Tím myslím tu mládež, co dostane dvacku do školy na svačinu a cestou domů se občas staví na jejich oblíbenýho "číze".


A jak sem se k nim dostal já? Jednoduše. Chtěl sem se zbavit drobných. Koupil sem si jeden Chickenburger, jeden Baconburger, vypláznul 50 korun a šel vesele domů s teplým papírovým pytlíkem. Měl sem v plánu si to dát jen tak ze srandy před večeří, ale světe div se, docela sem se toho najedl. Hned po dojetí těhle lahůdek sem měl ještě hlad, ale po půl hodince (jak to u mastných, tučných jídlech bývá) mi slehlo a rozhodně sem neměl pomyšlení na další jídlo. Sice sem po třech hodinách zbaštil ještě půlku nakládanýho hermelínu a pár hranolek s ďábelkou, ale to byl spíš už jen dezert... :)


Dost bylo historek a jdeme na recenze. Začneme Chickenburgerem. Ten už je s náma pár měsíců a já s ním za tu dobu měl jednou zkušenost. Takže velikost Chickenburgeru je k smíchu. Takovej malej bobek s malým masem, troškou salátu a sladkou chilli omáčkou. Tenhle hamburger je, jak bych to řekl, asi slovy z jedné pohádky a sice "malej, ale šikovnej". Houska dobrá, maso dobrý, salát dobrej a omáčka vynikající. Hodně připomíná sladkou chilli omáčku z obchodu. Dokonce mám podezření, že je to jedna a ta samá...


Takže pokud máte chuť na něco malýho nebo pokud si jich koupíte víc, určitě můžu doporučit. Chuťově dobrej a teď stojí dvacku. Za dvacku už si ani ve městě hamburger v hladovým oknu nekoupíte. Takže Chickenburger za tyhle prachy je určitě dobrá volba.


A jak je na tom Baconburger? Už ne tak slavně a problém bych viděl hlavně v ceně. Velikostí je stejnej jako Chickenburger, Cheeseburger nebo obyčejnej Hamburger u McDonald's. Je to vlastně Cheeseburger s plátkem slaniny. Na obrázku dole můžete vidět, že slanina tam opravdu je, ale v množství menším než malém. No každopádně Cheeseburger jako takovej není nějak chuťově vyjímečnej, takže i ten kousek slaniny mu hodně pomůže. Jak už sem psal, problém je v ceně. Za ten malej plátek slaniny zaplatíte 10 korun. Zatímco za dva plátky slaniny do Big Tastyho zaplatíte 5 korun. Takže koupit si Baconburger? Klidně, ale jen jednou na ochutnání. Děcka jdoucí ze školy si asi stejně radši koupí svůj Cheeseburger nebo teď i Chickenburger za dvacku.


Závěr téhle akce? Tož dobrá. Pro mě to není, já radši třeba McCountry nebo Big Tasty Bacon, ale na chuť proč ne. Nebo si jich koupit víc, k tomu hranolky, colu a máte oběd jak vyšitej. Problém je v tom, že pak vám to cenově už vyjde stejně, jak výhodný McMenu... A co se týká chuti, tak se dá říct asi jedno. Klasickej McDonald's.