středa 30. března 2011

Císařský trhanec

S menším zpožděním sem házím recept na přímo císařskou baštu. Recept sem viděl v České televizi a hnedka sem ho musel vyzkoušet. Fakt dobrota. Suroviny jsou podle receptu pro dvě osoby, ale já to sfutroval sám, tak abyste pak neměli hlad... :)

Suroviny:
125 g polohrubé mouky
sůl
2 vejce, žloutek a bílek zvlášť
250 ml mléka
50 g másla
rozinky dobře nabobtnalé v rumu
máslo na opečení
moučkový cukr na poprášení

Mouku nasypeme do mísy a smícháme se solí (cca 1 lžička). V hrnečku si prokvedláme mlíko se žloutkama a směs vmícháme do mouky. Získáme lívancový těsto. Z bílků si ušleháme pevný sníh a smícháme s těstem. Na pánev dáme kousek másla a rozpálíme ho. Až je máslo rozpálený, do pánve vlijeme těsto a na to nasypeme rozinky nasáklý s rumem (aspoň hodinu před vařením musíme rozinky naložit do rumu). Pánvičku přiklopte pokličkou a nechce opíkat. Po chvíli pokličku sundáme, vařečkou roztrháme těsto, přidáme do pánve další kousek másla a dál opíkáme.

Až máme trhanec dopečenej, dáme ho na talíř a posypeme moučkovým cukrem. V původním receptu ještě doporučují podávat s horkou hustou zavařeninou. Tu sem bohužel neměl, ale zní to hezky. Dobrou chuť.



PS: Starých rohlíků si na pozadí fotky nevšímejte. Fotit horký, krásně vonící jídlo hladovej není nic lehkýho. :)

úterý 22. března 2011

Konec hlasování

Tak nám skončilo hlasování o tom, jaký kdo pije pivo. A výsledky nejsou nijak překvapivý.

Radegast 13 (50%)
Kozel 11 (42%)
Svijany 10 (38%)
Plzeň 10 (38%)
Černá hora 6 (23%)
Bernard 6 (23%)
Holba 5 (19%)
Gambrihnus 4 (15%)
Starobrno 4 (15%)
Braník 4 (15%)
Budvar 3 (11%)
Zlatý bažant 3 (11%)
Pardál 2 (7%)
Staropramen 2 (7%)
Březňák 1 (3%)
Šariš 0 (0%)

 

Vyhrál (podle mýho názoru zaslouženě) Radegast. Těsně v závěsu jsou další velký pivovary a to Plzeň a Kozel. Někoho by mohlo překvapit hezký umístění Svijan, ale protože se dneska točí na každým rohu, pořád expandujou a v neposlední řadě mají vynikající chuť, tak to zase takový překvapení není. Černá hora, Bernard a Holba taky úplně nepropadli. Vzhledem k tomu, že Holba se točí jen v Olomouckým kraji a to se ještě musí umět dobře natočit, tak 5 hlasů je pro ni krásnej výsledek.

Naprosto propadl Gambrinus a Staropramen. Asi na můj blog chodí málo Pražáků, nebo konečně našli jiný pořádný pivo na pití. :) Ale abych v metru nedostal cihlou po hlavě, tak se musí říct, že Gambrinus 12° je taky vynikající pivečko. 4 hlasy pro Starobrno se daly čekat. Točí se jen v Brně a okolí a i Brňáci mu musí přijít na chuť časem.

A Šariš? Pokud jste ho někdy pili, tak 0 hlasů asi chápete. V dnešní době gutalaxů za pěkný ceny a podobných dostupných projímadel nevidím důvod, proč točit Šariš... :)

PS: Podle Googlu se sem nejvíc lidi dostane při vyhledávání slov jako: "fat", "fat guy", "fat guy eating hamburger" a podobně. Opravdu nejsem ještě tak tlustej, abyste si mě museli vyhledávat přes google zrovna těmahle výrazama. :))

čtvrtek 17. března 2011

Pizzerie Fortuna, Ostrava

POZOR!!! Aktualní recenzi najdete ZDE. Tahle recenze není aktuální, je rok stará a dnes situace vypadá opravdu jinak.


http://kavoni.blogspot.cz/2012/06/pizzerie-fortuna-ostrava-aktualizace.html




Bydlíte v Ostravě nebo v okolí, je neděle, nechce se vám vařit a máte hlad? Pokud jste řekli 4x ANO, tak mám pro vás řešení. Tím je Pizzerie Fortuna v Ostravě-Zábřehu a její jumbo pizza XXXL.



Tahle pizza je fakt obří. Průměr 60 cm mluví za vše. A co je nejlepší, je každou neděli za cenu normální pizzy. Je to tak, pizza o obvodu 188,4 cm a obsahu 2826 cm čtverečných za cenu kolem 120 korun. Nevěříte? Běžte se podívat. :) Pokud na ni půjdete ve dvou, můžu vám zaručit, že si půlku ještě odnesete domů (krabice na pizzu stojí 15 korun).



Do Fortuny můžete samozřejmě přijít i jakýkkoliv jiný den, než jen v neděli. Pizzu tam mají moc dobrou. Ne tak moc, jak již v recenzované Pizzerii U Šneka, ale rozhodně hodně nadprůměrnou. A nejen tu. Vaři i normální jídla a jsou v tom dobří. A servis jako tam najdete málokde. Tak třeba před hlavním chodem nebo polívkou vám přinesou rozpečený bagetky s bylinkovým máslem jako předrkm a úplně zadarmo (neplatí pro obří pizzu). Úplně jako v dražších restauracích, do kterých vás bez kravaty pomalu ani nepustí. A tím nekončí. Třeba česnečku vám přinesou se žloutkem, česnekem a krutónama v samostatných mističkách, takže dochucení je jen na vás.



K jídlu si můžete dát vychlazenej Radegast 12° nebo cokoliv jinýho. Pizzerie je rozdělena na dvě části a to na kuřáckou a nekuřáckou. Sednout do kuřácké si můžete, i když jste nekuřáci, protože klimatizaci mají řešenou dobře. Servis je vynikající a na jídlo nebo pití nečekáte moc dlouho ani když je hospoda plná.



Takže pivo dobrý, jídlo dobrý, ceny dobrý, servis a prostředí dobrý. Prostě restaurace, která stojí za vyzkoušení. A pizza větší než vaše nová LCD TV reklamu snad ani nepotřebuje. Ale leták na ni sem dát prostě musím. :) Všimněte si rozdílu mezi normální a obří pizzou.


 http://www.startronic.cz/restaurace/pizzerie-fortuna/
 http://www.startronic.cz/data/soubory/pizzerie-jdelnanpojov-lstek.swf

pátek 11. března 2011

Salcburský hot-dog

Včera na večeři a dneska na oběd sem si udělal jednu ověřenou klasiku a tou je Salcburský hot-dog. Celkem jednoduchý a rychlý jídlo, po kterým nebudete mít hlad spoustu hodin. :)

Suroviny (pro 2 lidi):
6 housek k dopečení
6 tenkých bavorských klobásek
2 cibule
kysané zelí
hořčice
kečup
olej

Nejprve si dejte rozehřát troubu na housky. Než se trouba rozehřeje, tak si nakrájejte cibuli na kolečka a dejte smažit na pánev. Na další pánvi nebo grilu si dejte smažit bavorský klobásky. Vezměte si housky na dopečení a podélně je trochu rozřízněte tak, aby se tam vešla klobáska. Moc to nepřežeňte, ať se vám po dopečení nerozpadnou. Housky položte na plech a dejte do trouby. Doporučuji housky na plech pokládat naříznutou částí dolů. Když je dáte obráceně, "spoj" housek bude hodně křupavej a houska praskne, jakmile do ní narvete klobásu. Pečte podle návodu na obalu od housek. Až jsou housky dodělaný, vytáhněte je z trouby a dovnitř vetřete trochu kečupu a hořčice. Položte do ní zelí, na zelí klobásku a na klobásku osmažená kolečka cibule. To je všechno. Rychlý a dobrý. :)

středa 9. března 2011

Tortilla de Pollo

Včera sem vymyslel recept na jedno z nejlepších jídel, jaký sem kdy jedl. A co bych to byl za člověka, kdybych si ho nechal jen pro sebe... :)

Suroviny (pro 2 lidi):
3 tortilly
3 plátky sýru Krolewski (nebo ementálu)
kečup
1/2 ledového salátu
2 rajčata
100g majonézy
bazalka
3 stroužky česneku
sůl, pepř
2 kuřecí prsíčka
ďábelské koření (nebo chilli)
koření gyros
olej

Prvně si naložíme maso. Kuřecí prsíčka si omyjeme, pokrájíme na kostičky, dáme do mísy, zalejeme olejem, zasypeme solí, pepřem, ďábelským kořením a gyrosem. Kořením nešetříme, aby maso mělo pořádně kořeněnou chuť. Pokud používáte místo ďábelskýho koření chilli, tak si dejte pozor, abyste to nepřehnali. Maso promícháme a dáme do ledničky.

Dále si připravíme dip. Do hrníčku nebo mističky vymačkáme majonézu (nejlíp ze všech chutná klasická žlutá Poličanka), do ní nasypeme nasekanou bazalku (nejlépe čerstvou) a nalisujeme do ní 3 stroužky česneku. Zamícháme a ochutnáme. Podle chuti nasypeme ještě pepř a sůl.

Zelí a rajčata si omyjeme a nakrájíme na kostičky.

V tuhle chvíli vytáhneme z ledničky naložené maso a osmažíme na pánvi na oleji tak, aby nebylo moc vysušený. V průběhu smažení ještě podle potřeby přisypáváme koření.

Nachystáme si tortilly. Tortillu dáme do mikrovlnky, zakryjeme a 20 sekund na plný výkon ohříváme. Pokud je chcete ohřívat na pánvi nebo v troubě tak si dejte pozor, aby jste je nepřepekli a při balení se nelámali. Doporučuju tu mikrovlnku, na chuti jim to nijak neubere, spíše naopak.

Ohřátou tortillu si dáme na talíř a doprostředka do lajny (do tvaru "-", nikoliv po celém povrchu) natřeme dipem a zakápneme trochou kečupu. Na to položíme sýr a na něj navršíme rajčata. Na rajčata přijde osmažené kořeněné maso a úplně nahoru přisypeme zelí.

A teď přijde to nejtěžší. Tortillu správně poskládat tak, aby jste ji mohli v pohodě jíst, aniž by vám obsah pocintal oblečení s gatěma i kobercem. Jak na to se slovy popsat moc dobře nedá. Zadejte do googlu "how to wrap a tortilla" a pusťte si první video (" http://www.youtube.com/watch?v=IZHLdA4QLcE "). Jako s vázáním kravaty. Uděláte jednu a postup máte v ruce do konce života. :)

Když máte tortillu správně zamotanou, přeřízněte ji našikmo v půlce a dejte ještě na pár sekund ohřát do mikrovlnky. Takto hotovou tortillu hned podávejte. Dobrou chuť.

neděle 6. března 2011

Doubleburger

Dneska mi Alča udělala delikatesní obídek. Posuďte sami.

Suroviny (pro 2 lidi):
4 kuřecí hamburgery
2 hamburgerové bulky
1 rajče
5 plátků sýru Radamer uzený (nebo Leerdammer)
půlka malého ledového salátu
dijonská hořčice
zakysaná smetana
kurkuma
sůl, pepř
olej

V první řadě si nachystáme dip. Smícháme 1 lžíci dijonské hořčice, 2 lžíce zakysané smetany, pro barvu přidáme trošku kurkumy a dochutíme solí a pepřem. Pokud to bude moc ostrý, přidejte obyčejnou hořčici. Rajče a salát nakrájíme na plátky a bulku rozřízneme na 3 části. Doporučuju začít od zhora "čepečkem", zbytek rozkrojíme na půl. Jeden plátek sýra si nastrouháme. Připravíme si plech do trouby s pečícím papírem. V tuto chvíli rozehřejeme troubu na 180°C. Čepečky bulek nachystáme na plech (spodkem dolů), posypeme nastrouhaným sýrem a vedle položíme zbytek bulek (spodek i prostředek). Maso na pánvi osmažíme dozlatova, přidáme vedle housek na plech a položíme na něj plátek sýra (tak aby zbytečně nepřesahoval). Vložíme do trouby a čekáme, až se sýr roztopí (cca 3 minuty). Plech vytáhneme z trouby a vezmeme spodek bulky. Natřeme ho hořčičným dipem, zasypeme salátem, položíme plátek rajčete a nahoru dáme kuřecí hamburger s rozpečeným sýrem. Zakryjeme středem housky a postup opakujeme (dip, salát, rajče, maso) a zakryjeme čepečkem (na kterým je rozpočený sýr). Lepší než cola k hamburgru je pivo! Dobrou chuť.

sobota 5. března 2011

Insalata Caprese

A další dnešní povedenej výtvor. Takovej italskej lehčí salát. Ale když si ho uděláte hodně a sníte k tomu hodně pečiva, tak se solidně najíte. K tomu víno a máte Itálii jak vyšitou.

Suroviny (pro 2 lidi):
4 velký rajčata
3 bochánky mozzarelli v nálevu
čerstvá bazalka
sůl, pepř
olivový olej
bageta

Rajčata a mozzarellu nakrájíte na plátky a prokládáte na talíř jedno přes druhý. Osolíte, opepříte (nebojte se toho dát víc, mozzarella nemá sama o sobě moc výraznou chuť). Potom natrhejte čerstvou bazalku navrch a sem tam ozdobte celým lístkem. Hlavně lístky trhejte prstama a neřežte nožem, nebo vám na okrajích zčernaj a nebude to vypadat tak hezky. Trochu zakapejte olivovým olejem a můžete podávat. Nejlíp s nakrájenou bagetkou a vínem. Dobrou chuť.

Hovězí maso s rýží

Dneska se mi hodně vydařil oběd. Podělím se s váma o recept. Je časově náročnej, ale jinak ho zvládne uvařit každej.

Suroviny (pro dva lidi):
hovězí maso (nejlépe hovězí zadní nebo roštěnka)
2 větší cibule
sádlo
hladká mouka
hořčice
sůl, pepř
horká voda (nebo hovězí bujón)
rýže (nebo jiná příloha)

Začneme tím, že naklepeme masíčko na plátky, nařízneme na bocích a hodně osolíme a opepříme (z obou stran). Potom masíčko obalíme lehce v mouce a zprudka opečeme na rozpáleným sádle. Tak minutu na každé straně. Potom maso vyndáme a dáme bokem. Do rozpálenýho sádla nasypeme na hrubo nakrájenou cibuli a smažíme ji do hněda. Po osmažení cibulky vrátíme do pánve maso, zalijeme horkou vodou (nebo vývarem) a necháme dusit. Podlíváme celkem opatrně, aby nám vznikla dobrá šťávička. Dusíme maso do měkka. Doba záleží na druhu masa. U hovězího předního je to něco přes hodinu. Těsně před dokončením přidáme velkou lžičku obyčejné hořčice a dochutíme solí a pepřem. Nejlíp se k tomuhle jídlu hodí rýže. Dobrou chuť.

pátek 4. března 2011

Sýrová sezóna u McDonald's 2011

Pokud jste byli od začátku února v McDonald's, tak jste si určitě všimli, že tady máme, jako každý rok, sýrovou sezónu. Tahle sezóna se díky úspěchu vrací pravidelně každý rok a to nejen u nás. V lednu ji měli například i v Německu, Rakousku, Švýcarsku, ale třeba i v Maďarsku. Sýrová sezóna je sice už za půlkou, ale protože se na 100% objeví i příští rok, tak sem hodím recenzi.

Králem mezi všemi sandwichy, a to nejen podle názvu, je Swiss King. V zahraničí ho můžete koupit pod názvem Big Rösti (od německého rösti - zrzek). Tento hamburger nesmí chybět v žádné sýrové sezóně od McDonald's. Zákazníky je velmi oblíbený a ochutnat ho můžete i vy v tuhle dobu.


Jak si můžete všimnout na obrázku, skládá se z bramborové placky, ogrilové slaniny, hovězí placky a samozřejmě nesmí chybět sýr a sýrová omáčka. Sýr je dokonce i navrchu housky. Tenhle hamburger je stejně velkej, jako je třeba Big Tasty. To znamená hodně. Speciální je Swiss King díky bramborové placce, která chutí k sýrové omáčce se slaninou sedne jako prdel na hrnec.



Popisovat jeho chuť je hodně těžký. Sýrová omáčka, která chuti jednoznačně vévodí, má velmi charakteristickou chuť. Pokud jste někdy jedli fondue ze švýcarských sýrů, tak je to velmi podobný. Prostě pořádnej nášup sýra. Když se do Swiss Kinga zakousnete, ucítíte v puse sýrovej orgasmus mixovanej s chutí slaniny a hovězího masa.

Tento hamburger můžu jedině doporučit. Teda pokud máte rádi sýry. A nejsem sám. Jeho úspěch napříč celou Evropou to potvrzuje. Patří k tomu nejlepšímu, co McDonald's nabízí.


Další sandwich na řadě je první novinka ze dvou a to Cordon Bleu.  U nás už ho od března neseženete, ale je víc než možný, že se objeví rok příští. Na Slovensku je ovšem pořád k sehnání. Tady máte moje dojmy z tohoto moc speciálního, jestli se dá říct, hamburgeru.



Co do velikosti je rozhodně menší než Swiss King a chuťově není až tak výraznej, ale rozhodně moc zajímavej. Skládá se z cordon bleu, salátu, rajčat, McChicken omáčky a je zabalenej do pšeničné bagety. Jako jedinej ze sýrové sezóny nemá sýrovou omáčku, ale tady u tohodle to vůbec nevadí. Taky má v sobě čerstvou zeleninu (plátky rajčat jsou opravdu obrovský). To u sýrové sezóny taky není obvyklý. Pšeničná bageta je sama o sobě trochu sušší, ale zelenina s majonézou to lehce vynahradí. Největší lákadlo tohoto sandwiche je ale bezpochyby maso cordon bleu.

Pokud se trochu vyznáte v jídle, tak byste měli vědět, co to vlastně cordon bleu je. Na menu v restauraci to můžete vidět často pod názvem Cordon Blue. To je samozřejmě špatně. Podle nich je to blue, protože se do něj dává modrý plísňový sýr. Blbost. Do cordon bleu patří ementál (nebo gouda) a McDonald's to dobře ví. Je to kuřecí řízek plněný šunkou a sýrem. A nutno podotknout, že lepší cordon bleu, než jakej je v tomto sandwichi, sem neměl ani v lepších restauracích. Můžou za to kvalitní suroviny. Pořádnej ementál a pořádně tlustej plátek chuťově výrazné šunky. Žádnej eidam se šunkovým salámem.


Prostě Cordon Bleu od McDonald's je velmi zvláštní, jak chuťově, tak nápadem a složením surovin. Co dělá v sýrové sezóně? Těžko říct, ale pravda je, že je velmi dobrý a rozhodně stojí za ochutnání. Pokud jste v ČR, tak doufejte, že se objeví příští rok (nebo ještě letos při doprodeji zásob na konci sýrové sezóny) a pokud jste v SR, tak hurá na něj!

Druhá novinka a poslední sandwich v letošní sýrové sezóně je Big Bacon & Cheese. Začal se prodávat od března a s největší pravděpodobností skončí v dubnu. Pokud nebude probíhat sezónní doprodej na konci sýrové sezóny. Co se týká nových nápadů, tak tenhle hamburger jich, oproti jeho dvoum bratrům, moc nepobral.


Je to v podstatě Swiss King, ale se salátem místo bramborové placky. Skládá se z hovězího, slaniny, sýra a sýrové omáčky a zelí. To vše je v "extra velké" housce. Extra velká houska je opravdu velká, jak se můžete přesvědčit na fotce dole.


Chuť tohoto hamburgeru je díky sýrové omáčce a slanině velmi výrazná. Stejně jako u Swiss Kinga. Pokud máte rádi sýr, nevidím důvod ho nevyzkoušet. Kombinace zeleniny, konkrétně zelí, se sýrovou omáčkou je hodně nezvyklá, ale vynikající. Jako samotnej hamburger. Rozhodně doporučuju. Ale až po Swiss Kingu, kterej je král sezóny a králem zůstává i na příští rok.


K tomu všemu si můžete dát i tři kousky smaženýho obalovanýho hermelínu. Oproti minulýmu roku, kdy jste za stejnou cenu měli 4, nic moc, ale jednou za čas na chuť, proč ne. Ovšem chuťově to žádná bomba není. Ve srovnání například s obříma krevetama, které byly minule, už vůbec ne.

Co říct závěrem? Letošní sýrová sezóna se hodně povedla. Podle mýho názoru mnohem víc, než tomu bylo loni. Králem je zase Swiss King, ale jeho dva noví bratříčci se taky neztratí. Cordon Bleu bych moc rád viděl i příští rok. Bez Big Bacon & Cheese bych se i obešel, ale dát si ho znova by mě nějak neurazilo. Snad jedinou výtku bych měl v načasování sezóny. Nevím, proč zrovna ČR a SR by měli mít tuto sezónu dva měsíce nebo měsíc po zemích, jako je třeba Maďarsko. To oni mají být sto let za opicema, ne my. :)

středa 2. března 2011

Pizzeria U Šneka, Ostrava

Pokud se potulujete v centru Ostravy a chytne vás hlad a vy neznáte žádnou dobrou hospůdku s výbornou kuchyní v okolí, tak tuhle vám můžu jedině doporučit. Nachází se kousek od zastávky Elektra nebo Výstaviště u Masarykova náměstí.



Je celkem malá, takže tam je docela obsazeno a najít místo může být problém. Pokud tam ale opravdu moc chcete na určitou hodinu, není problém si zařídit rezervaci. Může se v ní kouřit, ale pokud jste nekuřáci, tak si můžete zajít k jednomu ze dvou stolečků v zadu hospůdky, kde vás kouř otravovat nebude. Točí tam Ostravar 12° a v lahvi mají černýho Kozlíka, Plzeň a nealko Staropramen. Výběr sice nic moc, ale o pití v téhle pizzerii opravdu nejde. Jde tady hlavně o italskou kuchyni a především o pizzu, kterou mají opravdu vynikající. Zatím jednu z nejlepších, jaký sem kdy jedl (a to počítám i pizzy v Itálii). Nedají vám na ni kečup nebo obyčejnou tomatovou omáčku, jak je u nás dneska skoro zvykem, ale pořádný italský pomodoro. Mají chuťově úžasný, tenký těsto a tak bych mohl pokračovat pořád dál a dál.

Na výběr máte klasický italský kombinace jako quatro formaggi, prosciutto e funghi nebo i pár specialitek jako je pizza se šunkou, hermelínem a chilli papričkama. Žádny šílený překombinovaný pizzy, ale o to víc vymazlený klasický. Pizzu si můžete objednat ve třech velikostech. Cena je normální (pizza + - 120kč) a pokud nechcete pizzu, tak mají i pár normálních jídel, který budou určitě taky moc dobrý.

Tohle všecko jsou obrovský klady téhle hospůdky. A co zápory? Jen blbosti. Jako je třeba dlouhá cesta na záchod, kterej se nachází snad ve sklepě budovy (i když je čistej a udržovanej). Další malý mínus je třeba v pivu. K pizze bych si dal lepší pivo, než je Ostravar. A lahvová plzeň taky není to pravý ořechový. Když to shrnu, tak Pizzeria U Šneka patří opravdu k tomu lepšímu a co se pizzy týká, tak k tomu nejlepšímu, co v Ostravě najdete. Rozhodně doporučuju návštěvu...



http://www.usnekaostrava.cz/index.html

úterý 1. března 2011

Vtípek

Už brzo tu bude něco víc k věci, ale tenhle komiks sem tu prostě musel dát. :)